Η Μάρω Γεωργιλαδάκη γεννήθηκε στην Πόμπια Μεσσαράς (χωριό της θρυλικής μορφής του καπετάν Κόρακα) και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το άθλημα της ξιφασκίας στο οποίο διέπρεψε, αφού είχε πολλές πρωτιές και συμμετοχή στην εθνική ομάδα. Στη συνέχεια σπούδασε στην γυμναστική ακαδημία και ασκεί το επάγγελμα της γυμνάστριας στην Αθήνα όπου ζει με τον σύζυγο της και τα δύο παιδιά τους αρκετά χρόνια. Από μικρή της άρεσε να γράφει στίχους αποτυπώνοντας τις σκέψεις της και τον ψυχικό κόσμο της σε ένα χαρτί, χωρίς να συνηθίζει να γνωστοποιεί στους άλλους τα γραφόμενά της. Πολλά θέματα την αγγίζουν λόγω της ευαισθησίας της και μάλιστα δεν είναι απαραίτητο να είναι δικά της βιώματα αλλά μπορεί να αφορούν τον πόνο ή τη χαρά κάποιου άλλου προσώπου.
Το 2011 αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Για τα μεράκια μας» μαζί με τον Απόστολο Καραπιδάκη και τον Νεκτάριο Σκουλά, το οποίο γνώρισε επιτυχία και ορισμένες μαντινάδες της μελοποιήθηκαν. Από τότε συνέχιζε να γράφει υπέροχες μαντινάδες αλλά και να τις αναρτά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο πράγμα που την έκανε περισσότερο γνωστή. Η Μάρω εκτός από καλή στιχουργός είναι και ένας άνθρωπος με πολύ μεράκι και αγάπη για την κρητική μουσική που σημαίνει ότι συμμετέχει σε γλέντια, χορεύει και διασκεδάζει με την ψυχή της, έτσι λοιπόν κάποιοι καλλιτέχνες της ζήτησαν στίχους και αυτή κρίνοντας ότι άξιζε να τους δώσει το έκανε, έχοντας ήδη αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Το 2017, αφού είχε συγκεντρώσει αρκετό υλικό κάνοντας μια επιλογή, αποφάσισε να εκδώσει το πρώτο της προσωπικό βιβλίο με τίτλο «Στα ζάλα μου».
Το βιβλίο αυτό μέσα στις 220 σελίδες του περιέχει καταπληκτικές μαντινάδες αλλά και σπουδαίες ρίμες (πολύστιχα στιχουργήματα πάνω στο ίδιο θέμα) που έχουν να κάνουν με πολλά συναισθήματα όπως η αγάπη, ο έρωτας, η χαρά, ο πόνος, η φιλία, ο χωρισμός, ο θάνατος αλλά και άλλα κοινωνικά θέματα που υπάρχουν στη ζωή μας.
Η Μάρω με δεξιοτεχνία, φαντασία και πρωτοτυπία, χρησιμοποιώντας αρκετές λέξεις της κρητικής διαλέκτου καταφέρνει να εντυπωσιάζει και να συγκινεί. Διότι αν δεν καταφέρεις να συγκινήσεις τον αναγνώστη που θα διαβάσει τα στιχουργήματά σου σημαίνει ότι γράφεις κοινά πράγματα που έχουν ξαναγραφτεί κατά κόρον στο παρελθόν.
Αν ξεκινήσουμε από τον τίτλο βλέπουμε ότι είναι λέξη της πλούσιας διαλέκτου μας και σημαίνει στα βήματά μου και η συγγραφέας γράφει αναφερόμενος σε αυτά:
Στα ζάλα μου περήφανη νιώθω κι ας έχω λάθη
ποιος άνθρωπος γεννήθηκε μην πάθει για να μάθει.
Μαντινάδα που δείχνει το γνώθι σ’ αυτόν της Μάρως, αφού παραδέχεται ότι έχει κάνει λάθη αλλά νιώθει περηφάνια γιατί μέσα από αυτά έγινε καλύτερος άνθρωπος, άλλωστε ποιος δεν κάνει λάθη όπως πολύ σωστά αναφέρει στο τελείωμα. Το θέμα είναι να μαθαίνει από αυτά και να τα αποφεύγει στο μέλλον.
Διάφορες μαντινάδες από το βιβλίο:
Κοντά σου ζω έναν έρωτα, παραμυθιού γραμμένο
με τση αγάπης χρώματα και τση χαράς βαμμένο.
(μελοποιημένη από τον Γιώργο Καραγιώργη)
Εσύ ‘σαι ο αέρας μου, γι’ αυτό κι εγώ κοντά σου
πετώ στσι τέσσερις καιρούς, στ’ ανεμοχαϊδεμά σου.
(μελοποιημένη από τον Στέφανο Βορδώνη)
Κρύψου χαρά να μη μας δει ο πόνος και ζηλέψει
κι εγώ θα βγάλω δάκρυα ψεύτικα να μισέψει.
(μελοποιημένη από τον Γιάννη Γιαμαλή)
Βάστα μια θέση στ’ όνειρο που κάνεις να υπάρχω
μπορεί να μην τη βρω ποτέ, μα την ελπίδα θα ‘χω.
(μελοποιημένη από τον Γιώργο Ψαρουδάκη)
Καρδιά μου άλλο μη μου κλαίς, μη μου παραπονάσαι
αμοναχή σου διάλεξες τρόπο να τυραννάσαι.
(μελοποιημένη από τον Γιώργο Πορτάλιο)
Δε συγκινούμαι σα μιλούν για πλούτη και για κάλλη
εγώ ξανοίγω τση καρδιάς ο δρόμος που θα βγάλει.
(μελοποιημένη από τους Σπυριδάκη-Χατζησπύρο)
Ο μερακλής όντε γλεντά, μες την ψυχή του βρίχνει
τρόπο να σβήνει τσι καημούς και κάθε πόνου ίχνη.
(μελοποιημένη από τον Χαράλαμπο Τερζάκη)
Του κόσμου π’ ονειρεύτηκα δεν έχω ζήσει πράμμα
φαίνεται λάθος εποχή μ’ έχεις γεννήσει μάνα.
Δεν πάω εγώ με του καιρού τα ζάλα και συνήθειες
μα ζω στον κόσμο που ‘φτιαξα με τις δικές μου αλήθειες.
(μελοποιημένες από τον Ανδρέα Μανωλαράκη)
Βουνά γκρεμίζει ο άθρωπος για να τα κάνει δρόμους
κι άμα υπάρχει θέληση βγάνει φτερά στους ώμους.
Με τον καιρό στον άθρωπο έρχεται και η γνώση
και το φυντάνι γίνεται δεντρό σα μεγαλώσει.
Στον ίδιο τόπο όλοι μας μιαν ταχινή θα μπούμε
καλή καρδιά ο γεις τ’ αλλού κι αγάπη να βαστούμε.
Αυτά είναι μερικά δείγματα από το υπέροχο αυτό βιβλίο που πρέπει να αναφέρω ότι τα έσοδά του πάνε στο «Χαμόγελο του παιδιού» και γι’ αυτό συγχαίρω ιδιαίτερα την Μάρω που δίνει το παράδειγμα και σε άλλους να βοηθήσουν ο καθένας με τον τρόπο του.
Η Μάρω βέβαια ευχαριστεί μέσα από το βιβλίο της όλους όσοι την βοήθησαν οικονομικά ή με άλλους τρόπους, ώστε να κυκλοφορήσει το βιβλίο, το οποίο είναι πολύ καλαίσθητο και προσεγμένο. Κοστίζει 10 ευρώ και μπορεί να το βρει κάποιος στα Χανιά στο βιβλιοπωλείο «Επιλογές», στο Ηράκλειο στο βιβλιοπωλείο «Φραγκάκη» και στην Αθήνα στο δισκοπωλείο – βιβλιοπωλείο της κ. Ουρανίας Ξυλούρη. Διατίθεται και από την ίδια για όσους μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της (αν θέλουν το τηλέφωνό της μπορούν να μου το ζητήσουν). Κλείνοντας θα της αφιερώσω μια μαντινάδα και θα της ευχηθώ να έχει την υγειά της να συνεχίζει να γράφει όσα κρύβει η ευαίσθητη ψυχή της.
«Μάρω μου το βιβλίο σου μ’ έχει εντυπωσιάσει
βγάνει φτερά στους ώμους του αυτός που το διαβάσει».
* Ο Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης) είναι στιχουργός – παραγωγός ραδιοφώνου