Επ’ ώμου φαίνεται ότι θα πάρουν τα μέτρα προστασίας οι ίδιες οι ομάδες του τοπικού ποδοσφαίρου του Ρεθύμνου, αφού σ’ αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, τόσο η ΕΠΣΡ όσο και η πολιτεία, εκ των πραγμάτων, αδυνατούν να διαθέσουν χρηματικά ποσά για την πάταξη της βίας.
Η αστυνόμευση στους αθλητικούς χώρους και δη στα γήπεδα ερασιτεχνικών κατηγοριών έχει σταματήσει εδώ και χρόνια γραπτώς και κατηγορηματικώς, με αποτέλεσμα τα γήπεδα να αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις «αρένα» για τον οιοδήποτε εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο και προκαλέσει επεισόδια.
Στη σύσκεψη της Δευτέρας που μας πέρασε, οι εκπρόσωποι των σωματείων ανταποκρίθηκαν, κι όπως τα «Ρ.Ν.» έγραψαν και χθες, ήταν η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που οι παράγοντες έκατσαν στο ίδιο τραπέζι, με σκοπό να καταστείλουν τις δυνάμεις που προέρχονται από λίγους παρείσακτους, οι οποίοι δημιουργούν το κακό…
Επειδή όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχουν τα κονδύλια για την αστυνόμευση ιδιωτικής ασφάλειας, επειδή η Ελληνική Αστυνομία, δεν είναι σε θέση να αποστείλει έμψυχο δυναμικό στα γήπεδα, θα πρέπει οι ίδιες οι ομάδες να βρουν τα αίτια και τους «τραμπούκους», προκειμένου να απαλλαχθούν από το φαινόμενο της βίας. Σε τελική ανάλυση άλλωστε, οι ομάδες και δη οι παράγοντές τους, είναι αυτοί που πληρώνουν το «μάρμαρο».
Άλλες προτάσεις
Τί άλλο ειπώθηκε όμως στην σύσκεψη…; Κάποιοι παράγοντες, πριν την κατάληξη των αποφάσεων που στην ουσία εναπόκεινται στην υπευθυνότητα του κάθε σωματείου, είχαν να πουν αρκετά…
Ο παπα-Αντρέας εκ μέρους του Αετού Ανωγείων επί παραδείγματι, έθιξε το θέμα της κοινωνικής συμπεριφοράς, η οποία απουσιάζει παντελώς από το τοπικό καθώς, προφανώς, δεν έχουν αντιληφθεί ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, είναι πολιτισμός κι όχι φανατισμός.
Στο θέμα της κοινωνικής συμπεριφοράς, συνηγόρησε το μέλος της ΕΠΣΡ, ο κ. Σταράκης και συνέστησε σ’ όλους να παρθούν μέτρα πρόληψης. Λίγο πριν, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣΡ, κ. Δασκαλομαρκάκης ζήτησε, να περιφρουρούνται τα γήπεδα με τον οποιοδήποτε τρόπο, μα πρωτίστως, να προστατεύονται από τους ίδιους τους παράγοντες. Παρατήρησε δε, το γεγονός ότι -κατά την προσωπική του άποψη- οι φιλοξενούμενες ομάδες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων σε ποια έδρα αγωνίζονται- θα πρέπει να είναι λιγότερο προκλητικές στους πανηγυρισμούς των ποδοσφαιριστών τους. «Είναι χρέος των ομάδων να αυτοπροστατευτούν μέσα από τους πανηγυρισμούς που ορισμένες φορές ξεφεύγουν», είπε.
Ο ταμίας της ΕΠΣΡ, κ. Δημήτρης Κουργιαντάκης από την πλευρά του, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι θα πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα να εισέρχονται ελάχιστα άτομα εντός αγωνιστικού χώρου, οι απολύτως απαραίτητοι, ενώ ο Φώτης Μανουσάκης που εκπροσώπησε τον Άρη, εστίασε στο γεγονός ότι οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει να περιθωριοποιήσουν τα μέλη που εκ των έσω δημιουργούν τη βία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ένα περιστατικό ενός παλιού παίκτη, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα και παρ’ ότι τερματοφύλακας, η ομάδα τους κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο δίχως εκείνον, έναν φύσει και θέσει τερματοφύλακα!
Εσωτερικές επιτροπές και οι απομονώσεις των «τραμπούκων»
Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα παραπάνω; Αυτή είναι μία ερώτηση που θα απαντηθεί εν ευθέτω χρόνω…
Οι παράγοντες, αφού πήραν σχεδόν όλοι τους το λόγο, εστίασαν στο γεγονός ότι τα περισσότερα επεισόδια λαμβάνουν χώρα στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου. Η βία όμως ως φαινόμενο αποτελεί μάστιγα σ’ όλο τον κόσμο και η καταπολέμησή της δεν είναι θέμα ημερών ή μηνών…
«Ατιμωρησία» ή «συγκάλυψη των παικτών ή των παραγόντων ή των οπαδών των ομάδων», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά παράγοντες στα γραφεία της ΕΠΣΡ, δεν θα πρέπει να υπάρχει γιατί πολύ απλά, το φαινόμενο θα διαιωνίζεται.
Αυτό λοιπόν στο οποίο κατέληξαν τα σωματεία-μέλη της Ένωσης Ρεθύμνου, ήταν οι ίδιοι οι σύλλογοι να λάβουν μέτρα ασφαλείας, μέσω δημιουργίας μιας δικής τους επιτροπής.
Επίσης θα πρέπει να «χαρακτηριστούν» οι οπαδοί ή οι παράγοντες από τα ίδια τα μέλη των ομάδων και να απομονώνονται κατά την ώρα τέλεσης του αγώνα.
Από την ΕΠΣΡ άλλωστε, όταν έρχεται η έκθεση του παρατηρητή ή τα όσα έχουν αναγραφεί στο φ.α., είναι υποχρεωμένη η Πειθαρχική Επιτροπή βάσει ΚΑΠ, να επιβάλλει τις ανάλογες κυρώσεις. Από ‘κει και πέρα, μονάχα η β’θμια επιτροπή της ΕΠΟ μπορεί να αλλάξει την ποινή.
Η Διοίκηση της ΕΠΣΡ επιφυλάχθηκε για νέα συνεδρίαση με θέμα «η πάταξη της βίας», δίχως ωστόσο να ορίσει κάποια ημερομηνία.