Στη χθεσινή συνάντηση των τραπεζιτών με πλήθος στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Οι κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Κοντονής, Χαρίτσης συνοδευόμενοι από αρμόδιους γενικούς γραμματείς και συμβούλους ήσαν απόλυτα προετοιμασμένοι, είχαν απαντήσεις για όλα, παρουσίασαν συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ενεργειών και προκάλεσαν για πρώτη φορά την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ν’ αναπτύξει ταχύτατα όλο το σχεδιασμό τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για την εφαρμογή μέτρων και ενεργειών που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση συνθηκών παραγωγικής ανασυγκρότησης και εκμετάλλευσης των θετικών προσδοκιών που θα αναδειχθούν μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να έχει καταθέσει στη Βουλή και ψηφίσει μέχρι τις 15 Μαΐου όλα τα μέτρα που βεβαιώνουν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όλες δηλαδή οι ελληνικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία της Μάλτας θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό εμπόδιο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί παρουσίασαν στους εκπροσώπους των τεσσάρων Τραπεζών αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Κοντονής ιδιαιτέρως περιέγραψε τις ρυθμίσεις που θα απαλλάσσουν τα τραπεζικά στελέχη από τυχόν ποινικές ευθύνες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Επιπλέον παρουσιάστηκε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στη βάση της οποίας ήδη διεξάγονται τεστ που πιστοποιούν την ομαλή εφαρμογή της μεθόδου.
Ακόμη ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε μέτρα και ενέργειες που θα επιτρέψουν την άμεση εκτέλεση του ΕΣΠΑ και την ταχεία απορρόφηση αναπτυξιακών πόρων από τα κοινοτικά προγράμματα.
Όπως προαναφέραμε οι τραπεζίτες εξεπλάγησαν από την τεχνοκρατικά συγκροτημένη και ολοκληρωμένη παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου ολοκλήρωσης και εκμετάλλευσης της αξιολόγησης.
Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ελέγξει απολύτως τις εξελίξεις, να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στις Βρυξέλλες και στους σκληρούς των εταίρων.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που εξαρτώνται από την ελληνική πλευρά και να μείνει ανοιχτό μόνο το θέμα επαναρύθμισης του χρέους, η ευθύνη της οποίας ανήκει αποκλειστικά στους εταίρους και τους δανειστές.
Κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση Τσίπρα έπειτα από τις πολλές περιπέτειες της άγονης διαπραγμάτευσης κατέληξε στην απόφασή της να ακολουθήσει ένα καθαρά ευρωπαϊκό δρόμο και να αποφύγει άλλους επισφαλέστερους δρόμους.
Όπως και να έχει είμαστε μπροστά σε επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης και καλύτερης αξιοποίησης των αποτελεσμάτων που αυτή θα δώσει.
Με την ελπίδα πάντα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα είναι καλύτερο και αποδοτικότερο για την οικονομία και τους πολίτες της χώρας.