Μέτρα στήριξης για την απασχόληση των χιλιάδων εποχικών απασχολούμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων, ζητούν από την πολιτεία τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία και των τεσσάρων νομών του νησιού, αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«1. Στήριξη της απασχόλησης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοΐου COVID – 19.
Είμαστε πρωτοβάθμιες τοπικές επαγγελματικές οργανώσεις στον κλάδο των ξενοδοχείων, εκπροσωπώντας πάνω από 60.000 μέλη – πάσης φύσεως ξενοδοχειακό προσωπικό, που απασχολείται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (κυρίως ορισμένου χρόνου/εποχιακά απασχολούμενοι) σε τουριστικές επιχειρήσεις στην Κρήτη. Όπως γνωρίζετε το νησί μας θεωρείται από τις πιο τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας. Από ποιοτικής πλευράς και στάθμης προσφερομένων υπηρεσιών σε όλο το νησί υπάρχουν υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις, οι πολυτελέστερες ίσως στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχείων που λειτουργούν είναι εποχιακής λειτουργίας, τα οποία κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών λειτουργούν από τέλη Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου. Η ιδιαιτερότητα που εμφανίζει η απασχόληση των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας στο νησί μας έγκειται στο ότι πρόκειται όχι για μία συνήθη περίπτωση εποχιακής απασχόλησης, σύντομης κατά κανόνα διάρκειας, αλλά για μία απασχόληση η οποία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού όλων των νομών της Κρήτης και αποτελεί την κύρια πηγή βιοπορισμού του.
Εξαιτίας λοιπόν του μεγάλου αριθμού των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Κρήτη, από το 1991, τα σωματεία μας (Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων) συνάπτουν τοπικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις του κάθε Νομού, με τις οποίες καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται στα ξενοδοχεία στους άνω νομούς.
- Μέτρα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Κρήτη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοΐου COVID – 19
Ενόψει της διαφαινόμενης μη ομαλής λειτουργίας της τουριστικής περιόδου του 2020 με πιθανολογούμενη ακόμη και την μη λειτουργία ή μερική λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, απαιτείται η λήψη μέτρων στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέλη μας το αργότερο από 25.5.2020 έχουν ενεργό σύμβαση εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζουμε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άνεργοι, αλλά ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση δημόσιας αρχής ή επιχειρήσεων, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του κορωνοΐου COVID – 19. Συνεπώς πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων ανάλογα αυτών που λήφθηκαν για εργαζόμενους που επλήγησαν και προβλέπεται στις ΠΝΠ 11.3.2020 (ΦΕΚ Α55) και της ΠΝΠ 14.3.2020 (ΦΕΚ Α64) που κυρώθηκαν με τα άρθρα 2 και 3 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α 76,) καθώς και της ΠΝΠ 20/3/2020 (ΦΕΚ Α 68) και της ΠΝΠ 30.3.2020 (ΦΕΚ Α75) και των εκδοθέντων υπουργικών αποφάσεων στο πλαίσιο αυτών, καταλλήλως προσαρμοσμένα, που να προβλέπουν:
α) καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους,
β) κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης εργοδότη και εργαζομένου,
γ) έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων,
δ) προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021 με βάση την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2020.
ε) εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία».