Τα τραύματα στην αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας είναι σοβαρά για αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανασχέσει ένα ενδεχόμενο κύμα απολύσεων. Κλάδοι όπως η εστίαση βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και μαζί και χιλιάδες εργαζόμενοι. Περίπου 300.000 απασχολούνται στον κλάδο της εστίασης. Τα μέτρα στήριξης για αυτό το λόγο συνοδεύονται με την ρήτρα της μη απόλυσης. Τι ισχύει για τις θέσεις εργασίας εάν η επιχείρηση εργοδότης χρησιμοποιήσει κάποιο από τα παρακάτω μέτρα στήριξης;
Αναστολές Φεβρουαρίου
Οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές με κρατική εντολή για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2021, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή αυτόν τον μήνα δεν μπορεί να απολυθεί μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ μπορούν να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή και τον μήνα Φεβρουάριο. Σε αυτή την περίπτωση όσοι κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται μετά το τέλος της αναστολής, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πως δεν προστατεύεται από απόλυση μόνο ο εργαζόμενος που τίθεται σε αναστολή αλλά το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης που κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών.
Συν-εργασία
Οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν και χρησιμοποιούν και τον Φεβρουάριο τον μηχανισμό Συν-εργασία. Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα Συν-εργασία προστατεύονται από απόλυση για όσο διάστημα διαρκεί η ένταξη τους στο μηχανισμό. Στην περίπτωση του Συν-εργασία από απόλυση δεν προστατεύεται το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης αλλά μόνο οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι προστατεύονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για το χρονικό διάστημα που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, όχι όμως και οι συνάδελφοί τους. Δηλαδή εάν μια επιχείρηση έχει 10 εργαζόμενους και εντάξει τους 3 στο πρόγραμμα μπορεί να απολύσει τους υπόλοιπους 7 που δεν είναι στον μηχανισμό.
Πρόγραμμα 100.000 θέσεων
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας το οποίο διαρκεί 6 μήνες από την ημερομηνία ένταξης έχουν ως υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 18-9-2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων. Ο ίδιος επιδοτούμενος εργαζόμενος μετά τους 6 μήνες μπορεί να απολυθεί. Στην εξάμηνη διάρκεια θα πρέπει να διατηρηθεί ο ίδιος μέσος όρος για παράδειγμα μπορεί η επιχείρηση να απολύσει 2 άλλους υπάλληλους ένα μήνα αλλά να προσλάβει άλλους 4 τον επόμενο μήνα.
Επιστρεπτέα πέντε
Βέβαια υπάρχει και άλλη δικλείδα ασφαλείας για τους εργαζόμενους ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές καθώς σε αυτές το πλαίσιο της προστασίας των θέσεων εργασίας είναι αρκετά περιορισμένο.
Όσες επιχειρήσεις έλαβαν και ενίσχυση μέσω του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτεας προκαταβολής Θα πρέπει έως τις 30 Ιουνίου 2021 να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης που είχαν την 1/11/2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Η ρήτρα της διατήρησης των θέσεων εργασίας θα έχει κομβικό ρόλο και το επόμενο διάστημα. Στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα της επιδότησης πάγιων δαπανών βάσει του οποίου θα καλύπτονται πάγιες δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2020- Ιουνίου 2021 αναμένεται να υπάρχει αυστηρότερη ρήτρα για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Όπως και ο 6 κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής που αναμένεται τον Μάρτιο θα συνοδεύεται από 6μηνη ρήτρα μη απολύσεων.