Σοβαρό είναι το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως τα τελευταία χρόνια το δημόσιο ΙΕΚ Ρεθύμνου, καθώς οι αίθουσες των σχολείων στο οποίο στεγάζονται οι εκατοντάδες σπουδαστές του δεν επαρκούν, ενώ κάποιες άλλες, όπως είναι το γραφείο της διεύθυνσης αντιμετωπίζουν και προβλήματα στατικότητας.
Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής του δημόσιου Ινστιτούτου, Αντώνης Μιχαλουδάκης, με αφορμή τη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει τελευταία για τις δύο αίθουσες «προκάτ» που θα προμηθευτεί ο δήμος και τις οποίες διεκδικούν -σύμφωνα με τον ίδιο- τόσο το ΔΙΕΚ, όσο και τα δύο σχολεία, που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Δηλαδή, το 8ο δημοτικό σχολείο και το 14ο νηπιαγωγείο Περιβολίων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μιχαλουδάκη, ο δήμος φέρεται να είχε υποσχεθεί από τους προηγούμενους μήνες στη διεύθυνση του ΔΙΕΚ ότι μόλις εγκατασταθούν οι δύο αίθουσες «προκάτ» στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, τότε, θα μπορούσε το Ινστιτούτο να μετακομίσει σε αυτές τα γραφεία της διεύθυνσης και της γραμματείας, καθώς και τη βιβλιοθήκη. Και αυτό προκειμένου να «απελευθερωθούν» οι υπάρχουν αίθουσες που ανήκουν στο 8ο δημοτικό, ώστε να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του εν λόγω σχολείου.
Το τελευταίο διάστημα όμως, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει όπως υποστηρίζει ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ, καθώς ο Δήμος δεν είναι, όπως λέει, διατεθειμένος να παραχωρήσει τις «προκάτ» αίθουσες στο ΔΙΕΚ, την ίδια στιγμή που και η διεύθυνση του 8ου δημοτικού φέρεται να θέλει να κάνει «έξωση» στο Ινστιτούτο.
Παράλληλα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μιχαλουδάκης, οι αίθουσες που σήμερα στεγάζουν τα γραφεία της διεύθυνσης και της γραμματείας του δημόσιου ινστιτούτου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας.
«Το δημόσιο ΙΕΚ από το 1994 στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο στα Περιβόλια, το οποίο στην ουσία είναι ένα παλιό κτίριο με πολλά προβλήματα. Οι αίθουσες στις οποίες γίνονται τα μαθήματα για τους σπουδαστές μας είναι 8 στον αριθμό, ενώ έχουμε και άλλες 5 αίθουσες εργαστηρίων, τις οποίες «καταλαμβάνουμε» από το ΕΠΑΛ. Βέβαια οι αίθουσες αυτές δεν επαρκούν, όμως σε καμία περίπτωση το ΕΠΑΛ δεν δέχεται να μας δώσει επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας. Σε ότι αφορά στα γραφεία της διεύθυνσης, της γραμματείας (στο οποίο υπάρχει και όλος ο εξοπλισμός του σχολείου μας) αλλά και της βιβλιοθήκης, αυτά καταλαμβάνουν αίθουσες του 8ου δημοτικού σχολείου, το οποίο και ζητά να τις πάρει πίσω.
Και εγώ από την πλευρά μου διατυπώνω το ερώτημα, σε μία τέτοια περίπτωση και δεδομένου ότι δεν θέλουν να μας δώσουν και τις δύο αίθουσες «προκάτ» που θα εγκατασταθούν τον επόμενο μήνα στην αυλή του σχολείου, που θα πάμε; Επίσης, εκφράζω την απορία μου πως το 8ο δημοτικό θα στεγάσει μικρά παιδιά σε αυτές τις δύο αίθουσες που σήμερα καταλαμβάνουμε εμείς, δεδομένου ότι το υπέδαφος συνεχώς υποχωρεί, οι σοβάδες από τους τείχους πέφτουν, οι ρωγμές είναι ορατές και γενικά είναι αυτό που λέμε ετοιμόρροπο κτίριο», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του ΔΙΕΚ, ο οποίος μάλιστα ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα και με την αντιδήμαρχο Παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.
Με βάση επίσης τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Μιχαλουδάκης, το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου σήμερα αριθμεί 232 σπουδαστές, 92 ακόμη που κάνουν πρακτική σε διάφορες επιχειρήσεις της πόλης και περίπου 60 εκπαιδευτές, καθώς λειτουργούν 11 ειδικότητες. Και όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, στην περίπτωση που είχε στην διάθεσή του και άλλους χώρους, τότε θα δημιουργούνταν και επιπλέον τμήματα.
«Γενικά τα τελευταία χρόνια οι νέοι έχουν κάνει στροφή προς το δημόσιο ΙΕΚ και μάλιστα φέτος είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσους πολλούς σπουδαστές, τους οποίους δεν ξέρουμε που θα στεγάσουμε, αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μας δώσει αίθουσες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα όλοι να ασφυκτιούμε. Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δεν μας δίνει καμία σημασία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλουδάκης.
Αντιδήμαρχος Παιδείας: «Οι νέες αίθουσες «προκάτ» δεν είναι για το ΔΙΕΚ»
Εν τω μεταξύ, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο η αντιδήμαρχος Παιδείας ξεκαθάρισε χθες μιλώντας σχετικά στα «Ρ.Ν.» πως οι δύο αίθουσες «προκάτ», που σύμφωνα με την ίδια, αναμένεται να σταλούν στον δήμο τον επόμενο μήνα, δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του δημόσιου Ινστιτούτου, αφού όπως είπε, στις προτεραιότητες της είναι οι δύο άλλες σχολικές μονάδες του δήμου.
Χαρακτηριστικά η Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα τόνισε ότι «το ΔΙΕΚ όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενείται εντελώς δωρεάν σε χώρους του σχολείου που του έχει παραχωρήσει το τμήμα παιδείας του δήμου» και πως «οι δύο νέες αίθουσες που θα τοποθετηθούν στην αυλή, δεν προορίζονται για τις ανάγκες του Ινστιτούτου».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε τα εξής: «Όταν θα εγκατασταθούν οι δύο νέες «προκάτ» αίθουσες, τότε θα γίνει η αξιολόγηση και αν περισσέψει κάποια αίθουσα, τότε, θα δούμε πως θα την αξιοποιήσουμε. Άλλωστε, το θέμα αυτό το έχω συζητήσει και με τη διεύθυνση του ΔΙΕΚ, στην οποία έχω ξεκαθαρίσει πως ο δήμος έχει κάνει χατιρικά την εν λόγω παραχώρηση».