Το όραμα έγινε σκοπός, η εικοσάχρονη επίμονη προσπάθεια της Δημιουργικής Ομάδας Μαργαριτών (ΔΟΜΑ) κλείδωσε, ως φαίνεται τον στόχο για να αποκτήσουν τα «Μπουντάλια» τη δική τους θεατρική στέγη.
Σε απόσταση 400 μ. από το γήπεδο μπάσκετ των Μαργαριτών, όπου η ΔΟΜΑ παρουσιάζει τις θεατρικές παραστάσεις της, στη θέση «Τζουγκροπή», επιλέχτηκε κατάλληλος χώρος για την ανέγερση θεάτρου για να στεγάσει μόνιμα τα «Μπουντάλια», καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η περιοχή «Τζουγκροπή», είναι από τις ομορφότερες του Κάτω Μυλοποτάμου. Με πρίνους, χαρουπιές, δρυς, πλούσια χαμηλή μεσογειακή βλάστηση.
Σε ένα τμήμα της τοποθεσίας, κάτοικοι γειτονικών χωριών, από πολλά χρόνια, πετάνε «στερεά απορρίμματα» (μπάζα) και έχει δημιουργηθεί σκουπιδότοπος.
Εκεί προτείνει η ΔΟΜΑ να χτιστεί πολυδύναμο πνευματικό κέντρο για θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» προβάλλουν τις πολιτιστικές δραστηριότητες της ΔΟΜΑ και στηρίζουν τις προσπάθειες για την απόκτηση μόνιμης, σύγχρονης θεατρικής στέγης.
Η πρόταση της ΔΟΜΑ, για την ανέγερση θεάτρου, είχε θετική ανταπόκριση από τον Δήμο Μυλοποτάμου, ο οποίος συντονίζει τα επόμενα βήματα για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
Ενημέρωσε την Περιφέρεια Κρήτης και το νερό κύλησε στο αυλάκι!
Τον λόγο, τώρα, έχει η Δασική Υπηρεσία που θα αποφασίσει αν ο δημόσιου χαρακτήρα χώρος στη «Τζουγκροπή» μπορεί να απαλλοτριωθεί κατά ένα τμήμα του, χωρίς να θιγεί το περιβάλλον.
Στη ΔΟΜΑ υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα και ότι ο Κάτω Μυλοπόταμος θα αποκτήσει δικό του πολυδύναμο πνευματικό κέντρο πολλών χρήσεων.
Με τη στήριξη του Δήμου, η ΔΟΜΑ, προχωράει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Οι αρχιτεκτονικές μελέτες ολοκληρώνονται, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία για να είναι πλήρης ο φάκελος.
Κορυφαίο πρόβλημα παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου. Αν θα είναι από το ΕΣΠΑ ή αν θα αναζητηθούν και άλλες πηγές.
Στις προτάσεις της ΔΟΜΑ είναι το θέατρο να εξυπηρετεί, με τον καλύτερο τρόπο, τις ανάγκες 800 περίπου θεατών.
• Η οροφή του να ανοίγει και να κλείνει για να δίνονται παραστάσεις με όλες τις καιρικές συνθήκες.
• Η αίθουσα παραστάσεων, όλοι οι χώροι να κλιματίζονται.
• Να δημιουργηθούν υπαίθριοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.
• Να υπάρχουν σύγχρονες συνθήκες υγιεινής.
• Τα καμαρίνια να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και οι ηθοποιοί να μην γδύνονται και ντύνονται κάτω από τον έναστρο ουρανό, όπως συμβαίνει σήμερα!
Όλα αυτά, βέβαια, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί, όμως, να ξεκινήσουν. Κυρίως να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια στη μέση του δρόμου, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα…
Οι εκδηλώσεις της ΔΟΜΑ, τα «Μπουντάλια» έχουν ενταχθεί από τον Δήμο Μυλοποτάμου στο σημαντικό φεστιβάλ «Ταλλαία», όπου πολλά προσφέρει ο φίλος από τις Δαφνέδες Γιώργος Πολίτης.
Η ΔΟΜΑ έχει κάτι ξεχωριστό. Ανανεώνεται, δεν χάνει την ορμή της, αποκτά εμπειρίες, γίνεται ωριμότερη, διορθώνει τις παραλείψεις της.
Τα νέα μέλη της ενσωματώνονται εύκολα με τα παλιά και προσδίδουν φρεσκάδα στην ομάδα.
Τον φετινό Αύγουστο περισσότεροι από 60 ερασιτέχνες ηθοποιοί, από ολόκληρη, σχεδόν, την Κρήτη χορευτές, μουσικοί, ταλαντούχοι σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι, χορογράφοι, μουσικοί και ακόμα περισσότεροι τεχνικοί και εθελοντές σήκωσαν στις πλάτες τους μια σπουδαία θεατρική παράσταση που θα ζήλευαν οι καλύτεροι δημιουργοί θεάτρου στην Αθήνα.
Ας ξαναθυμηθούμε μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους, διαχρονικά στα «Μπουντάλια».
• Αλίκη Νταϊλίκη: Η φορτηγατζού της εθνικής, οδού, με τα πολλά απρόοπτα, με την Αλίκη Παναγοπούλου, που κάνει το διδακτορικό της στην Αμερική.
• Τρεις σύντεκνοι στον Παράδεισο: Με τους Γιώργη Φασούλη, Πέτρο Παπαδάκη, Μανώλη Σκλαβουνάκη.
• Νοστράδαμος Μανουράς: Με τον Βαγγέλη Χαλκιαδάκη.
• Τσούπρες (χορευτικό): Με τις Εύα Καλλέργη, Χρυσούλα Καλλέργη, Ειρήνη Μοσχάκη, Ελένη Μοσχάκη.
• Τσικνογιώργης: Με τον Γιώργη Φασούλη.
• Η γιαγιά από τις Σίσες. Που πουλάει πορτοκάλια στην Εθνική οδό με τη Φωτεινή Αναγνωστάκη.
• Η παπαδιά: Με τη Φωτεινή Αναγνωστάκη.
• «Φυτοβολταϊκά»: Με τη Φωτεινή Αναγνωστάκη και την αδελφή της Ελένη.
Τιμητική αναφορά στον Σπύρο Φασούλη και τη γυναίκα του Ευαγγελία Λαδιανού για την αδιάκοπτη ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθεια της ΔΟΜΑ, στα «Μπουντάλια».
Από τα φετινά «Μπουντάλια» σημειώνουμε:
• Πέλα: Με τη Μαρινίκη Δαλαμβέλα.
• Βαγγέλα: Με τη Φωτεινή Αναγνωστάκη.
• Σήφης Μαντοναράκης (Μαντόνας): Ο λυράρης με τον Σήφη Καυκαλά.
• «Σκηνοθέτης»: Με τον Μάνο Κανδυλάκη.
Η κωμωδία «Τα Δις εξαμαρτείν» χτίστηκε σε γερά θεμέλια.
– Προσεγμένα τα κείμενα από την δεκαπενταμελή ομάδα συγγραφέων που εργάστηκε συλλογικά με στοχευμένα, επίκαιρα πολιτιστικά μηνύματα, χωρίς χυδαία σεξουαλικά υπονοούμενα.
– Σκηνοθεσία με νεύρο και επιτυχημένη επιμέλεια φωτισμού από τον Βασίλη Ξενικάκη.
– Σκηνογραφία-κατασκευές στο πνεύμα της παράστασης από η Μαρία Τσουκνάκη.
Στα φετινά «Μπουντάλια» υπήρχαν και άλλες όμορφες εικόνες. Χαρήκαμε όταν είδαμε επί σκηνής γονείς με τα παιδιά τους, παππούδες με εγγόνια τους.
Όταν μια ολόκληρη οικογένεια υποκλινόταν στους θεατές στο θερμό χειροκρότημά τους.
Το γνωστό δάσκαλο αγγειοπλάστη, με διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, Γιώργο Δαλαμβέλα, τη γυναίκα του Μαρινίκη και τις κόρες τους Αλεξάνδρα και Ζαχαρένια!
Η ΔΟΜΑ εμπνεύστηκε την κωμωδία «Τα Δις εξαμαρτείν» από τα κολασμένα μνημονιακά χρόνια, από την άγρια λιτότητα που επιβλήθηκε στον λαό για χρέος που δεν δημιούργησε και δεν έχει υποχρέωση να εξοφλήσει.
Από τα μνημόνια της δεξιάς, του ΛΑΟΣ, της Πασοκικής σοσιαλδημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ και της «για πρώτη φορά αριστερά» που είναι το τρίτο και χειρότερο.
Τα μνημόνια των υποτελών κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου, Α. Σαμαρά, Β. Βενιζέλου, Φ. Κουβέλη, Π. Καμμένου, Φώφης Γεννηματά, Δραγασάκη, Τσίπρα, Τσακαλώτου, Σταθάκη, Φλαμπουράκη…
Στην κωμωδία «Τα Δις εξαμαρτείν» η χώρα μας ονομάζεται «Βουτσέ», που σημαίνει κόπρενα της αγελάδας.
Πρόκειται για μυθικό χωριό που δημιουργήθηκε από τν Ίκαρο, που πετώντας «αφώδευσε κατ’ εκλογήν» στο συκεκριμένο τόπο.
Η «Βουτσέ» έγινε πεδίο δράσης του ραδιούργου Δημάρχου αλλά και των εθισμένων στην καλοπέραση κατοίκων.
Ένας ξενοχωριανός σκηνοθέτης έρχεται στη «Βουτσέ» για να συνεργαστεί σε μια ακόμη παράνομη δραστηριότητα του Δημάρχου.
Μια επιδοτούμενη θεατρική παράσταση. Παράλληλα, ανακοινώνονται στους κατοίκους του χωριού σκληρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες του Δήμου.
Ο μυστηριώδης σκηνοθέτης ζει τα γεγονότα και επαναστατεί μαζί με τους κατοίκους για τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Με συνθήματα, που μεταδίδει από «ντουντούκα» ξεσηκώνει τον κόσμο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο στη ζωή τους μόνο αν ανατρέψουν την κατάσταση.
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι: Επανάσταση, ρήξη, ανατροπή!
Μπροστά ο σκηνοθέτης, πίσω ο παπάς, ο δάσκαλος, ο λαός ξεκινούν για κατάληψη του Δημαρχείου, του κέντρου εξουσίας.
Με τα χέρια ψηλά και με σφιγμένες τις γροθιές, κατεβαίνουν από τη σκηνή στην πλατεία του θεάτρου, κάνουν τον γύρο της και φτάνουν στο Δημαρχείο.
Ο Δήμαρχος, όμως, το έχει σκάσει αφήνοντας ένα σημείωμα στο γραφείο του!
Τα «Μπουντάλια» για μια ακόμα φορά, με τα κοφτερά σπαθιά του πολιτικού θεατρικού λόγου, της δημιουργικής σάτιρας ανοίγουν το δρόμο, στέλνουν μήνυμα, δίνουν απλά και πειστικά τη λύση: Για να ξεμπλέξουμε, μια για πάντα, εκείνους που στραγγαλίζουν τα όνειρα των παιδιών μας, των εγγονών μας ένας είναι ο δρόμος: Της ρήξης και της ανατροπής!