Πέντε σχολεία του νομού, εκ των οποίων τα τέσσερα στην ενδοχώρα, έβαλαν λουκέτο από χθες με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και την Τράπεζα Θεμάτων, καθώς επίσης και για τις ελλείψεις καθηγητών και για τις προβληματικές υποδομές των σχολικών συγκροτημάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ανδρέα Ταξάκη υπό κατάληψη βρίσκονται το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο, το Γυμνάσιο – Λύκειο Επισκοπής, το Λύκειο Περάματος και το Γυμνάσιο Ανωγείων. Παράλληλα, χθες σε ολιγόλεπτη κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές του σχολείου Φουρφουρά, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει σήμερα. Ωστόσο σημειώνεται ότι οι μαθητές του μητροπολιτικού Δήμου σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Γονέων Μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου είχαν αποφασίσει να εκφράσουν την αντίθεσή τους και τις διαμαρτυρίες τους για τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης μέσω του μαζικού συλλαλητηρίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και όχι βάζοντας λουκέτο στα σχολεία τους.
Εν τω μεταξύ την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι καταλήψεις σχολείων, με την εισαγγελέα, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, να αποστέλλει εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη υπενθυμίζει με την εγκύκλιό της την υπ’ αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του κ. Τέντε και ζητεί από τους συναδέλφους της την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τέντες στην εγκύκλιό του έκανε αναφορά ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου Ματίνα Χατζάκη-Βολτυράκη, κληθείσα να σχολιάσει την παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου εξέφρασε την αντίθεσή της τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αν παρέμβουν οι εισαγγελείς θεωρώ ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν μεταξύ τους ο υπουργός και ο υφυπουργός στις απόψεις τους για τις καταλήψεις. Το θέμα της παρέμβασης του εισαγγελέα για μένα δεν έχει κανένα νόημα από την στιγμή που πρόκειται για ένα πανελλαδικό φαινόμενο. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να παρέμβει η εισαγγελία και εκτιμώ ότι αύριο, μεθαύριο τα παιδιά θα λήξουν τις καταλήψεις. Τώρα αν συνεχίσουν για δυο εβδομάδες, όπως εικάζει ο υπουργός, τότε ναι κάποιος πρέπει να παρέμβει».
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπενθύμισε εκ νέου ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση που προβλέπει την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας με την παράδοση μαθημάτων στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, εφόσον η κατάληψη ξεπερνά σε διάρκεια τις τρεις ημέρες. Εξάλλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αυτές οι ημέρες».
Παράλληλα, τη λίστα με τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις τοποθετήσεις των καθηγητών, έστειλε εκ νέου χθες στο υπουργείο Παιδείας ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Υπενθυμίζεται ότι για την αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων απαιτείται η πρόσληψη είκοσι δύο συνολικά καθηγητών στον Νομό Ρεθύμνου.
Απλήρωτοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί – Διαμαρτυρία Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων τους, που έχουν προσληφθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Στην επιστολή που κοινοποιείται και στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου έχει αναδείξει πολλές φορές την επιχειρούμενη κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, από την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και συνολικά την υποβάθμιση και συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου.
Η πρόσληψη-κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών σε «κρατικού προϋπολογισμού», «ΕΣΠΑ» και «Δημοσίων Επενδύσεων», πέρα από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία των σχολείων και στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, δημιουργεί προβλήματα και στο χρόνο κατάθεσης των απολαβών των συναδέλφων μας αλλά και σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων.
Στους συναδέλφους μας, που έχουν προσληφθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει καθυστερήσει η καταβολή των απολαβών τους (εδώ και ενάμιση μήνα) κι επειδή δεν έχει διασαφηνιστεί πότε θα πληρωθούν και αν δικαιούνται υπερωρίες (ειδικά στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία), ζητάμε:
α) Από το υπουργείο Παιδείας άμεσα να ξεκαθαρίσει το χρονικό πλαίσιο πληρωμής των συναδέλφων αυτών και αν δικαιούνται χρήματα από υπερωρίες.
β) Από όλους τους ιθύνοντες να δρομολογήσουν όποιες διαδικασίες απαιτούνται για να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των χρημάτων των συναδέλφων μας, που μέχρι και σήμερα η πλειοψηφία τους ζει με δανεικά».