Συμπληρωματικές προτάσεις και διεκδικήσεις για το τεράστιο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τους δήμους για χρέη που μόλις ξεπερνούν τα 500 ευρώ κατέθεσε χθες στη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, εν όψει και της αυριανής συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο μετά από δικό του αίτημα.
«Συγκεκριμένα και με το σκεπτικό ότι κανένας από μας δεν εκλέχτηκε για να ξεσπιτώσει και να δημεύσει το σπίτι φτωχών και αδύναμων συνδημοτών μας, που αδυνατούν να πληρώσουν μικροοφειλές προς τον δήμο και παράλληλα με το αίτημα προς την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το δικαίωμα των δημοτικών συμβουλίων να απαλλάσσουν όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν, προτείνουμε:
– Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσουμε σε πλήρη διαγραφή των οφειλών των μακροχρόνια άνεργων και των ενταγμένων στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του ΤΕΒΑ.
– Πλήρη διαγραφή επίσης σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
– Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία 67% και άνω με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και μία κατοικία.
– Για οικογενειακό εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε πολλές δόσεις.
Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά την απαίτηση να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις και να απαιτήσουμε η κυβέρνηση τώρα να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία, που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να τους αφοπλίζεται μπροστά στις απαλλαγές και τα προνόμια μεγαλοεπιχειρηματιών.
Με τα μέτρα αυτά το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να σηματοδοτήσει την πρόθεση και απόφασή του να προφυλάξει όχι τους έχοντες και κακοπληρωτές αλλά τους οικονομικά αδύνατους όχι μόνο από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των κατοικιών τους αλλά και από τα υπόλοιπα αναγκαστικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται όπως οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, η δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας κ.λπ. Όπως μάλιστα αποδεικνύεται και στην πράξη τα μέτρα αυτά έχουν ως μόνιμο θύμα τα συνήθη υποζύγια και όχι τα μεγάλα συμφέροντα, που έχουν τις τεράστιες οφειλές και που πολύ συχνά απαλλάσσονται και διαφεύγουν, όπως έγινε πρόσφατα με τη διαγραφή τελών 11.000 ευρώ των Μαρινόπουλου-Σκλαβενίνη.
Προφανώς όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά παντού, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι το «έσχατο μέσον». Η αντικοινωνική αντιλαϊκή του ουσία, χωρίς τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας όσων δεν έχουν να πληρώσουν, όχι μόνο δεν αναιρείται αλλά επιβεβαιώνεται από αυτό. Επιβεβαιώνεται ήδη και από επίσημα χείλη η άγρια εκβιαστική του λογική, όταν με την απειλή του «έσχατου μέσου» καλούνται και οι κατεστραμμένοι να «συνεργαστούν» και να πληρώσουν για να αποφύγουν τα χειρότερα. Για τις κατηγορίες που αναφερόμαστε δεν σημαίνουν τίποτε άλλο από το «κόψτε το ψωμί των παιδιών σας» για να γλιτώσετε το σπίτι που ματώσατε να κάνετε. Αυτή τη βαρβαρότητα προσπαθούμε να αποτρέψουμε κι όχι βεβαίως τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, τα οποία προστατεύονται ποικιλότροπα και από την κυβέρνηση και από τους νόμους και η πρότασή μας όχι μόνο διαχωρίζεται από αυτά αλλά και διεκδικεί την άμεση είσπραξή τους ακόμη και με την ενεργοποίηση και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Στα λόγια έστω, ακόμα και η κυβέρνηση αποφεύγει να βάζει στο ίδιο σακί τους μεγαλοοφειλέτες των 100 και 200 χιλιάδων με τους δικαιούχους του ΚΕΑ κ.λπ. Το κάνουν όμως αυτό επίσημοι δημοτικοί παράγοντες, που αποσιωπώντας τα προνόμια των ισχυρών, λειτουργούν ήδη ως βασιλικότεροι του βασιλέως, στη διαδικασία χρεωκοπίας του λαού.
Είναι παραπληροφόρηση ότι τάχατες ο δήμος ή κάποιος υπάλληλος έχει την ευχέρεια να αποφασίζει και άρα την κρίσιμη στιγμή θα γλιτώσουν κάποιοι. Ο αδιάκοπος έλεγχος του ελεγκτικού, του παρατηρητηρίου και η απειλή του καταλογισμού σε υπαλλήλους και αιρετούς των ανείσπρακτων οφειλών, δεν αφήνει περιθώρια επιλογών και οι ευθύνες όσων καλλιεργούν αυτές τις αυταπάτες είναι εγκληματικές.
Το θέμα της προστασίας της λαϊκής περιουσίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό και θα πρέπει κάποτε να σταματήσει ο αντιδραστικός δικολαβισμός, η στέρηση πολιτικών επιχειρημάτων να συγκαλύπτεται με νομικίστικές υπεκφυγές του είδους «δεν μπορούμε να καταργούμε τους νόμους». Είναι δικαίωμα του λαού κατοχυρωμένο με αγώνες να παρεμβαίνει και να διεκδικεί τις ανάγκες και τα δικαιώματά του και δεν υπάρχει νόμος που να μπορεί να του το στερήσει αυτό. Στο κάτω-κάτω η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν είναι οι χρεοκοπημένες λαϊκές οικογένειες αλλά οι έχοντες. Αυτό με πολύ μεγάλη σαφήνεια κατοχυρώνει και η πρότασή μας. Ιδού ή Ρόδος ιδού και το πήδημα λοιπόν τόσο για την κυβέρνηση όσο και για κάθε δύναμη του δημοτικού συμβουλίου. Η καταψήφισή της, πέρα από τις δικαιολογίες και τα προσχήματα, που ήδη εφευρίσκονται, σημαίνει απλά ότι οι στοχεύσεις είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες από τις διακηρύξεις. Αποτελειώνουν τις λαϊκές οικογένειες για να χαριστούν για άλλη μια φορά στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, που έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό πως δεν πρόκειται να υποστούν κανένα πλειστηριασμό».