Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «Οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ξεφύγει από την ύφεση», ενώ περιγράφοντας το κλίμα της προχθεσινής συνεδρίασης υπεστήριξε ότι «Η Ελλάδα είχε μόνο συμμάχους». Όσον αφορά στην καταβολή της δόσης ο κ. Στουρνάρας, διαβεβαίωσε ότι η εκταμίευσή της θα γίνει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», καθώς «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», όπως χαρακτηριστικά είπε και εξήγησε:
«Για να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία πρέπει να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει αργήσει».
Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί (ενδεχομένως, είπε, και από έσοδα αποκρατικοποιήσεων) περιέγραψε τον εθελοντικό του χαρακτήρα:
«Όσοι πιστοί προσέλθετε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των τραπεζών δεν θα σημάνει νέα κεφάλαια για τα πιστωτικά ιδρύματα
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε ότι «Θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους», λέγοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στουρνάρα, «Αυτή τη στιγμή η ονομαστική απομείωση (κούρεμα) του χρέους είναι εκτός τραπεζιού».
«Πάντως, η επαναγορά πρέπει να πετύχει γιατί ο στόχος αυτός συμβάλει στην μείωση του χρέους. Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει», είπε.
Από το επιτελείο του υπουργού πάντως που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου (παρών ήταν ο νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος) και ρωτήθηκε σχετικά, διαψεύστηκε ότι η χρηματοδότηση της επαναφοράς χρέους θα γίνει μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως ρητή δέσμευση που αναφέρεται και στην απόφαση του Eurogroup τη λήψη από ευρωπαϊκής πλευράς περαιτέρω μέτρα απομείωσης του χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα.
Ερωτηθείς από τον οικονομικό συντάκτη του Έθνους, κατά πόσον η ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει τη δόση ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του debt buy back (επαναγορά χρέους) ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Δεν είμαι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του ΔΝΤ πάντως η διάθεση και των μεν και των δε είναι η εκταμίευση να γίνει».
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι και τα 10,6 δισεκατομμύρια του πρώτου τμήματος της δόσης θα διοχετευθούν για τη ρευστότητα της εσωτερικής αγοράς.
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν η επαναγορά χρέους συνιστά προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να τοποθετηθεί αρκούμενος να επαναλάβει: «Πρέπει να πετύχει. Τελεία και παύλα, δεν θέλω να υπεισέλθω αν είναι όρος ή όχι».
Για τη διαδικασία καταβολής των τριών υπο-δόσεων του α’ τριμήνου του 2013 ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι αυτά θα εκταμιεύονται όχι στη βάση μίας έκθεσης της τρόικας αλλά με έλεγχο των σημείων τήρησης του Μνημονίου.
Όσον αφορά την επιλογή των Morgan Stanley και Deutsche Bank στη διαδικασία επαναγοράς χρέους, το επιτελείο του Υπουργού (που απέφυγε πάντως να κατονομάσει τά δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) περιέγραψε ουσιαστικά τον ρόλο τους ως «συμβουλευτικό» με σκοπό να διευκολυνθεί σε διεθνές επίπεδο το όλο πρόγραμμα.
Καταλήγοντας ο κ. Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον βαθμό δυσκολίας των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως σημείωσε, στο τελευταίο Eurogroup έπρεπε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα ελάμβανε υπόψη τα οικονομικά συμφέροντα όλων των κρατών της ευρωζώνης. Ο συμβιβασμός που εν τέλει προέκυψε είναι «θετικός» για την Ελλάδα, εκτίμησε ο Υπουργός Οικονομικών.
Διάρκεια περίπου 40 λεπτών είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο να αποτιμήσει το αποτέλεσμα ου Eurogroup και να θέσει τους στόχους της επόμενης περιόδου. Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως προτεραιότητά του πλέον είναι η αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να δημιουργηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να προχωρήσουν οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες (επιστροφή φόρων και ΦΠΑ).
Από τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα στις 13 Δεκεμβρίου τα 10,6 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού, όπως η κάλυψη οφειλών του Δημοσίου.
Στόχος, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, είναι να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν θέσεις εργασίας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από κάθε υπουργό να εποπτεύει στενά τον προϋπολογισμό του, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η αυτόματη διόρθωση που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που του αναλογούν, και να υπάρξει συνέργεια μεταξύ των υπουργείων για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ακόμη, ζήτησε να υπάρξουν πλεονάσματα πέραν του πρωτογενούς και του 30% των άλλων πλεονασμάτων, τα οποία θα πηγαίνουν απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους.
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς είπε ότι έχει πλέον ανορθωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό, αν και ζήτησε από τους υπουργούς να μην θριαμβολογούν. «Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία, όταν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα» ανέφερε.
Μίλησε με θερμά λόγια για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο απέδωσε αρετή και τόλμη, ενώ είπε ότι τα λάθη του παρελθόντος βοηθούν στην μελλοντική πορεία.
«Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε και τους υπουργούς, όπως είπε, τα έδωσαν όλα σε σημείο αυτοθυσίας.