Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση επανεπιβεβαίωσαν οι δήμαρχοι του νησιού στην έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ), που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ηράκλειο. Οι μεγάλες περικοπές στους πόρους που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η «συρρίκνωση» του προσωπικού που οδηγεί σε διάλυση αρκετές δημοτικές υπηρεσίες, η αδυναμία εκτέλεσης βασικών έργων για την βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας, η δυσλειτουργία στις κοινωνικές δομές, καθώς και η ελλιπής, σε πολλές περιπτώσεις, εξυπηρέτηση των δημοτών, έχουν οδηγήσει τους Δήμους της Κρήτης στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ενόψει του έκτακτου συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα, με θέμα «Τα οικονομικά των Δήμων», όπου αναμένεται να τοποθετηθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο συνέδριο, στο οποίο οι σύνεδροι αναμένεται να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση και δράση τους σε ότι αφορά τα οικονομικά, τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, αλλά και την επιτροπεία της Αυτοδιοίκησης, που υποβαθμίζει και απαξιώνει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ.
Η ΠΕΔ Κρήτης αποδοκίμασε τον θεσμό της επιβολής επιτροπείας στους Δήμους επισημαίνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Επίσης, η ΠΕΔ θέτει ζήτημα θεσμικού «ξεκαθαρίσματος», ώστε να καταστεί σαφές ποιοί είναι οι πόροι των ΟΤΑ και από που προέρχονται, ποιές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης και ποιά η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει από την Πολιτεία. «Υπάρχει πλήρης απαξίωση στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» επεσήμαναν στην συνεδρίαση οι δήμαρχοι.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια ακόμα πρόταση της ΠΕΔ είναι να ξεκινήσει μια προσπάθεια επικοινωνίας των προβλημάτων των ΟΤΑ με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να κατανοήσουν οι δημότες τι τους προσφέρουν οι Δήμοι σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, τι έσοδα έχουν και ποιοί είναι οι πραγματικοί πόροι που λαμβάνουν από το κράτος. Μάλιστα, στο συνέδριο θα προταθεί ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η Αυτοδιοίκηση δίνει τα πάντα στις τοπικές κοινωνίες. Έχουν πέσει όλα πάνω στους Δήμους, εμείς φροντίζουμε για την παραμικρή ανάγκη των δημοτών μας κι όμως αυτοί ακόμη δεν έχουν καταλάβει πόσα κάνουμε γι’ αυτούς» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις που ακούστηκαν στην συνεδρίαση της ΠΕΔ στο Ηράκλειο.
Επιπλέον, οι δήμαρχοι της Κρήτης προτείνουν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ κλείσιμο των Δήμων και πραγματοποίηση πανελλαδικής διαμαρτυρίας στις κατά τόπους έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με τη συμμετοχή όλων των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την αντίρρησή του για τον θεσμό της επιτροπείας και τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μας θέλει η Πολιτεία ή όχι. Θέλουν να μας ευτελίσουν για να μας πουλήσουν; Θέλουν να μας καταργήσουν, να μας περιορίσουν, να μας φιμώσουν; Να μας ξεκαθαρίσει η Πολιτεία τι θέλει από την αυτοδιοίκηση. Διότι αν εφαρμόζουμε τους νόμους μόνο στις υποχρεώσεις και όχι στα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης και μετά μας λένε υποκριτικά ότι βάζουν και θεσμούς πολιτικής επιτροπείας, είναι στην ουσία για να μεταφέρουν αφόρητη πίεση στους Δήμους και στους πολίτες.
Για να φανεί ένας προϋπολογισμός αν είναι θετικός ή όχι, αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με τον αν υπάρχει συνέπεια του κράτους στα λεφτά που στέλνει. Όταν, λοιπόν, το κράτος δεν είναι συνεπές, θα βάλουν πολιτικό επιτηρητή σε μας; Να μπει επιτηρητής στο κράτος, που δεν μπορεί να τηρήσει κανένα χρονοδιάγραμμα και καμιά υποχρέωση. Γιατί αν υπήρχε επιτηρητής στο κράτος τόσα χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα.
Εμείς αποδοκιμάσαμε τον θεσμό της επιτροπείας γιατί είναι απαράδεκτος και αντισυνταγματικός θεσμός και στην ουσία σημαίνει ευτελισμό της αυτοδιοίκησης. Εμείς προληπτικό έλεγχο έχουμε και θέλουμε να έχουμε. Στο Δήμο Ρεθύμνου, για παράδειγμα, εγώ επέκτεινα τον προληπτικό έλεγχο ακόμα και στο Νομικό Πρόσωπο, που είχαμε δεν την υποχρέωση. Εμείς δεν έχουμε καμιά προκατάληψη στον έλεγχο. Ίσα-ίσα που θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας ακόμα και όταν εκταμιεύεται έστω και ένα ευρώ».
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να κατανοήσουν οι πολίτες τις δυνατότητες των Δήμων: «Πρέπει να επικοινωνήσουμε αυτό που συμβαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την κοινωνία. Διότι πράγματι υπάρχει ένα κενό που δεν ξέρω που οφείλεται, πιθανόν στα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης, γιατί τα περιφερειακά έχουν τηρήσει εξαιρετική συμπεριφορά και ακριβοδίκαιη στάση.
Είναι ανάγκη να επικοινωνήσουμε τα προβλήματα στην τοπική κοινωνία, να καταλάβει ο κόσμος τι προσφέρουν οι Δήμοι, ποια είναι η πραγματικότητα σε σχέση με τα έσοδα που έχουν, τι πόρους μας στέλνουν, να καταλάβουν τη δυσμενή μεταχείριση που υφιστάμεθα από το κράτος, ώστε να κατανοήσουν και οι δημότες με τη σειρά τους τι κάνουμε γι’ αυτούς».
Οι αυτοδιοικητικοί δεν εγκαταλείπουν τη σκέψη της ομαδικής παραίτησης από τα καθήκοντά τους, αν δεν αποκατασταθούν οι συνθήκες ομαλής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Η Αυτοδιοίκηση είναι σε αναταραχή. Διαπιστώνουμε μια θεσμική διολίσθηση με ευθύνη της Πολιτείας. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το θεσμό αλλά θα πρέπει και η κοινωνία να καταλάβει τη σημασία του και την σημαντικότητά του. Προκειμένου να διαλύσουμε και να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κανέναν, είμαστε αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να παραιτηθούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε αναξιόπιστοι. Θεωρούμε ότι η παρουσία μας στους Δήμους πρέπει να συνδυάζεται με την λειτουργία ενός συστήματος αξιοπρεπούς με δυνατότητες. Αν γίνουμε ένα σύστημα που θα καταπιέζει τους δημότες, δεν θα δίνει ανάσα στην τοπική κοινωνία και επιπλέον εμείς θα ευτελιζόμαστε ως άτομα και ως θεσμοί, δεν έχουμε κανένα λόγο να βρισκόμαστε εκεί. Αυτή είναι η άποψη των περισσότερων αυτοδιοικητικών. Πλέον, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί Δήμοι. Και οι καλοί θα γίνουν κακοί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
Αναστολή της κατάληψης στο Δημαρχείο και στις δημοτικές υπηρεσίες αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι του Δήμου Ρεθύμνου. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε τροποποίηση της μορφής των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι από σήμερα έως και την Δευτέρα προχωρούν σε στάσεις εργασίας από τα καθήκοντά τους. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Ρεθύμνου αναφέρονται τα εξής: «Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας αποφάσισε να τροποποιήσει την προηγούμενη απόφασή της σε σχέση με τις κινητοποιήσεις. Προσαρμοσμένη στα πλαίσια του αγώνα που βάζει η Ομοσπονδία (ΠΟΕ-ΟΤΑ) με καταλήψεις των εργασιακών χώρων που εμπλέκονται στην αποστολή στοιχείων (γρ. Προσωπικού κ.λ.π.) και στάσεις εργασίας. Ύστερα από την παραπάνω απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το Δ.Σ. του συλλόγου εκτιμώντας την κατάσταση και παίρνοντας υπόψη τα επιμέρους προβλήματα, που ενδέχεται να δημιουργηθούν, τόσο των υπηρεσιών και των επιμέρους τμημάτων όσο και του κοινού, αποφάσισε:
– Την Παρασκευή 30-11-2012 στάση εργασίας ως εξής: από τις 12:00 μ.μ. έως 14:00 μ.μ. σε όλους τους χώρους εργασίας.
Για την Υπηρεσία Καθαριότητας από 8:00 έως 10:00 το πρωί.
Για τους Παιδικούς Σταθμούς από τις 14:00 μ.μ. έως 16:00 μ.μ.
Για το πάρκινγκ από τις 20:00 μ.μ. έως 22:00 μ.μ.
– Την Δευτέρα 3-12-2012 στάση εργασίας από τις 12:00 μ.μ. έως 15:00 μ.μ. και συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 12:30 μ.μ. με πορεία διαμαρτυρίας.
– Την Τρίτη 4-12-2012 στις 12:00 μ.μ. θα συνέλθει εκ νέου η Γενική Συνέλευση στο Δημαρχείο για την πορεία των κινητοποιήσεων.
Ζητούμε την κατανόηση των δημοτών για τυχόν δυσκολίες που δημιουργεί η απόφασή μας. Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε μονομερείς κυβερνητικές αποφάσεις που πλήττουν το αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α. και μακροπρόθεσμα βλάπτουν το σύνολο της κοινωνίας».