Το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνου και του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο της τεχνικής κάλυψης της «έξυπνης στάθμευσης», που θα τεθεί σε ισχύ στην πόλη μας έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Πρόκειται δηλαδή, για το έργο της προμήθειας του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί στην πόλη και ο οποίος στο εξής θα αποτελεί το «έξυπνο μάτι» της αρμόδιας υπηρεσίας που θα εποπτεύει τις θέσεις, αλλά και τις παραβάσεις που γίνονται στην ζώνη της ελεγχόμενης στάθμευσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο.
Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, καθώς χθες το μεσημέρι έληξε η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί στις ενδιαφερόμενες εταιρίες για να καταθέσουν τις προτάσεις και τις προσφορές τους.
Το επόμενο στάδιο προβλέπει την αξιολόγηση των φακέλων που θα έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες εταιρίες και το οποίο θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και πρόκειται να «ανοίξει» το ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε η αρμόδια υπηρεσία να έχει πρόσβαση στους φακέλους. Στην συνέχεια -και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες- θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ στόχος της οικονομικής υπηρεσίας είναι το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που ισχύει ήδη στην πόλη μας, να έχει εκσυγχρονιστεί με την χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων.
Γενικότερα πάντως, η εγκατάσταση του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού για την εφαρμογή της λεγόμενης «έξυπνης» στάθμευσης, θα γίνει πραγματικότητα στο Ρέθυμνο, μέσω του δημόσιου διεθνή ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο «Destinations – Προμήθεια και Εγκατάσταση Έξυπνου Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης, για το δήμο Ρεθύμνου», που μόλις ολοκληρώθηκε, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 452.848,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και Φ.Π.Α.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Στέλιος Σπανουδάκης, ο δήμος θα υλοποιήσει το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα στην πόλη, με γνώμονα -όπως είπε- την διαχείριση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών στην κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Civitas Destinations».
Το βασικό αντικείμενο του έργου είναι τόσο η υλοποίηση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω αισθητήρων που θα τοποθετηθούν στις θέσεις στάθμευσης στις περιοχές που εφαρμόζεται ήδη το μέτρο, όσο και η υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου επτά υφιστάμενων υπαίθριων χώρων στάθμευσης. Οι χώροι αυτοί είναι στις θέσεις μαρίνα 1 και 2, στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, στο ρέμα Συναντσάκη, στο λιμάνι, στα δικαστήρια και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα.
«Οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο, αφενός για τις ακριβείς διαθέσιμες (δηλαδή, για τις ελεύθερες) θέσεις στάθμευσης εντός των ορίων της ελεγχόμενης στάθμευσης και αφετέρου για το πλήθος των ελεύθερων θέσεων στους προαναφερόμενους χώρους στάθμευσης», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για μας να γνωρίζει ο οδηγός που βρίσκεται στην Καλλιθέα, ότι στο κέντρο υπάρχουν δέκα, για παράδειγμα, κενές θέσεις στην ελεγχόμενη στάθμευση. Έτσι, πιστεύουμε ότι θα αποφεύγετε και η ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ παράλληλα και το κέντρο της πόλης δεν θα «μπλοκάρει» από τα αυτοκίνητα που οι οδηγοί τους θα ψάχνουν να βρουν μία θέση στάθμευσης».
Το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει και ειδικές προδιαγραφές, ώστε να προφυλάσσονται οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των λεγόμενων ευάλωτων χρηστών, όπως είναι τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη και για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία.
Ακόμα ο κ. Σπανουδάκης πρόσθεσε ότι «ο δήμος θα προμηθευτεί μια ενιαία πλατφόρμα «έξυπνης πόλης», όπως ονομάζεται για την υποστήριξη και τη διαχείριση των αισθητήρων, η οποία θα είναι συμβατή για να φιλοξενήσει και άλλους τομείς της «έξυπνης πόλης, όπως είναι ο οδοφωτισμός».
Στην ενιαία αυτή πλατφόρμα «έξυπνης πόλης» θα περιλαμβάνεται και η προμήθεια φωτεινών επιγραφών που θα τοποθετηθούν στις εισόδους της πόλης για την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των ελεύθερων θέσεων, ώστε οι οδηγοί να κατευθύνονται στοχευμένα σε χώρους στάθμευσης, μειώνοντας έτσι την άσκοπη αναζήτηση μία κενής θέσης που επιβαρύνει την συμφόρηση.
Πάντως τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου –όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος- «αναμένονται να είναι άμεσα ορατά και πολύπλευρα για τον δήμο, τους κατοίκους και επισκέπτες καθώς και για τις επιχειρήσεις. Και αυτό διότι τα βασικότερα οφέλη αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην μείωση της παραβατικότητας και στην real-time διάχυση της πληροφορίας».
Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία ισχύει σήμερα το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης περικλείεται από τις οδούς: Ηλιακάκη – Κουμουνδούρου – Μοάτσου – Δημοκρατίας – Ν. Ανδρουλιδάκη – Ζυμβρακάκη – Ασκούτση – Χορτάτζη – Γερακάρη και Δημακοπούλου. Σε ό,τι αφορά στο πρόστιμο για παράβαση στο χώρο της ελεγχόμενης στάθμευσης ανέρχεται πλέον στα 10 ευρώ και το κόστος για την προμήθεια της σχετικής κάρτας από τα περίπτερα και το δημαρχείο παραμένει στα 0,70 του ευρώ ανά ώρα.
Συμπερασματικά πάντως, η εξέλιξη του μέτρου στόχο έχει να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες και να επέλθει η τάξη στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, ενώ η δημοτική αρχή δίνει, σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, βαρύτητα και στα έσοδα που μπαίνουν κάθε χρόνο στα ταμεία της από την εφαρμογή του μέτρου και τα οποία σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες ευρώ.