Βόμβα μεγατόνων έσκασε από τον υπουργό παιδείας κ. Φίλη, με τη δήλωση του σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, που κατά την άποψη του δεν είναι γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση! Γιατί όμως τώρα αυτή η δήλωση και όχι πριν ή κάποια άλλη στιγμή;
Φαίνεται ότι αυτή η δήλωση έχει μεγαλύτερη σημασία από την οικονομική ασφυξία της χώρας και των πολιτών της, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και των κάπιταλ κοντρόλ.
Μ’ αρέσει που σαν πολίτης, αυτής της πραγματικά τελικά απίθανης χώρας, ακούω και βλέπω άτομα, πρώην υπουργούς, να αισθάνονται ντροπή για τις δηλώσεις του σημερινού υπουργού παιδείας κ. Φίλη. Ξαφνικά είδαν ότι υπάρχει επιτέλους και ντροπή για κάποια πράγματα. Για τις άλλες «ταμπακέρες» βέβαια κουβέντα! Όσα άλλα ντροπιαστικά έκαναν οι ίδιοι σαν υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων και οδήγησαν τη χώρα και τους πολίτες της στη σημερινή κατάσταση, δεν τα αναφέρουν, δεν τα θυμούνται και δεν ντρέπονται καν! Για όλα εκείνα ούτε ντροπή, ούτε καν παραδοχή, πλήρης αμνησία. Κατά τα άλλα φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι, αλλά εμείς ποτέ!
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι ο όρος γενοκτονία καθιερώθηκε νομικά το 1948. Αν εξετάσουμε εξονυχιστικά το θέμα, τότε ίσως, πιθανόν, μπορεί να καταλήξουμε σ’ αυτό που είπε ο κ. Φίλης περί εθνοκάθαρσης, γιατί η γενοκτονία εκτός από βία, μετατοπίσεις πληθυσμών και δολοφονίες, προϋποθέτει και περιλαμβάνει και άλλα πράγματα. Και λέω ίσως, πιθανόν και μπορεί, γιατί όλα είναι υποθετικά, ενώ η σφαγή και η προσπάθεια αφανισμού από προσώπου γης των ποντίων, μόνο υποθετική δεν είναι, τουλάχιστον ιστορικά απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω. Αλλά αυτό βέβαια μόνο εγκεκριμένοι νομικοί διεθνούς εμβέλειας και κύρους μπορούν να το ξεδιαλύνουν και όχι ο κ. Φίλης ή εμείς.
Σημασία έχει πως το 1994 η βουλή των ελλήνων αναγνώρισε σύσσωμη τη γενοκτονία των ποντίων και στη συνέχεια προσέξτε, το 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών αναγνώρισε ως γενοκτονία όλα όσα υπέστησαν οι έλληνες του πόντου. Άρα ο κ. Φίλης επιχειρεί να ανατρέψει την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών! Προφανώς γνωρίζει περισσότερα ή φαίνεται ότι ζήλεψε την κ. Ρεπούση και την αλήστου μνήμης δήλωση της περί συνωστισμού στη Σμύρνη το 1922 ή ακόμη και εκείνη του Πάγκαλου, όταν είχε πει ότι οι κρητικοί δεν επαναστάτησαν ποτέ! Για να μείνει κι αυτός στην ιστορία. Για το ότι ο στόχος του τουρκικού κράτους τότε, ήταν η αφάνιση των ποντίων από προσώπου γης, κάτι που αν μπορούσαν οι τούρκοι σίγουρα θα το έκαναν τότε, ούτε κουβέντα!
Αλλά το θέμα δεν είναι αν οι εκάστοτε τέτοιου είδους δηλώσεις είναι η προσωπικές θέσεις του κ. Φίλη ή της κάθε κ. Ρεπούση ή του Πάγκαλου. Το θέμα είναι αν μπορεί ο κάθε υπουργός της κάθε κυβέρνησης να κάνει προσωπικές δηλώσεις και προσωπική πολιτική. Αν γνωρίζω σωστά, κάθε κυβέρνηση έχει τη δική της ατζέντα για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κράτος, η οποία είναι μια συγκεκριμένη και αυτήν πρέπει να ακολουθεί ο κάθε κυβερνητικός εκπρόσωπος της. Με βάση αυτήν και γι’ αυτό ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση με πιθανή προσωπική ατζέντα, ο υπουργός αποπέμπεται από την κυβέρνηση. Παραδείγματα από το παρελθόν αρκετά, με πιο πρόσφατο την αποπομπή του Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομίας, για να μπορέσει επιτέλους η κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, αλλάζοντας την ατζέντα στην οποία δεν ήταν σύμφωνος ο Βαρουφάκης.
Στο συγκεκριμένο θέμα τίθεται η απορία, παρά τις όποιες δηλώσεις έγιναν από κυβερνητικά στελέχη για να μπαλώσουν λίγο τα πράγματα. Γιατί αυτή η δήλωση έγινε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τι ακριβώς εξυπηρετεί; Μήπως για να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες και να περάσουν στο ντούκου τα προαπαιτούμενα ή τελικά είναι αυτή και η θέση της κυβέρνησης που εν ευθέτω χρόνο και εφ’ όσον ωριμάσουν οι συνθήκες, θα βγει στην επιφάνεια; Γιατί υπό κανονικές συνθήκες και αν είμαστε σοβαρό κράτος, θα έπρεπε να έχει ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του ο συγκεκριμένος υπουργός, αφού δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί, μετά από τη γενική κατακραυγή των πάντων που ακολούθησε.
Στο μεταξύ βέβαια οι «αιώνιοι φίλοι μας» οι τούρκοι, σιγά που θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη! Η τουρκική εφημερίδα Sabah πανηγυρίζει για τις δηλώσεις Φίλη με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της, χαρακτηρίζοντας γενναία παραδοχή όσα είπε ο έλληνας υπουργός.
Στο μεταξύ ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατέθεσε ερώτηση στη βουλή με την οποία υποστηρίζει ότι εξαιρέθηκε η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων από την ύλη της Γ’ Λυκείου. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, η εξαίρεση της διδασκαλίας έγινε με υπουργική απόφαση τον περασμένο Ιούνιο όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλά για αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του «Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα», «στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου» και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές».
Ειλικρινά σαν έλληνας πολίτης δεν ξέρω πια από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει. Τη μια η Ρεπούση με τον συνωστισμό, την άλλη ο Πάγκαλος με την περίφημη δήλωση του ότι οι κρητικοί δεν επαναστάτησαν ποτέ! Τώρα η συγκεκριμένη.. Ρε σεις μήπως τελικά δεν υπήρξαν ποτέ οι Πόντιοι και όλα είναι αποκύημα της φαντασίας των ιστορικών; Η μήπως το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι κάτι δεν πάει καλά (μόνιμα) τελικά, στη χώρα του αλαλούμ που λέγεται Ελλάδα;
Φήμες ότι ο υπουργός προχώρησε και σε άλλες δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι είναι μύθος η μάχη του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας, των Θερμοπυλών, μύθος και ο Μέγας Αλέξανδρος όπως και το 1821, ότι δεν υπήρξε το έπος του 1940 και δεν έγινε ποτέ η μάχη της Κρήτης, δεν έχουν ακόμα διασταυρωθεί επαρκώς και είναι υπό διερεύνηση.