Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ως μόνο ρεαλιστικό τόπο συμφωνίας με τους εταίρους επιχείρησε να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην ομιλία του στη Βουλή, στην κρίσιμη συνεδρίαση που αφορά την διαπραγμάτευση, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι δανειστές «είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το σημείο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις» και πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη καμπή τους, προσθέτοντας ότι η ελληνική πρόταση αποδεικνύει στην πράξη «ότι η Ελλάδα επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα βάζει τέλος στη λιτότητα και λύση ουσιαστική στο ζήτημα του χρέους. Αυτή την ευρωπαϊκή συνολική λύση στην κρίση της τελευταίας επταετίας χρειαζόμαστε. Την χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη. Η λύση θα μπορούσε να σημάνει νέα εποχή για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Κάλεσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν αν αποδέχονται ή απορρίπτουν την προτεινόμενη από τους θεσμούς συμφωνία. Να σημειωθεί πάντως ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί.
Δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης εξαπέλυσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τη ότι κορόιδευε τον ελληνικό λαό επί μήνες, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πάει σε τρίτο μνημόνιο, με νέα μέτρα. Ο αρχηγός της Ν.Δ. απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του ανέφερε ότι η μόνη διέξοδος που του έχει απομείνει, είναι να προσέλθει στη μεγάλη εθνική συνεννόηση που η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει.
Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι, καταλογίζοντάς του την ευθύνη για πολύτιμο χρόνο που χάθηκε, χωρίς η κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι κάτι έπρεπε να γίνει, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα «βέλη» του και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο κ. Θεοδωράκης, κάλεσε κυβέρνηση και εταίρους να διατηρήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό πυρήνα, τόνισε όμως καταλήγοντας στην ομιλία του πως το Ποτάμι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση, αρκεί να σταματήσουν τα παιχνίδια ρήξης και χρεοκοπίας.
Έντονη ήταν και η κριτική του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, που τους κατηγόρησε ότι κορόιδευαν την κοινωνία πως θα την απαλλάξουν από τα μνημόνια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί τις εντολές των δανειστών δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες του ελληνικού λαού με τη δική μας πρόταση».
Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί η κατάσταση όλων των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου οδήγησε τη χώρα σε ύφεση και σε απώλεια του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Εν τω μεταξύ, υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το χρηματιστήριο οδηγήθηκε σε «κραχ» σημειώνοντας πτώση 4,96%.
Αναλυτικότερα…
Κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»
Για την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα δώσει τέλος στην κρίση και στο ζήτημα του χρέους, έκανε λόγο ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι μόνη ρεαλιστική βάση για μια συμφωνία είναι η ελληνική πρόταση και εξέφρασε αισιοδοξία ότι η λύση είναι κοντά. Κάλεσε παράλληλα την αντιπολίτευση, «τώρα που γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης των δανειστών» να πάρει θέση για το αν πρέπει να γίνει δεκτή, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους».
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή. Έκρινα απαραίτητο να ενημερωθεί η Βουλή και ο λαός για το που ακριβώς βρισκόμαστε.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό, αφού στο όνομά του διαπραγματευόμαστε.
Από την αρχή η κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση, μια αμοιβαία, επωφελής λύση στο ελληνικό ζήτημα που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και δίνοντας λύση στο ζήτημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι «η μόνη ρεαλιστική βάση» για την επίτευξη συμφωνίας.
«Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων…Γιατί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του προηγούμενου προγράμματος είναι το άλλο όνομα της λιτότητας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ συνόψισε τους 6 άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης:
«Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι να σταματήσει ο φαύλος, αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος της κρίσης, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
Οφείλω να ομολογήσω με ειλικρίνεια ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε προχθές ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, με εξέπληξε δυσάρεστα, αφού δεν λάμβανε υπόψη της το κοινό έδαφος της τρίμηνης διαπραγμάτευσης στο Brussels Group.
Δυστυχώς οι προτάσεις των δανειστών είναι «μη ρεαλιστικές» και αποτελούν «οπισθοχώρηση», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε «παράλογες προτάσεις» και θέλω να πιστεύω ότι αυτή ήταν μια κακή στιγμή, ένα «διαπραγματευτικό τρικ» που θα αποσυρθεί, συμπλήρωσε.
Σαμαράς: «Δεν φοβόμαστε τις εκλογές-Η χώρα δεν τις αντέχει»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλ. Τσίπρα προσωπικά, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Α. Σαμαράς, κατηγορώντας την ηγεσία της χώρας ότι επί μήνες έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό. «Δεν υπήρχε συμφωνία και το ξέρατε. Το μέιλ Χαρδούβελη που κατακρίνατε τώρα μοιάζει με όαση, πλέον η χώρα οδηγείται σε τρίτο μνημόνιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι δεν είναι η αντιπολίτευση αυτή που φοβάται τις πρόωρες εκλογές, αλλά η χώρα αυτή που δεν θα τις αντέξει.
«Ήρθε πράγματι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης. Η κυβέρνηση δεν έλεγε αλήθεια. Δεν υπήρχε συμφωνία και το ξέρατε. Ξαναγράφατε τη δική σας πρόταση. Όταν ήρθε η ώρα, οι θεσμοί σας έκαναν πρόταση πολύ χειρότερη από αυτή που συζητούσαμε εμείς, για να πάτε σε νέο μνημόνιο κατευθείαν. Δικά σας στελέχη ομολογούν τώρα ότι αυτά που ζητούν οι δανειστές είναι τρεις φορές χειρότερα από το mail Χαρδούβελη που…ήταν όαση μπροστά σε εκείνα που φέρνετε εσείς», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας «απομονώσατε τη χώρα και τη γονατίσατε στο εσωτερικό».
«Πρέπει να σταματήσετε να λέτε ψέματα. Χαϊδεύετε το δημόσιο, ανακοινώνετε προσλήψεις υμετέρων, αυτό δεν πάει άλλο. Δεν θέλετε να ακουμπήσετε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, δεν θέλετε την αξιολόγηση… Εγώ αγωνίζομαι για την ανακούφιση του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο Α. Σαμαράς, καλώντας την κυβέρνηση «να αλλάξει τις ιδεοληψίες της» και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, η απώλεια της οποίας έχει πλήξει ανυπολόγιστα την οικονομία.
«Ρωτάτε εμάς για τη συμφωνία χωρίς να μας έχετε φέρει το τελικό κείμενο. Το κόμμα σας το έχετε ρωτήσει;» διερωτήθηκε ο Α. Σαμαράς και υπογράμμισε:
«Η μεγάλη μάχη δεν είναι τώρα, τώρα πάμε να κατακτήσουμε τον αμμόλοφο. Η μεγάλη μάχη είναι για τους όρους της μεγάλης συμφωνίας, του νέου μνημονίου που έρχεται».
Αναφερόμενος στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Α. Σαμαράς δήλωσε: «Εμείς στη ΝΔ δεν φοβόμαστε τις εκλογές, η χώρα δεν το αντέχει. Θα την φέρουν ακόμη πιο κοντά στο ατύχημα. Αν δεν πετύχετε συμφωνία, πως θα κάνετε εκλογές; Με τη χώρα στη χρεοκοπία; Αυτό θα μετέτρεπε τις εκλογές για παραμονή όχι μόνο στο ευρώ, αλλά στην ΕΕ».
«Κοιτάξτε να μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος, αφήστε την αλαζονεία και τις μεγαλοστομίες», δήλωσε απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα.
Θεοδωράκης: «Θα στηρίξουμε, αρκεί να σταματήσει η συζήτηση για ρήξη»
Η χώρα μας έχασε χρόνο και μόνο στη Ρίγα έγινε αντιληπτό ότι ο χρόνος τελειώνει και το ερώτημα είναι: τι κάνατε 130 μέρες πριν, αναρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής.
Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει όραμα για την Ελλάδα ως χώρα της Ευρωζώνης.
«Αρκετοί από το κόμμα σας συμμετέχουν σε αυτό που εμείς ονομάζουμε καταστροφική τρόικα εσωτερικού», συνέχισε αναφερόμενος σε στελέχη της κυβέρνησης που μιλούν για ελέγχους κεφαλαίων ή βλέπουν στη Ρωσία του Πούτιν τη Σοβιετική Ένωση.
Κατέληξε, λέγοντας ότι το Ποτάμι θα είναι παρόν στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, αφήνοντας πίσω τα παιχνίδια ρήξης και τα παιχνίδια χρεοκοπίας.
Ο λαός βρίσκεται στη μέγγενη νέου εκβιασμού μεταξύ του σχεδίου Γιούνκερ και του σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για κοροϊδία και εξαπάτηση του λαού, αφού αποδεικνύεται ότι δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και αυτή διαπραγματεύεται ουσιαστικά «τους όρους σφαγής του λαού».
Κουτσούμπας: «Στη μέγγενη του εκβιασμού μεταξύ σχεδίου Γιούνκερ και κυβέρνησης»
Στην πρόταση των θεσμών βλέπει την γνωστή τακτική «ζητάω ακραία μέτρα για να μπορώ να κάνω υποχωρήσεις» και στην κυβερνητική πρόταση αντιλαϊκά μέτρα, παραπέμποντας στις καλένδες και τα «ψίχουλα» που έταξαν προεκλογικά.
Σε κάθε περίπτωση έρχεται νέο σκληρό μνημόνιο, τόνισε, και κάλεσε το λαό να απορρίψει τα σχέδια αυτά, θέτοντας τις δικές του ‘κόκκινες γραμμές’, και επιλέγοντας τη ρήξη με την ΕΕ και τα μονοπώλια.
Βενιζέλος: «Σε τι να τοποθετηθούμε και τι να στηρίξουμε;»
«Αποδεικνύεται τελικά αυτό που είχα πει πρόσφατα: Το mail Χαρδούβελη θα ήταν παιδική εκδρομή σε σχέση με αυτό που έρχεται» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τον απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό της κυβέρνησης, πέντε μήνες μετά την εκλογή της.
«Μας ζητά να τοποθετηθούμε: μας έχει πει τι εισάγει και τι προτείνει στον ελληνικό λαό; Θέλετε συστράτευση της Αντιπολίτευσης. Της συκοφαντούμενης Αντιπολίτευσης;» συνέχισε.
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους βουλευτές να πάρουν την πρόταση των 47 σελίδων που παρουσίασε η κυβέρνηση και να την συγκρίνουν με το mail Χαρδούβελη.
Σχετικά με το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπε ότι δεν πρόκειται για επιτυχία, αλλά για το αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των οικονομικών δεικτών.