Η διαδικασία της ανακύκλωσης, ο τρόπος που αυτή γίνεται στον Δήμο Ρεθύμνου, τα οφέλη της για το περιβάλλον, αλλά και την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών, ήταν η βασική θεματολογία της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μεταξύ των μαθητών της Α’ Λυκείου του 1ου ΓΕΝ Ρεθύμνου και του αρμόδιου για την καθαριότητα αντιδημάρχου Τάσου Συριανόγλου.
Οι μαθητές μαζί με τον εκπαιδευτικό τους κ. Χρήστο Κούρτη, φυσικό, θέλησαν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση-συζήτηση, προκειμένου να ενημερωθούν και να συλλέξουν στοιχεία για το θέμα της ανακύκλωσης στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιούν, ενώ είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς τόσο για τη διαδικασία της ανακύκλωσης αλλά και για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν σε συνεργασία του Δήμου με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε η περιβαλλοντική αγωγή να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να μπορούν από μικρή ηλικία οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος ξεκινώντας από την ανακύκλωση και διαπαιδαγωγώντας τα ίδια στην συνέχεια τους γονείς τους.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της λειτουργίας της ανακύκλωσης στον Δήμο Ρεθύμνου από το 2006 στα στενά όρια του τότε καποδιστριακού δήμου. Ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Ρεθύμνου διαθέτει τέσσερα απορριμματοφόρα ανακύκλωσης, τρία για το χαρτί και το αλουμίνιο και ένα για το γυαλί, ενώ 660 κάδοι που δέχονται χαρτί και συσκευασίες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης και ακόμα 270 για γυαλί. Διευκρίνισε δε στους μαθητές πως ο διαχωρισμός του γυαλιού γίνεται έτσι στο Ρέθυμνο, γιατί ο αποδέκτης (το εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά) δεν μπορεί να διαχωρίσει το γυαλί και η διαλογή γίνεται χειρωνακτικά.
Εκτός του χαρτιού και του γυαλιού ανακύκλωση στον Δήμο Ρεθύμνου, όπως είπε, γίνεται στις ηλεκτρικές συσκευές, στους λαμπτήρες, ενώ ανέφερε πως ο Δήμος Ρεθύμνου είναι ο μοναδικός της χώρας, ο οποίος ανακυκλώνει ιατρικά απόβλητα σε ειδικούς κάδους που έχουν οι γιατροί και των οποίων η αποκομιδή γίνεται από ειδική εταιρία.
Ο κ. Συριανόγλου παρέθεσε στους μαθητές τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ανακύκλωσης στον Δήμο τα οποία έχουν ως εξής:
Το 2006 συγκεντρώθηκαν 577.740 κιλά.
Το 2007 συγκεντρώθηκαν 1.811 τόνοι.
Το 2008 συγκεντρώθηκαν 3.383 τόνοι (αύξηση της τάξεως του 11%).
Το 2009 συγκεντρώθηκαν 3.828 τόνοι.
Το 2010 συγκεντρώθηκαν 4.258 τόνοι.
Το 2011 συγκεντρώθηκαν 4.201 τόνοι (μείωση της τάξης του 1,2%), που όπως εξήγησε ο κ. Συριανόγλου στα παιδιά οφείλεται στην οικονομική κρίση και στην πτώση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία διέθεταν προς ανακύκλωση υλικά.
Το 2012 η πτώση συνεχίστηκε φτάνοντας το 5%, αφού συγκεντρώθηκαν από τους κάδους 3.967 τόνοι απορριμμάτων.
Σε ότι αφορά τις ηλεκτρικές συσκευές το 2011 συγκεντρώθηκαν προς ανακύκλωση 17.950 κιλά και το 2012 18.260.
Σε ότι αφορά το γυαλί, το 2011 συγκεντρώθηκαν από τους κάδου 227.600 κιλά και το 2012 217.800 κιλά.
Σε ότι αφορά τις λαμπτήρες το 2011 συγκεντρώθηκαν 334 κιλά και το 2012 475 κιλά.
Τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για το τί γίνεται με το λάδι που χρησιμοποιούν, κυρίως τα καταστήματα εστίασης, τονίζοντας πως το κομμάτι αυτό το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρία, η οποία παραλαμβάνει από τις επιχειρήσεις τα δοχεία με το λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης που συμμετείχε στη συζήτηση είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους μαθητές, τονίζοντας πως τα μηνύματα ανακύκλωσης και τα πολύ καλά επίπεδα στα οποία αυτή βρίσκεται σήμερα οφείλονται κατά κύριο λόγο στα ίδια τα παιδιά, καλώντας τους μαθητές να συνεχίσουν την προσπάθεια, έτσι ώστε να κάνουν και τους γονείς τους πιο φιλικούς στο περιβάλλον.
Ο κ. Μαρινάκης, αναφέρθηκε στο εργοστάσιο διαλογής (ΧΥΤΙ) που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Αμάρι τονίζοντας πως Δήμος και Περιφέρεια δεν προκρίνουν την λύση του εργοστασίου καύσης αλλά τη διαδικασία διαλογής των απορριμμάτων, καθώς όπως σημείωσε: «Όπου υπάρχει θερμική επεξεργασία δεν γίνεται ουσιαστικά ανακύκλωση. Προκρίνουμε την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, υποστηρίζοντας πως το δημοτικό σύστημα διαθέτει 6,5 εκ. ευρώ τον χρόνο για την καθαριότητα. «Αν ήμασταν πιο ευαίσθητοι, τότε το σύστημα της καθαριότητα θα ήταν πιο φθηνό. Στον Δήμο Ρεθύμνου, η αποκομιδή γίνεται δυο φορές, μια τα ξημερώματα και μια αργά το μεσημέρι, τη στιγμή που στο εξωτερικό γίνεται κάθε 15 μέρες. Διαθέτουμε ξεχωριστά αυτοκίνητα, ξεχωριστό προσωπικό για την ανακύκλωση και επιπλέον τα ανακυκλώσιμα κοστίζουν τρεις φορές ακριβότερα από εκείνα που πάνε στο ΧΥΤΑ Αμαρίου». Ο δήμαρχος τόνισε πως το Ρέθυμνο θεωρείται μια από τις καλύτερες πόλεις της χώρας στην διαχείριση των απορριμμάτων και ήδη έχει πάρει, όπως είπε, ως βραβείο τρία απορριμματοφόρα ανακύκλωσης (το ένα κοστίζει 150.000 ευρώ).
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα στον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη μας σε ότι αφορά την ανακύκλωση για τις πρωτοβουλίες που τυχόν πρέπει να πάρει ο Δήμος, αλλά και για το ρόλο του σχολείου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο καθηγητής τους κ. Κούρτης απευθυνόμενος στους μαθητές τους, τους τόνισε πως οι καθημερινές τους συνήθειες μπορούν να διευκολύνουν ή να επιβαρύνουν το δημοτικό σύστημα που διαχειρίζεται την ανακύκλωση. Με παραδείγματα που έχουν να κάνουν με τα περιττώματα ζώων που συχνά συναντά κανείς στα πεζοδρόμια, τις μουτζούρες σε τοίχους και πολιτιστικά μνημεία ο κ. Συριανόγλου κάλεσε τους μαθητές να κάνουν την αυτοκριτική τους και να προσπαθήσουν να συμβάλλουν ενεργά στην αύξηση της ανακύκλωσης, ευαισθητοποιώντας συμμαθητές τους αλλά και τους γονείς τους.
Οι μαθητές ρώτησαν αν διατίθενται από τον Δήμο οι υποδομές για μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών και όπως ενημερώθηκαν ο Δήμος έχει τον μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και το προσωπικό για να ανακυκλώσει επιπλέον 30% των αντικείμενων που σήμερα συγκεντρώνονται. Τα παιδιά απηύθυναν ερωτήματα και για καταγγελίες που κατά καιρούς υπάρχουν για συμβατικά απορριμματοφόρα, τα οποία συγκεντρώνουν απορρίμματα από τους κάδους της ανακύκλωσης και ο κ. Συριανόγλου τους εξήγησε ότι αυτό γίνεται όταν κάποιοι, σε κάδους ανακύκλωσης τοποθετούν μεικτά, οικιακά απορρίμματα, έχει ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε, να μην είναι δυνατή η ανακύκλωση χαρτιού και συσκευασιών, οι οποίες έχουν «καταστραφεί» από σύμμεικτα απορρίμματα.
Τα παιδιά εμφανίστηκαν προβληματισμένα σε ότι αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης και αναρωτήθηκαν για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες εκδηλώσεις-ημερίδες ή εργασίες στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, ώστε η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής από τις πολύ μικρές ηλικίες. Πρότειναν μάλιστα την τοποθέτηση κάδων στις αυλές των σχολείων, ώστε η συμμετοχή στην ανακύκλωση να είναι μεγαλύτερη ή καθημερινά να αναλαμβάνει ένας μαθητής να συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα αδειάζει στους κάδους που υπάρχουν τοποθετημένοι σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι μαθητές εμφανίστηκαν ιδιαιτέρα ευαισθητοποιημένοι με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και μετά την χθεσινή εποικοδομητική συζήτηση και είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν και οι ίδιοι όπως μπορούν στην αύξηση της ανακύκλωσης.
Στην Δημοτική Ενότητα Λαππαίων και συγκεκριμένα στα χωριά Καρωτή, Επισκοπή (χωριό και παραλία), Αρχοντική, Αργυρούπολη και Κούφη επεκτείνεται το μέτρο της ανακύκλωσης του Δήμου Ρεθύμνου. Στις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν ήδη τοποθετηθεί οι μπλε κάδοι σε διάφορα σημεία και τα απορριμματοφόρα θα είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους αποκομιδή, η οποία θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, όπως γίνεται ήδη στην Δ.Ε. Αρκαδίου και σε διάφορα χωριά του πρώην Δήμου Νικηφόρου Φωκά. Επόμενο στοίχημα για τη δημοτική αρχή είναι η επέκταση του μέτρου της ανακύκλωσης και στα χωριά του Βρύσσινα (Σελλί, Καρέ, Γουλεδιανά, Μύρθιος κτλ.).
Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τ. Συριανόγλου, ανέφερε: «Η υπηρεσία μας είχε προγραμματίσει την επέκταση του μέτρου και πλέον είμαστε έτοιμοι μετά την παραλαβή των νέων κάδων, που είναι χορηγία της ελληνικής εταιρίας ανακύκλωσης, να κάνουμε ανακύκλωση και στην Δημοτική Ενότητα Λαππαίων. Είναι ένα στοίχημα για την δημοτική αρχή και θεωρώ ότι το ‘χουμε κερδίσει. Έχουμε ήδη καλέσει τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών συλλόγων των περιοχών, προκειμένου να τους ενημερώσουμε, ενώ ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου θα το επεκτείνουμε και σε άλλα χωριά».