Το «πράσινο φως» για να «κλειδώσουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί περίπου είκοσι Ρεθυμνιωτών, που έχουν χρέη στην εφορία και οι οποίοι είτε δεν προχώρησαν έγκαιρα σε ρυθμίσεις, είτε αμέλησαν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς οφειλές τους, «άναψε» τις προηγούμενες ημέρες η δημόσια οικονομική υπηρεσία Ρεθύμνου, έπειτα από σχετική εντολή που έλαβε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα, το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων -που το τελευταίο εξάμηνο είχε «παγώσει» για τον νομό Ρεθύμνου, βάζοντας έτσι «φρένο» και στις εισπράξεις της εφορίας- τέθηκε και πάλι σε ισχύ από τις 27 Αυγούστου με βάση τη σχετική εγκύκλιο που εστάλη στην εφορία του νομού μας. Μάλιστα αυτό που είχε εξαρχής ανακοινωθεί ήταν ότι το εν λόγω μέτρο επρόκειτο να «ξεπαγώσει» από την 1η Σεπτεμβρίου… Όμως τελικά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε να κάνει πράξη τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, τέσσερις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Ελένη Βαρνάβα, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που υπογράφηκαν από τη Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου το χρονικό διάστημα από τις 27 Αυγούστου έως και χθες το μεσημέρι, δηλαδή, σε διάστημα μόλις τριών ημερών, ήταν περίπου είκοσι στον αριθμό, ενώ έπεται και συνέχεια τις επόμενες ημέρες.
«Ήταν γνωστό ότι το τελευταίο περίπου εξάμηνο είχαν «παγώσει» και για τον νομό Ρεθύμνου οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Δεδομένου ότι οι τέσσερις από τους πέντε δήμους του Ρεθύμνου -με εξαίρεση τον δήμο Ανωγείων- είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων(πλημμύρες) που έπληξαν και την περιοχή μας τον περασμένο Φεβρουάριο. Όμως, στις 27 του μήνα έληξε το εν λόγω μέτρο, με αποτέλεσμα να μας σταλεί σχετική ειδοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να ξεκινήσει εκ νέου το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων.
Τα σχετικά ειδοποιητήρια για το «μπλοκάρισμα» των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών προς την εφορία, φτάνουν σε εμάς ηλεκτρονικά από την Α.Α.Δ.Ε., που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό. Η μόνη μας υποχρέωση μας να τα υπογράψουμε και να τα προωθήσουμε στις τράπεζες. Πρόκειται πάντως για περιπτώσεις που φορολογούμενοι δεν είχαν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας η κα Βαρνάβα.
Σημειώνεται ότι σήμερα το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού έχει οριστεί στο ποσό των 1.250 ευρώ και αφορά μόνο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό κάθε φορολογούμενου, ο οποίος θα πρέπει μάλιστα να τον έχει δηλώσει έγκαιρα στην εφορία.
Η προϊσταμένη της υπηρεσίας ωστόσο, καλεί τους φορολογούμενους -ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών που έχουν- να σπεύσουν το δυνατόν συντομότερα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, προκειμένου -όπως λέει- να διευκολυνθούν οικονομικά στην αποπληρωμή τους και παράλληλα να απομακρύνουν με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.
«Κερδίζει έδαφος» η ρύθμιση των 120 δόσεων
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξακολουθεί να παρατηρείται από πλευράς των φορολογουμένων του νομού μας, που σπεύδουν να ενταχθούν στη νέα τροποποιημένη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα είναι σε ισχύ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου.
Άλλωστε με βάση τα όσα ισχύουν για την εν λόγω ρύθμιση, η πιο σημαντική από τις τροποποιήσεις που έγιναν, είναι ότι προβλέπεται πως η ελάχιστη καταβλητέα μηνιαία δόση, μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ για όλους τους οφειλέτες.
Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου που είχε δημοσιοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν, το συνολικό ποσό των οφειλών που βρισκόταν στο στάδιο της ρύθμισης, ξεπερνούσε τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα αυτά χρέη αφορούν μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ χρονικά προσδιορίζονται ακόμα και από το 1999 μέχρι και το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, οι οποίες επικεντρώνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018 ή για οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2019, όμως, αφορούν σε παρελθόντα έτη. Ωστόσο, αυτό που διευκρινίζεται είναι ότι στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν οι οφειλέτες που τα χρέη τους βεβαιώθηκαν το 2019 και αφορούν στην παρούσα χρονιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, κάνοντας χρήση άλλων ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ, όπως για παράδειγμα, η ρύθμιση των δώδεκα δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα ή των 36 δόσεων για τις επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προϊσταμένη της Εφορίας επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τους πολίτες που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες να σπεύδουν να ρυθμίζουν σε δόσεις τα χρέη τους, προκειμένου αυτά να μην συσσωρεύονται. Μάλιστα επισημαίνει ότι εάν ένας φορολογούμενος -για κάποιο λόγο- δεν μπορεί να πληρώσει μία δόση και χάσει τη ρύθμιση δεν θα πρέπει να χάσει χρόνο αλλά να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση.