Με σύνθημα «Μένουμε μένουμε ασφαλείς όλο το καλοκαίρι» ο Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Γιατρών Ε.Σ.Υ. νομού Ρεθύμνης (ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ), προχωρά σε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, καλώντας τους να ακολουθούν ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης που ανακοινώνονται και επικαιροποιούνται από τις επίσημες αρχές.
Οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού Ρεθύμνου (Περιφερειακά Ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας αστικά και της περιφέρειας), όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου τους, προβαίνουν σε συνεχή ενημέρωση των πληθυσμών ευθύνης τους, έχοντας αυξημένα αντανακλαστικά για την όποια επείγουσα κατάσταση παρουσιαστεί.
Παράλληλα, εφαρμόζουν πιστά το Επιχειρησιακό Σχέδιο περιστατικών COVID-19 (κορωνοϊός SARS-CoV-2):
- Διαλογή-έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση ύποπτου κρούσματος,
- Διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από τον κορωνοϊό Covid-19,
- Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον κορωνοϊό Covid-19,
- Διαχείριση ύποπτων περιπτώσεων από τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας στα νοσοκομεία αναφοράς/νοσοκομεία που θα υποδείξει το ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ με τη συνεργασία του ΕΚΑΒ, παρακολουθούν ανά τακτά διαστήματα τις παρεχόμενες εκπαιδεύσεις από την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, ενημερώνονται για τις όποιες αλλαγές των οδηγιών, σύμφωνα πάντα με το Υπ. Υγείας και τον ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, ο ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία:
Μέχρι τις 29/07/2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε σε παγκόσμιο επίπεδο, από την αρχή της πανδημίας, συνολικά 15.581.009 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 635.173 θανάτων σε 216 χώρες.
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ανιχνεύτηκαν 4.336 κρούσματα, ανάρρωσαν 1.374 άτομα και είχαμε 203 θανάτους ενώ στις ΜΕΘ βρίσκονται 8 διασωληνωμένοι και έχουν εξέλθει από αυτές 127 άτομα.
Από 01 έως 26/07 στα αεροδρόμια έγιναν 171.138 test σε σύνολο 1.294.798 ταξιδιωτών. Από αυτά ανιχνεύτηκαν 344 κρούσματα, 70 ενεργά, 213 ταξιδιώτες έχουν επιστρέψει και 61 μη ενεργά παραμένουν στην Ελλάδα.
Σε ημερήσια βάση, παρατηρείται να εντοπίζεται σταθερά ανοδικός αριθμός κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μέσοι όροι των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ βαίνουν ανοδικοί.
Μετάδοση του ιού και μέτρα πρόληψης
Όπως τονίζει ο ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ απευθυνόμενος στους πολίτες, η πιθανότητα μετάδοσης ενός νοσούντα του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερη, όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να μεταδίδει τη λοίμωξη και 1-4 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων, ως ασυμπτωματικός φορέας της νόσου. Η κύρια μετάδοση συμβαίνει κατά τη συμπτωματική φάση.
Κυρίως τα άτομα, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρές ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες), έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σε σοβαρή μορφή τη νόσο ή να παρουσιάσουν επιπλοκές.
Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για όλους μας να έχουμε σε ύψιστο βαθμό το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, ώστε να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συνανθρώπους μας.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες επιστημονικές πηγές, τα βασικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης και διασποράς της νόσου πρέπει να τηρούνται ευλαβικά από όλους μας. Αυτά συμπεριλαμβάνουν:
– Τη χρήση μάσκας (σωστή χρήση).Παραμένει υποχρεωτική εξίσου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί και στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό.
Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση μας για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να κρατηθούν αποστάσεις.
Για προσωπικό σε καταστήματα λιανικής και σε γραφεία που υπάρχει επαφή με το κοινό όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και για το κοινό δλδ για επισκέπτες και για πελάτες σε γραφεία όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες δημοτικά καταστήματα.
Σε καταστήματα τροφίμων όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία. Σε καταστήματα λιανικής καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
– Πλύση των χεριών σχολαστικά με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο
– Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα.
– Επί εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας μας. Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.
- Συμμόρφωση στη λήψη χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
- Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού.
- Τήρηση της απόστασης μεταξύ μας.
- Αποφεύγουμε επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης, αναίτιες επισκέψεις σε οικίες κυρίως νοσηλευομένων ασθενών ή ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
- Αποφεύγουμε τα άσκοπα ταξίδια τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.
Τουριστικά καταλύματα και εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία
- Αναφορικά με τα τουριστικά καταλύματα, κάποια από αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν την θέσπιση σήματος Πιστοποίησης με τον τίτλο «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020. Συνιστάται η ενημέρωση της ιστοσελίδας του τουριστικού καταλύματος με ειδική ενότητα COVID-19, στην οποία θα αναρτά τα μέτρα και την νέα πολιτική του καταλύματος περί λήψης αυξημένων μέτρων υγιεινής, αλλαγές σε ωράρια λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, τροποποίηση διάρκειας check-in/check- out. Αντίστοιχα, μπορεί να ακολουθήσει ενημέρωση με τα διαθέσιμα μέσα εντός του καταλύματος (π.χ. σε τηλεοράσεις κοινόχρηστων χώρων, σε τηλεοράσεις δωματίων, σήμανση προ της εισόδου στους επιμέρους κοινόχρηστους χώρους και έντυπη ενημέρωση στην υποδοχή). Ορίζονται υπεύθυνοι διαχείρισης κρούσματος COVID- 19.
Κάθε μέλος του προσωπικού πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με τα βασικά προστατευτικά μέτρα κατά του COVID-19 που συνιστά ο ΠΟΥ και ο ΕΟΔΥ.
- Για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία προβλέπονται επίσης τα εξής:
– Συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός/αερισμός καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι και αντισηπτικό διάλυμα, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
– Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
- Χρήση αντισηπτικού διαλύματος που θα διατίθεται σε κοινόχρηστους χώρους.
- Σχολαστική τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής όπως κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
- Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1,5 μέτρο) και ιδιαίτερα με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
- Τήρηση αποστάσεων ασφαλείας (απόσταση 1,5 μέτρο).
Καταληκτικά, ο Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Γιατρών Ε.Σ.Υ. νομού Ρεθύμνης, τονίζει:
«Για να απολαμβάνουμε την καθημερινότητα μας, τον όμορφο τόπο μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τις διακοπές μας, πρέπει να θυμόμαστε ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ και ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ που ανακοινώνονται και επικαιροποιούνται από τις επίσημες αρχές.
Καλό καλοκαίρι και θυμηθείτε ότι: H καλή έκβαση στην αντιμετώπιση του Covid-19 είναι ευθύνη όλων μας!».