Οι συνέπειες της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που υπέστη ο τουρισμός της Κρήτης απασχόλησαν σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφέρεια, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος, το οποίο βιώνουν στην Κρήτη δεκάδες ξενοδόχοι.
Το ύψος της ζημιάς σε επίπεδο νησιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν ζημιά ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων από όλη την Κρήτη που συνεργαζόταν με την Thomas Cook.
Οι παράγοντες του τουρισμού που έχουν δεχτεί το πλήγμα διεκδικούν, μεταξύ άλλων, διευκολύνσεις από τις τράπεζες, αναστολή πληρωμής ΦΠΑ στα τιμολόγια που δεν έχουν πληρωθεί και αναστολή πληρωμής των τελών παρεπιδημούντων.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους ζητούν την ένταξη τους στον ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ για ένα επιπλέον μήνα.
Με τις παραπάνω προτάσεις συντάσσεται ανεπιφύλακτα η περιφέρεια με τον Στ. Αρναουτάκη να δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια με τα αρμόδια υπουργεία για να περιοριστούν το δυνατόν περισσότερες συνέπειες από την κατάρρευση.
Στη σύσκεψη που έγινε χθες συμμετείχαν ο πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο Νίκος Χαλκιαδάκης είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο αντιπρόσωπος της Thomas Cook στην Κρήτη Λευτέρης Παπακαλιάτης, ο διευθυντής Τουρισμού της Περιφέρειας Νίκος Αλεξάκης, ο Κυριάκος Κωτσογλου, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Βοργιάς και ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε:
«Συναντηθήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συντονίσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ούτως ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από πλευράς της κεντρικής εξουσίας, από πλευράς της κυβέρνησης. Το ύψος της ζημιάς είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο οικονομικό μέγεθος για τα οικονομικά δεδομένα του νησιού. Είναι μια αλυσίδα για τους ξενοδόχους και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και για τους ξενοδόχους αλλά και για τους εργαζόμενους, διότι δεν είναι δυνατόν να χάσουν το επίδομα ανεργίας και τη δουλειά τους αυτοί οι άνθρωποι.
Ο στόχος όλων είναι να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από πλευράς της κυβέρνησης και για τη μη πληρωμή του ΦΠΑ στα τιμολόγια τα οποία δεν έχουν πληρωθεί και τα τέλη παρεπιδημούντων. Θέλουμε όμως και μια σειρά διευκολύνσεων και από τις τράπεζες, γιατί πρέπει και οι τράπεζες να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Όταν ένα τόσο μεγάλο ποσό δεν έχει πληρωθεί αντιλαμβάνεστε ότι και οι ξενοδόχοι είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης του νησιού που πρέπει να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους.
Είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Τη Δευτέρα θα γίνει μια διυπουργική για να αποφασιστούν τα τελικά μέτρα. Η πίεση είναι από όλους, είμαστε όλοι μια γροθιά εδώ στην Κρήτη, ο ένας πως θα βοηθήσει τον άλλον. Κι ως περιφέρεια Κρήτης θέλουμε η κυβέρνηση να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τόση μεγάλη ανάπτυξη στο νησί».
Ο αντιπρόσωπος της Thomas Cook στην Κρήτη Λευτέρης Παπακαλιάτης υπογράμμισε:
«Η ζημιά είναι τεράστια για όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Χωρίς τη βοήθεια όλων η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις τις δικές μας, επειδή εμείς έχουμε μεγάλη έκθεση στο Thomas Cook – το 50 με 55% των ξενοδοχείων μας είναι με τους πελάτες του Thomas Cook, υπάρχει ένα σχέδιο, υπάρχει το plan b, αλλά χρειάζεται και η βοήθεια όλων γιατί το ένα θα φέρει το άλλο. Έχουμε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι είναι πολύ θετικοί στο να μας βοηθήσουν. Πάνω από 300 ξενοδοχεία έχουν συνεργασία με την Thomas Cook στην Κρήτη. Όλοι έχουν χρέη από την Thomas Cook. Τα τιμολόγια από το τέλος Ιουνίου είναι όλα απλήρωτα!».
«Χάθηκε και το γερμανικό τμήμα της Thomas Cook που είναι και το μεγαλύτερο στην Κρήτη. Κι αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό. Είναι ένα από τα επακόλουθα του σεισμού που έγινε. Χάθηκε και η Πολωνία, οπότε καταλαβαίνετε ότι το χρέος συνεχώς μεγαλώνει», ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Βλατάκης. Όπως είπε: «Τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι περίπου 100 εκατομμύρια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πολύ περισσότερα. Θέλει δουλίτσα για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα ακριβή νούμερα της συνολικής ζημιάς. Όπως είπα και στη σύσκεψη, 100 εκατομμύρια είναι παραγωγή 2-3 χρόνων σε λάδι! Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν εάν οι παραγωγοί μας δεν είχαν αυτά τα λεφτά. Θα υπήρχε μια πολύ μεγάλη αναταραχή. Αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε ψύχραιμοι. Το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε όλοι μας από το υπουργείο είναι να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Το κοινωνικό μέρος μας απασχολεί πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει ότι πρέπει να γίνει για να σωθούν οι επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν του χρόνου. Ελπίζω τα μέτρα που ζητήσαμε από το υπουργείο να μπορέσουν να γίνουν για το καλό του τουρισμού, για το καλό της κοινωνίας».
«Η ζημιά για την Κρήτη είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ», επανέλαβε και ο Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου ο οποίος πρόσθεσε:
«Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα κι από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε τι συνέπειες θα υπάρξουν σε εμάς, στους εργαζόμενους και γενικά στην κοινωνία. Τις επόμενες μέρες, μέχρι τις 6 Οκτώβρη, θα κλείσουν περίπου 20 ξενοδοχεία που συνεργάζονταν άμεσα με την Thomas Cook, διότι δεν θα έχουν πελάτες. Ζητήσαμε από το υπουργείο οι εργαζόμενοι να μπουν άμεσα στο ταμείο τους και να πάρουν κι έναν επιπλέον μήνα.
Επίσης ζητήσαμε τη μη πληρωμή του ΦΠΑ για τα μη εξοφλημένα τιμολόγια, τη μη πληρωμή του φόρου και του δημοτικού φόρου, έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς ελαφρύνσεις, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε κι εμείς στις υποχρεώσεις μας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μιλήσαμε με το υπουργείο και τον κ. Κονσολα. Μας είπε ότι τη Δευτέρα θα γίνει μια διυπουργική συνάντηση, οπότε πιστεύουμε ότι μέχρι το βράδυ εκείνης της ημέρας θα έχουμε μια απάντηση».