H πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, καθώς και η πρόοδος των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Eurogroup της επόμενης Τρίτης σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την «πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του ESM στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση».
Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν «τoν μηχανισμό για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον κριθεί αναγκαίο για να διασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων».
Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημειώνεται στην ημερήσια διάταξη πως η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών «για την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα», σύμφωνα με τις «κατευθυντήριες αρχές» και τη «σταδιακή προσέγγιση πιθανών πρόσθετων μέτρων» για το χρέος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 9 Μαΐου.
Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη η συμφωνία της 24ης Μαΐου
Ως προς το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστηρίζει ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά. Τον πήχη των προσδοκιών ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου επεχείρησε χθες να ρίξει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκφράζοντας τις αμφιβολίες του σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Ολλανδός αξιωματούχος μιλώντας σε ολλανδικό ραδιόφωνο τόνισε ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου «δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη».
Ως προς το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά.
Με τα σχόλιά του αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά επί της ουσίας στην πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, πρόταση που απορρίπτεται.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ φαίνεται πως προτείνει το «πάγωμα» της καταβολής δόσεων ή κεφαλαίου έως το 2040 με επιτόκιο 1,5%. Αναφέρει μάλιστα ότι ήδη η πρόταση του Ταμείου βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να έχει τονίσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βασικά βήματα προόδου, κάνοντας ίσως αναφορά στο πολυνομοσχέδιο που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα Τεταρτη , με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, δύο ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.
Λϊγο αργότερα μιλώντας στη Βουλή στη Χάγη ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε: «Στόχος μας είναι να συμμετάσχει οικονομικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά σε τεχνικό επίπεδο αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Παράλληλα εξήγησε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι τα 25 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη η συμφωνία»
«Είμαι σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε στο μεταξύ στο πρακτορείο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι «το Eurogroup εργάζεται να να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου που να ικανοποιεί την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ».
Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά δεν είναι ανέφικτη πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τον έκτακτο μηχανισμό περικοπής δαπανών, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ο αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οδεύουμε προς μία λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έχει θέσει το Eurogroup.
Ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), είπε χαρακτηριστικά ότι «στο καλύτερο σενάριο, πολύ σύντομα, στις αρχές του καλοκαιριού θα αποφασιστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα».
Ο ίδιος διατήρησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το ύψος της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.
Όπως είπε ο αξιωματούχος, για τα θέματα της αξιολόγησης δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να ρυθμιστούν κυρίως σε ό,τι αφορά τα εφεδρικά μέτρα (κόφτης δαπανών), κάτι που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.
Αναμφισβήτητα, το δυσκολότερο ζήτημα είναι το χρέος, όπου ο ίδιος θεωρεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας πολιτική συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην ηγεσία του ΔΝΤ να στηρίξει τη συμφωνία και να δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
«Θα ήταν ευχής έργον να έχουμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία του ΔΝΤ να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε.
Προς το παρόν γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, ενώ την εισήγηση στους υπουργούς θα ετοιμάσουν οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, οι οποίοι θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το απόγευμα.
Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για την εισήγηση, είπε πάντως ότι το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι, εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία για το χρέος, θα περιλαμβάνει επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων. Σχετικά με το αν θα υπάρξει «πάγωμα» επιτοκίων εμφανίστηκε επιφυλακτικός λόγω του μεγάλου κόστους ενός τέτοιου μέτρου, αλλά και μη συμβατότητάς του με τη συνθήκη.
Με τροπολογία θα κατατεθούν οι διατάξεις για τον «κόφτη»
Οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται «το αργότερο έως αύριο (σήμερα)», όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από τη Συμφωνία» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.