Την τοποθέτηση ταϊστρών σε σημεία της πόλης, όπου υπάρχουν αδέσποτα ζώα σχεδιάζει ο δήμος Ρεθύμνου, με στόχο να υπάρχει σχετική μέριμνα την περίοδο που διανύουμε με την έξαρση του κορωνοϊού.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας, Θωμας Κρεβετζάκης τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και με την καρναβαλική ομάδα των «Ανιχνευτών». «Από την πρώτη ημέρα, έχει δοθεί άδεια στα πιστοποιημένα σωματεία, δηλαδή την Φιλοζωική και το «Νοιάζομαι» για να συνεχίσουν το έργο τους. Το Πρόγραμμα του δήμου που τρέχει χρόνια τώρα και σκοπό έχει, την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, λειτουργεί απρόσκοπτα, παρά τις συνθήκες. Ρυθμίσαμε από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασε η συνθήκη του ιού, το ζήτημα της περισυλλογής, σίτισης, του εμβολιασμού και της αποπαρασίτωσης των αδέσποτων. Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα προχωρήσουμε σε τοποθέτηση ταϊστρών σε περιοχές και σημεία του Δήμου, στις οποίες αναφέρεται μεγάλος αριθμός αδέσποτων, καθ’ υπόδειξη πάντα των φιλοζωικών ομάδων που συνεργάζονται μαζί μας και με την ουσιαστική βοήθεια των ομάδας των «Ανιχνευτών». Το Υπουργείο έχει εκδώσει ειδικές άδειες για την μετακίνηση ατόμων που επιθυμούν να φροντίσουν αδέσποτα. Εμείς εξαρχής δώσαμε αυτήν τη δυνατότητα στους δημότες μας. Πρόθεσή μας είναι, αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ο μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας εθελοντών, να λειτουργήσει υποστηρικτικά, και σε επόμενες δράσεις του Δήμου».
Σημειώνεται, ότι όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα δίδονται βεβαιώσεις σε όσους επιθυμούν να μετακινηθούν προκειμένου να φροντίσουν αδέσποτα ζώα εντός των ορίων του δήμου στον οποίο βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους.
«Όσοι φροντίζουν ζώα εκτός των ορίων του δήμου τους πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή σε μόνιμους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται τα ζώα, προκειμένου να αναλάβουν τη σίτισή τους μέχρι την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας», ανέφερε ο υφυπουργός. «Απαιτείται να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο και κυρίως σε άλλες περιοχές, για να περιορίσουμε τη διασπορά», εξήγησε.
Στη βεβαίωση θα πρέπει να συμπληρωθεί το σημείο που βρίσκονται τα αδέσποτα, οι ημέρες και οι ώρες της σίτισης, ενώ η διάρκεια της μετακίνησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τρεις ώρες.
Από την πλευρά της η ταμίας της φιλοζωικής οργάνωσης Ρεθύμνου, Νέλη Ζησιμοπούλου, τόνισε: «Τα έξοδα για τις ταΐστρες τα αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Δήμος. Εξακολουθούμε την λειτουργία της ομάδας μας κανονικά, δηλαδή με το μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τον δήμο και το «Νοιάζομαι», αναλαμβάνουμε την περισυλλογή και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Από την Δευτέρα έχουμε πάρει εμείς και τα μέλη του Συλλόγου ειδική άδεια από τον Δήμο, ώστε να μπορούμε κάποιες ώρες της ημέρας να σιτίζουμε αδέσποτα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Οι ίδιοι οι εθελοντές του συλλόγου, δεν νιώθουν κανένα φόβο από την επαφή τους με τα ζώα, ακόμα και τώρα, με όλη αυτήν την παραπληροφόρηση για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού».
Η πρόεδρος της φιλοζωικής ομάδας «Νοιάζομαι», Ελένη Τζανιδάκη, είπε: «Ο κάθε πολίτης που θέλει να ταΐσει ένα αδέσποτο πρέπει να βγάλει αυτήν την άδεια. Σε εμάς επιτρέπεται από την Δευτέρα, να βγαίνουμε για 2 ώρες στην γειτονιά μας και να ταΐζουμε τα αδέσποτα. Δεν έχουμε προχωρήσει σε άλλες δράσεις πέρα από τις ταΐστρες, γιατί υπάρχει η προσπάθεια αποφυγής μαζικών μετακινήσεων, οπότε θα δούμε σταδιακά τις ανάγκες και αναλόγως θα πράξουμε. Ταΐστρες θα μπουν σε όλα τα σημεία του Δήμου στα οποία έχουμε εμείς, σαν ομάδα καταλάβει, ότι υπάρχει πρόβλημα συσσώρευσης αδέσποτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε στο δυναμικό μας 10 μόνιμους εθελοντές, που καθημερινά έρχονται σε συνεχή συνεργασία με τον Δήμο και περιθάλπουν αδέσποτα».