Την ευκαιρία να ενημερωθούν από έμπειρους καρδιολόγους, για τους τρόπους πρόληψης των εμφραγμάτων, είχαν χθες οι κάτοικοι του Ρεθύμνου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και στις Καρδιολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, με αφορμή το Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο, που διεξάγεται από χθες και για τις επόμενες δύο ημέρες στο Ρέθυμνο.
Η ενημέρωση των Ρεθεμνιωτών πάνω στο θέμα της πρόληψης και αποφυγής των εμφραγμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.) για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Πρόκειται για μία εκστρατεία που κρίθηκε απαραίτητη από τους καρδιολόγους, αφού, όπως επισημαίνουν, τα εμφράγματα στη χώρα ανέρχονται σε 23.000 ετησίως με το ποσοστό θνησιμότητας να κυμαίνεται στο 5%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Κ.Ε. κ. Ιωάννη Καλλικάζαρο, η οικονομική κρίση έχει συμβάλλει αρνητικά στην εικόνα αυτή που παρουσιάζει η χώρα μας, μιας και πολλοί συμπολίτες μας όντας ανασφάλιστοι υποχρεώνονται να κόψουν τη θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ακόμη περισσότερο τα ποσοστά νέων εμφραγμάτων. «Τα τελευταία τρία χρόνια της οικονομικής κρίσης η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δημιούργησε ένα Κοινωνικό Ιατρείο, όπου παρακολουθούμε, εξετάζουμε, δίνουμε οδηγίες και χορηγούμε φαρμακευτικό υλικό στους ανασφάλιστους Έλληνες συμπολίτες μας. Επίσης τα μέλη μας οργανώνουν επισκέψεις και δωρεάν εξετάσεις παιδιών στα σχολεία, επισκεπτόμαστε φορείς σε τοπικές κοινωνίες και κάνουμε μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, το επονομαζόμενο από τον κόσμο ως «φιλί της ζωής» επισημαίνει ο κ. Καλλικάζαρος.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες τα μέλη της Ε.Κ.Ε. στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Καρδιολογικού Συνεδρίου, παρουσίασαν στοιχεία που αν μη τι άλλο κρίνονται από τους επιστήμονες ως ανησυχητικά. Ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. κ. Στέφανος Φούσας χαρακτήρισε μάλιστα τα εμφράγματα «φονιά» της κοινωνίας, αφού τα περιστατικά τους ξεπερνούν όλες τις μορφές καρκίνου αλλά και τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας.
«Κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν έμφραγμα όσοι έχουν σάκχαρο, πίεση, αυτοί που καπνίζουν ή έχουν χοληστερίνη και όσοι κάνουν καθιστική ζωή. Όταν κάποιος έχει πόνο στο στήθος αμέσως πρέπει να καλέσει ασθενοφόρο και να πάει στο Νοσοκομείο, γιατί ο ένας στους πέντε ασθενείς δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα, οι υπόλοιποι όμως πρέπει να πάνε άμεσα σε κάποιο Νοσοκομείο. Μόνο έτσι θα σωθούν ζωές και θα αποφύγουμε αναπηρίες» υπογραμμίζει ο κ. Φούσας.
Στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα περιστατικά διάγνωσης και αντιμετώπισης των εμφραγμάτων, τόσο από πλευράς των πολιτών όσο και από την πλευρά του συστήματος υγείας αναφέρθηκε ο καρδιολόγος, μέλος της Ε.Κ.Ε. κ. Ιωάννης Κανακάκης, ο οποίος είπε ότι το 40% των θανάτων στις χώρες της Ευρώπης οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Θέλουμε το σύστημα υγείας να κινηθεί γρήγορα και σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε ένα σύστημα προνοσοκομειακής διάγνωσης του εμφράγματος, ούτως ώστε να κατευθύνονται γρήγορα στο Νοσοκομείο οι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου για να λάβουν τη θεραπεία που απαιτείται. Πιστεύω ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες θα συμβάλλουμε σημαντικά να ελαττωθεί η θνητότητα στον ελληνικό χώρο από οξεία στεφανιαία σύνδρομα αλλά η νοσηρότητα στον πληθυσμό από αυτή την ασθένεια» υπογράμμισε ο ίδιος.
Στη σημαντικότητα του Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Minos Mare Royal» του Ρεθύμνου και το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης κ. Γιώργος Στεφανάκης. «Πρέπει οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι, ώστε να αλλάξουν τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες γύρω από το κάπνισμα και την καθιστική ζωή» δήλωσε ο κ. Στεφανάκης, ο οποίος κάλεσε μάλιστα τους Κρητικούς να επιστρέψουν στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και τη μεσογειακή διατροφή, μιας και όπως ισχυρίστηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι κάτοικοι του νησιού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος την ίδια στιγμή που πίνουν και καπνίζουν πολύ. «Έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια ο τρόπος ζωής και διατροφής των Κρητικών και μάλιστα από τις νεαρές ηλικίες. Το πρόβλημα εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις κρητικές οικογένειες για αυτό θα πρέπει όλοι να επιστρέψουμε στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής» τόνισε ο καρδιολόγος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες αν και υποστήριξαν ότι οι καρδιολογικές κλινικές της χώρας καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της κοινωνίας, παρ’ όλα αυτά ο σχεδιασμός και η οργάνωσή τους ανάγεται στις δεκαετίες του 1960-1970. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με τους ίδιους, να προχωρήσει άμεσα η πολιτεία σε έναν συνολικό επανασχεδιασμό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και να ενισχυθούν οι κλινικές με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεικτικά μάλιστα ανέφεραν την καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στο οποίο υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αφού εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πρόσληψη στην ειδικότητα που καρδιολόγου.