Ένα συλλεκτικό διαμάντι για τους φίλους του κινηματογράφου και όχι μόνο, καταθέτει ο Λεωνίδας Κακάρογλου. Από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο «Χρόνος Διάφανος – 40 χρόνια κινηματογράφος 1979-1919. Χώροι-Άνθρωποι-Εικόνες».
Μπορεί η συστηματική ενασχόληση του Λεωνίδα Κακάρογλου με τη διοργάνωση προβολών και εκδηλώσεων να αρχίζει στα 1979, όλα ξεκίνησαν όμως το καλοκαίρι του 1966 στο Σινέ «Άπτερα». Από εκεί κι έπειτα παρακολουθούμε μια διαδρομή ζωής, συνυφασμένη με τους χώρους των προβολών, τους ανθρώπους που πλαισίωναν τις συλλογικότητες, τις ίδιες τις εικόνες που άφησαν ανεξίτηλο μέσα στην ψυχή μας το σημάδι τους.
Για τα Χανιά, το βιβλίο αυτό αποτελεί και μία ζωντανή καταγραφή της κινηματογραφικής ιστορίας της πόλης, από την πλευρά του ανθρώπου που διοργάνωσε αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις και έφερε κοντά μας μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης.
«Απόψε, τα φώτα του κινηματογράφου «Ολύμπια» δεν θ’ ανάψουν. Οι γνωστές φιγούρες που είχαν δραπετεύσει απ’ την οθόνη, έγιναν οριστικά ίσκιοι της νύχτας κι αναζητούν τη διέξοδο για την αθανασία. Πιο εκεί, το Video Club, απειλητικό φως στο σκοτάδι, δεν διστάζει να πιστοποιήσει την κλινική περίπτωση του νεκρού σώματος. Ακόμη ένα μεγάλο θηλαστικό της εποχής των χρωματικών και των μαυρόασπρων ονείρων, κοιμάται τον ανήσυχο ύπνο του χρόνου. Κι εμείς, νοσταλγοί των εικόνων που διαθλώνται στη μνήμη και την ιστορία, αναρωτιόμαστε αν η επόμενη στιγμή θα φέρει θρήνους ή επινίκια άσματα για ό,τι απόμεινε…», Λεωνίδας Κακάρογλου.
Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν:
– Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος», με τις ζωντανές παρουσίες του Παντελή Βούλγαρη, του Μάνου Χατζιδάκι, οι αντιπαραθέσεις με τους επικριτές του, και άλλα πολλά
– Ο Γιώργος Χειμωνάς
– Η «υπόθεση Ταρκόφσκι» στα Χανιά
– Το φρούριο Φιρκά που μετατράπηκε σε αίθουσα προβολών
– Ο Παζολίνι στα Χανιά και ο Γιώργος Χρονάς
– Τα Ολύμπια και οι προβολές στο Βενιζέλειο Ωδείο, με τη… γνωστή σόμπα
– Οι συναντήσεις με τους: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Εμίρ Κουστουρίτσα, Σαββίνα Γιαννάτου, Ιρίνα Βαλεντίνοβα, Χρήστο Βακαλόπουλο, Μπομπ Ράφελσον, Θοδωρή Παπαδουλάκη, Νίκο Λυγγούρη, Μπομπ Ράφελσον
– Προσεγγίσεις στο έργο σκηνοθετών που οι ταινίες τους φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο των προβολών: Τζων Χιούστον, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Φίλιπ Μάρλοου, Κώστα Γαβρά, Άλαν Ρούντολφ, και μαζί τους περισσότερες από 40 ταινίες
Ο Λεωνίδας Κακάρογλου κρατά για το τέλος δύο κινηματογραφικά σενάρια-εκπλήξεις, ενώ τις σελίδες «κλείνει» ο Ηλίας Κανέλλης, ο οποίος μας χαιρετά προσωρινά με μία «Βότκα Κόκα-Κόλα».
Επιμέλεια έκδοσης και σημειώσεις: Χρήστος Τσαντής
Συνεργάστηκε η Άννα Λαμπαρδάκη
Πίνακας στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο: Μιχάλης Μανουσάκης
Βιογραφικό
Ο Λεωνίδας Κακάρογλου γεννήθηκε στα Χανιά τον Ιούλιο του 1952. Ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και της εταιρείας «Studio Παράλληλο Κύκλωμα».
Το 1975, ως μέλος του Πολιτιστικού Γραφείου του Ε.Μ.Π. και στη συνέχεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Χανίων του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος», οργανώνει προβολές και δημόσιες συζητήσεις. Λίγο αργότερα, ιδρύει τον Κινηματογραφικό Όμιλο Χανίων και οργανώνει προβολές στο φρούριο Φιρκά, στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Ωδείο Χανίων, το οποίο είχε πάνω από 30 χρόνια να χρησιμοποιηθεί ως κινηματογράφος.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Κήπος» για περισσότερα από 20 χρόνια, όπου, μαζί με τις προβολές, οργάνωσε σεμινάρια κινηματογράφου, μουσικές παραστάσεις κ.λπ. Έχει παρουσιάσει και προβάλλει περισσότερες από χίλιες ταινίες, ενώ για πολλές έχει δημοσιεύσει κριτικά κείμενα.
Είναι ο δημιουργός των εκδηλώσεων «Εβδομάδες Ελληνικού Κινηματογράφου», στο Ωδείο Χανίων και του φεστιβάλ «Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική επί Τόπου».
Ήταν προσκεκλημένος ομιλητής για θέματα κινηματογράφου από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Πάντειο, στην Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου, Κρήτης και στην Φιλοσοφική του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ενώ δίδαξε ιστορία του κινηματογράφου στο ΙΕΚ της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Συνεργάστηκε με το φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε σινεμά». Έχει κάνει εκπομπές για τον κινηματογράφο στο ραδιόφωνο: «Η μουσική των εικόνων» στην ΕΡΑ Χανίων (1986-1989) και «Θαυματρόπιο» στο Ράδιο-Παρατηρητής (2002-2003).