Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) πρέπει να γίνει το αργότερο τον προσεχή Φεβρουάριο.
Η σεναριολογία για τον προτεινόμενο, από τον πρωθυπουργό, νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας δίνει και παίρνει. Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι δεν έχουν «αποκλειστική» πληροφορία από τις πηγές τους γιατί όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει… να μην είναι ξανά προτεινόμενος ο σημερινός Πρόεδρος.
Αν και του δίνεται πλέον η δυνατότητα να εκλέξει νέο πρόεδρο από την κοινοβουλευτική του, και μόνο, πλειοψηφία εν τούτοις όπως το έχει δηλώσει θα επιδιώξει ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση.
Ας προσπαθήσουμε με τη συλλογιστική μέθοδο της «εις άτοπον απαγωγής» να οδηγηθούμε στην κατεύθυνση σκέψης του πρωθυπουργού σχετικά με το προτεινόμενο πρόσωπο… το οποίο ειρήσθω εν παρόδω η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφωνεί ότι θα πρέπει να είναι ένα δοκιμασμένο πολιτικό πρόσωπο, διεθνούς κύρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί με τον νυν ΠτΔ ακυρώνοντας την εθιμική πρακτική, που και ο ίδιος εφάρμοσε για εκλογή ΠτΔ… με την εκλογή ενός προέδρου, προερχόμενου από διαφορετικό ιδεολογικό χώρο. Μια πρακτική που συμβολικά εκφράζει πιο πειστικά το ρόλο ενός ΠτΔ, ως συμβόλου της πολιτικής ενότητας της κοινωνίας και της ενότητας και συνέχειας του κράτους… με την προϋπόθεση της υπερκομματικής ή έστω διακομματικής εκλογής του.
Με το να προτείνει όμως την επανεκλογή του νυν ΠτΔ, θεωρώντας ότι έτσι στριμώχνει πολιτικά τον πρωθυπουργό, πολύ φοβάμαι ότι πάει φιρί-φιρί να επαληθεύσει τη λαϊκή ρήση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος». Και τούτο γιατί μια ενδεχόμενη πρόταση του πρωθυπουργού για ΠτΔ από τον χώρο της Κεντρο-αριστεράς περισσότερο θα «εκβιάζει» τη συναίνεση του παρά θα τη ζητάει.
Το ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, κινείται στη λογική της εθιμικής πρακτικής σπεύδοντας μάλιστα να προτείνει και υποψηφίους προέδρους.
Δύο λόγοι, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαν να συνηγορήσουν σε αυτήν του, τη σπουδή.
Ο πρώτος: Με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ του δίνεται η ευκαιρία να δείξει ότι τιμά τους διατελέσαντες Προέδρους του ΠΑΣΟΚ… στα πλαίσια του επιδιωκόμενου κλίματος εσωτερικής ενότητας,
Ο δεύτερος: Θεωρεί ότι με τη θετική εκπεφρασμένη στάση του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου «δικαιούται» να έχει τον πρώτο λόγο σε προτάσεις για έναν πρόεδρο του άλλου πόλου… στο πνεύμα της κοινοβουλευτικής συναίνεσης.
Το ΚΚΕ σταθερό στη στάση του «ωσεί παρών» θα ψηφίσει μάλλον ΠΑΡΩΝ όποιος (-α) κι αν είναι προτεινόμενος (-η)…εκτός κι αν είναι η Παπαρήγα.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ καταρχάς θα γκρινιάξει, ως αντιπολίτευση του όμορου πόλου, αλλά το πιθανότερο είναι να ψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού, ως δείγμα εθνικής ομοψυχίας στις ομολογούμενες κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα.
Το ΜέΡΑ25 έχει αποκλείσει όποιον προτεινόμενο υποψήφιο έχει πει ΝΑΙ σε όλα. Με άλλα λόγια θα καταψηφίσει την όποια πρόταση του πρωθυπουργού.
Με βάση το κριτήριο του, εκτιμώ ότι θα έβλεπε με καλό μάτι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου… για να μας ξημερώσει μια ώρα νωρίτερα.
Συμπερασματικά
Η εκλογή του προτεινόμενου προσώπου για ΠτΔ από τον πρωθυπουργό δεν θα είναι υπερκομματική γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ για κομματο-συμφεροντολογικούς λόγους θα καταψηφίσει.
Η εκλογή του όμως θα είναι διακομματική με τη θετική συμμετοχή σε αυτήν του ΚΙΝΑΛ και πιθανόν της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.
Εάν ο πρωθυπουργός σεβαστεί τις δημοσιοποιημένες προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, θεωρώ πιθανότερη την πρόκριση του Ε. Βενιζέλου.
Εάν αποφασίσει να κάνει την έκπληξη, αυτή θα έχει την προέγκριση του ΚΙΝΑΛ… στα κρυφά.
* Ο Γιώργος Ταταράκης είναι συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ