Σφιχτός και προσαρμοσμένος στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης είναι ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2018, ο οποίος ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης. Ο προϋπολογισμός για το 2018 ανέρχεται περίπου σε 124 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατομμύρια αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού είναι οι κουτσουρεμένες κρατικές επιχορηγήσεις που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Μοναδικό θετικό στοιχείο στη δεδομένη κατάσταση, σύμφωνα με τη Μαρία Λιονή, είναι το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικότερα η πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας Κρήτης και αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Συνολικά ο προϋπολογισμός της περιφέρειας είναι 124 εκ. ευρώ για όλη την Κρήτη. Για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου ο προϋπολογισμός μαζί με τα ταμειακά υπόλοιπα είναι περίπου 16 εκ. ευρώ. Οι κρατικοί πόροι-ΚΑΠ εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλες περικοπές, δηλαδή η μόνη κανονικότητα που υπάρχει είναι στις ανελαστικές δαπάνες, όπως είναι τα λειτουργικά έξοδα, η μισθοδοσία, το φως, το νερό και το τηλέφωνο. Επίσης έχει επέλθει μια κανονικότητα στις ανελαστικές δαπάνες που είναι η μεταφορά των μαθητών, η δακοκτονία και τα διατροφικά επιδόματα. Όμως είναι ελάχιστα τα χρήματα που απομένουν για έργα. Δηλαδή στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου από τους ΚΑΠ αντιστοιχούν περίπου 1 εκ. ευρώ. Αυτό που υπάρχει στον φετινό προϋπολογισμό είναι 30 εκ. ευρώ που είναι χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορούν κονδύλια που θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή της εθνικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ενώ ταυτόχρονα θα πληρωθούν έργα που είναι καθαρά από πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στο ποσό αυτό δεν είναι όλα καινούρια έργα, αλλά περιλαμβάνονται και έργα που ξεκίνησαν το 2017 και συνεχίζονται το 2018 οπότε και θα πληρωθούν. Άρα ουσιαστικά ο προϋπολογισμός καλύπτει όπως-όπως τις ανάγκες μας, ωστόσο εμείς είπαμε στο περιφερειακό συμβούλιο ότι κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό μας παίρνουμε μεγαλύτερα ποσά από το ΠΔΕ όταν υπάρχουν υπόλοιπα κ.λπ. Επομένως ο προϋπολογισμός αυτός σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες μας, είναι πολύ χαμηλότερος, όμως γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε τα χρήματα να διατεθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε και το τελευταίο ευρώ να πιάσει τόπο εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και επιπλέον η Κρήτη με τη διοίκηση της περιφέρειας διεκδικεί ακόμα περισσότερα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τα αποθεματικά των υπουργείων, όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα στο παρελθόν τα έχει καταφέρει».
Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν εγκριθεί οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 100 εκ. ευρώ σε όλη την Κρήτη
Διεκδικούμε συνεχώς πόρους για χρηματοδοτήσεις έργων από την κεντρική εξουσία, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η περιφέρεια Κρήτης θα έχει εγκρίνει προς δημοπράτηση έργα σε όλο το νησί με προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ.
Αυτό ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης οικονομικού έτους 2018 Περιφέρειας Κρήτης που εγκρίθηκαν. Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες των έργων υποδομής και ανάπτυξης αλλά και στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη γνώση, στην εκπαίδευση και τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως είπε, να περάσουν στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη στήριξης από την κεντρική εξουσία του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.