Πάντοτε, τέτοιες μέρες, οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς συγκέντρωναν τρόφιμα ή ρουχισμό, προκειμένου να δοθούν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Όταν όμως μια τέτοια κίνηση γίνεται από μαθητές και μαθήτριες στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, η κίνηση επανανοηματοδοτείται και μετατρέπεται σε μάθημα αλληλεγγύης των νεαρότερων προς τους μεγαλύτερους.
Σε αυτό το πλαίσιο και βοηθούμενοι από γονείς και καθηγητές, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ενιαίου Λυκείου, ξεκίνησαν από τις 10 Δεκεμβρίου τη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού, τα οποία θα διανεμηθούν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στις 23 Δεκέμβριου, παραμονές Χριστουγέννων, σε συμπολίτες μας που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Μιλώντας χθες στα «Ρ.Ν.», παιδιά του σχολείου έθιξαν τις δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας, αλλά και τη σημασία της προσφοράς σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ειδικά τούτες τις μέρες.
Ο σχολικός διάδρομος του 1ου Λυκείου θυμίζει πολύβουο μελλίσι, αφού είναι ώρα διαλλείματος. Είναι άλλωστε μεσημέρι Παρασκευής και σε μια ώρα περίπου θα χτυπήσει το πολυαναμενόμενο τελευταίο κουδούνι για την εβδομάδα. Παρέες συζητούν και γελούν, αλλάζουν αίθουσες, καθηγητές πηγαινοέρχονται στο γραφείο, ενώ στη σκάλα που οδηγεί στις αίθουσες του 1ου ορόφου, τοιχοκολλημένο, ένα κολάζ αναγγέλλει τη συλλογή τροφίμων και ρούχων από τους μαθητές του σχολείου. Σε δύο θρανία, έχουν τοποθετηθεί κούτες μέσα στις οποίες υπάρχουν τρόφιμα. Κάτω από αυτά, τσάντες με τακτοποιημένα ρούχα με την ένδειξη «αγόρι» ή «κορίτσι» συμπληρώνουν το κάδρο.
«Είναι απαραίτητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο στις σημερινές συνθήκες»
Μια ομάδα παιδιών με μουσικά όργανα φορτωμένα στην πλάτη κατεβαίνει τις σκάλες. Ανάμεσά τους και η Αρτεμη, μαθήτρια της Γ Λυκείου. «Την χριστουγεννιάτικη αυτή περίοδο θέλουμε κι εμείς από την πλευρά μας να προσφέρουμε. Η παροχή τροφής είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη κι αυτό όμως κάποιοι άνθρωποι το έχουν χάσει. Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να τους το παρέχουμε, έστω και σε ελάχιστη ποσότητα. Ένα πακέτο όσπρια ή ένα κουτάκι γάλα, τα οποία είναι αμελητέα, για κάποιους ανθρώπους, σε όσους δεν τα έχουν θα φανούν ως δώρα», επισημαίνει η ίδια σχετικά με το συλλογικό εγχείρημα του 1ου Λυκείου. «Είναι απαραίτητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο στις σημερινές συνθήκες. Ο ανθρωπισμός, η προσφορά, η αλληλεγγύη, συμπεριλαμβάνονται μέσα σε μια μικρή, αλλά σημαντική κίνηση όπως αυτή», προσθέτει.
«Φέτος ευελπιστούμε να μαζέψουμε ακόμα περισσότερα»
Κοντά στο γραφείο των καθηγητών βρίσκονται δύο άλλες μαθήτριες της Γ Λυκείου, η Εύα και η Ιωάννα. «Είναι πολύ σημαντικό να νοιαζόμαστε για τους υπόλοιπους. Όχι μόνο αυτές τις μέρες Η κίνηση αυτή έγινε και πέρυσι κι όλες τις χρονιές που είμαστε στο σχολείο. Είναι τρόφιμα τα οποία μπορούν να διατηρηθούν και να μεταφερθούν. Φέτος ευελπιστούμε να μαζέψουμε ακόμα περισσότερα. Παράλληλα συγκεντρώνουμε και ρούχα για αγόρια και κορίτσια. Είναι σαν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο με το οποίο ελπίζουμε να δώσουμε χαρά σε πολλούς. Επίσης τα παιδιά έχουν δημιουργήσει και διάφορα πράγματα με τη φαντασία τους για το bazaar της Πέμπτης και τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, με τη βοήθεια των καθηγητών και του συλλόγου των γονέων του σχολείου», παραθέτουν σχετικά με τις δράσεις του σχολείου οι δύο μαθήτριες.
«Υπάρχει πολύ χαρά και αλτρουιστικό πνεύμα»
«Μέσα στο εορταστικό πνεύμα και στην κρίση που βιώνουμε αυτή την εποχή, έχουμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία συλλογής ρούχων και τροφίμων και παράλληλα ετοιμάζουμε και τις κατασκευές μας που θα πωληθούν στο Bazaar της επόμενης Πέμπτης, το οποίο θα είναι ανοιχτό για όλους. Υπάρχει πολύ χαρά και αλτρουιστικό πνεύμα, το οποίο το βλέπαμε ήδη από τις αρχές του Δεκέμβρη όταν όλοι οι μαθητές ρωτούσαν πότε θα γίνει το παζάρι. Παρόλο που σαν ομάδα- δεκαπενταμελές έχουμε συντονιστικό ρόλο, χαιρόμαστε όλοι που βλέπουμε τους συμμαθητές μας να καταλαβαίνουν την κατάσταση που βιώνει η χώρα και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω της προσφοράς», είπε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου, Μάνος Νικηφόρος.
Κατα τη διάρκεια της επίσκεψης στο 1ο Λύκειο, η μία εκ των υπευθύνων καθηγητριών, η κυρία Αρτεμισία Τουτουντζιδάκη προβαίνει στις απαραίτητες συστάσεις με, την άλλη αρμόδιο, καθηγήτρια Αγγλικών κυρία Χαρά Μαμανού. «Είναι μια προσπάθεια να ενισχύσουμε λιγάκι τις οικογένειες της τοπικής κοινωνίας που έχουνε, φέτος κυρίως, μεγάλο πρόβλημα. Αφορά συσκευασμένα τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν, τα οποία θα παραλάβει ο Ερυθρός Σταυρός. Τα ρούχα θα διανεμηθούν επίσης από τα μέλη του. Η συλλογή ρούχων είναι για ενήλικες, παιδιά και βρέφη. Μόνη παράκληση για τον κόσμο, να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση κι επίσης να έχουν ένδειξη ηλικίας και φύλου, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση κατά τη διανομή: Άνδρας ή γυναίκα, αγόρι ή κορίτσι και μωρό», εξηγεί η κυρία Μαμανού.
«Βγάζουν πραγματικά έναν φιλάνθρωπο χαρακτήρα, κάτι το οποίο δε φαίνεται εύκολα μέσα στην τάξη»
Η τελευταία μας οδηγεί και στην αίθουσα κάτω από τη σκάλα της κεντρικής εισόδου, η οποία είναι γεμάτη από μαθητές και μαθήτριες που βρίσκονται εν μέσω δημιουργικού «πυρετού». Εκεί προετοιμάζονται τα αντικείμενα του Bazaar. Χειροποίητες χριστουγεννιάτικες μπάλες, μικρά μεταλλικά δέντρα ντυμένα με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, ημερολόγια κι ένας μεγάλος χιονάνθρωπος από μικρά πλαστικά ποτήρια, είναι μερικές μόνο από τις δημιουργίες των παιδιών. Η γιορτή της ερχόμενης Πέμπτης θα ξεκινήσει από τις 17:00 το απόγευμα με το Bazaar πώλησης των κατασκευών σε συμβολικές τιμές, θα περιλαμβάνει φαγητό και γλυκά που θα φτιάξουν τα ίδια τα παιδιά, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα του σχολείου και φυσικά πιο αργά το βράδυ, το χορό των μαθητών.
«Από τις 10 του μήνα που ξεκινήσαμε τη συλλογή τροφίμων και ρούχων, τα παιδιά καθημερινά φέρνουν σακούλες με πράγματα, οπότε ήδη έχουμε μαζέψει αρκετές κούτες. Βγάζουν πραγματικά έναν φιλάνθρωπο χαρακτήρα, κάτι το οποίο δε φαίνεται εύκολα μέσα στην τάξη. Υπάρχει ανταπόκριση και βλέπουμε κι ωραία συναισθήματα από τα παιδιά, πράγμα που μας χαροποιεί», υπογράμμισε στο τέλος της κουβέντας η κυρία Μαμανού, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι η αλληλεγγύη είναι ένα «μάθημα» που διδάσκεται εκατέρωθεν.