Να φωτίσει το μήνυμα του εθελοντισμού, να δείξει ότι η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι καθήκον όλων μας και να υπενθυμίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος της αιμοδοσίας ήταν οι στόχοι της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» στην Πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων. Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου. Εθελοντές αιμοδότες από όλο το Ρέθυμνο ένωσαν τις φωνές τους διατυμπανίζοντας το μήνυμα της ελπίδας και της αλληλεγγύης και καλώντας ακόμα περισσότερους συμπολίτες να χαρίσουν ζωή μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, παρουσία ιατρών και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τη γραμματέα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου «Δότες Ζωής», κα Σοφία Ανδρουλιδάκη, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε ένα κάλεσμα προς όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου, αφυπνίζοντάς τους για ένα σημαντικό ζήτημα όπως είναι η έλλειψη αίματος σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μόνο το 55% του αίματος που υπάρχει στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ πραγματοποιείται και εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
«Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή αιμοδότη, που είναι μια μεγάλη μέρα για τους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι δίνουν το αίμα τους για τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό τους. Είναι μια γιορτή που γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα γιορτάζεται από όλους τους Εθελοντικούς Συλλόγους της χώρας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, στην οποία συμμετέχουμε και εμείς. Αυτή η εκδήλωση αποτελεί ένα κάλεσμα σε όλους όσοι θέλουν να δώσουν το αίμα τους για το συνάνθρωπό τους. Ωστόσο, εκείνοι που δε μπορούν να δώσουν αίμα για κάποιο λόγο, μπορούν να βοηθήσουν με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα με την ευαισθητοποίηση άλλων ανθρώπων. Το πρόβλημα με την έλλειψη αίματος στο Ρέθυμνο είναι πολύ μεγάλο, καθώς μόνο το 55% του αίματος που υπάρχει στο Νοσοκομείο προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και ένα μέρος του αίματος που χρειαζόμαστε καλύπτεται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Είναι ντροπή σε μία Ελλάδα που μπορεί να δώσει αίμα και να καλυφθεί, να εισάγει. Η αιμοδοσία είναι μια απλή διαδικασία 10-15 λεπτών. Υπάρχει γιατρός και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, επομένως ο αιμοδότης δεν κινδυνεύει, ενώ δίνοντας αίμα κάνει καλό και στον ίδιο αλλά και στο συνάνθρωπό του που βοηθάει», ανέφερε η ίδια.
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου «Δότες Ζωής», ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων του τόπου μας με κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά και έμπρακτα αισθήματα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς. Ωστόσο, ο Σύλλογος δραστηριοποιείται κυρίως στο Ρέθυμνο με πολλές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, με επισκέψεις σε Πολιτιστικούς Συλλόγους χωριών, αλλά και με τη συνεργασία με σχολεία του Ρεθύμνου. Μάλιστα, όπως αναφέρει η κα Ανδρουλιδάκη, ο κόσμος είναι σχετικά ευαισθητοποιημένος πάνω στο ζήτημα αυτό, ενώ για τη διευκόλυνση της κατάστασης αναγκαία είναι η προσφορά αίματος από όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ σημαντική παράμετρο αποτελεί και η ενημέρωση των παιδιών πάνω στο θέμα από πολύ μικρή ηλικία.
«Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε υπάρχει συμμετοχικότητα. Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος, έχουμε όμως πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα προκειμένου να καταφέρουμε τον στόχο μας, ο οποίος είναι η αυτάρκεια σε εθελοντικό αίμα, αρχικά στο Ρέθυμνο και κατ’ επέκταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χρειαζόμαστε επέκταση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να μας επισκεφτούν στα γραφεία του Συλλόγου μας. Στοχεύουμε στο να ενημερώσουμε τους μικρούς μας φίλους, με τις επισκέψεις που πραγματοποιούμε σε σχολεία του Ρεθύμνου, γιατί αυτό το θέμα είναι θέμα παιδείας τελικά και έχει σημασία να ξεκινάει από μικρή ηλικία. Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι χρόνια εθελοντές δότες, αλλά μεριμνούμε και για αυτούς, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και εθελοντικής αιμοδοσίας σε πολλά χωριά του Ρεθύμνου, συνεργαζόμενοι με Πολιτιστικούς Συλλόγους και Κοινότητες», εξηγεί η κ. Ανδρουλιδάκη.