Δυναμική πορεία πραγματοποιήθηκε χθες στους δρόμους του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 41 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εκπρόσωποι φορέων κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχοντας στο καθιερωμένο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο διήρκησε συνολικά 2,5 ώρες στους δρόμους της πόλης. Μέλη πολλών πολιτικών παρατάξεων παρατεταγμένοι αυτόνομα με τα δικά τους πανό και συνθήματα τίμησαν με αυτόν τον τρόπο, για μία ακόμη χρονιά, τον αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου του 1973.
Και φέτος ένα μεγάλο μέρος των συνθημάτων των φοιτητών επικεντρώθηκε στη σύγχρονη πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ενώ παράλληλα φώναζαν και τα διαχρονικά συνθήματα μνήμης και τιμής, αφιερωμένα στους φοιτητές του Πολυτεχνείου και στον αγώνα που έδωσαν οι τελευταίοι ενάντια στο καθεστώς της Χούντας. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν μέλη του Συντονιστικού Οργάνου της Κατάληψης του Πανεπιστημίου του Ρεθύμνου, το οποίο είναι κλειστό από την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όλων των Σχολών του Ιδρύματος.
Οι νεαροί φοιτητές συγκεντρώθηκαν αρχικά στις 6:00 χθες το απόγευμα μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια διέσχισαν τη Λεωφόρο Κουντουριώτη. Περνώντας μπροστά από την πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, κατευθύνθηκαν προς τη Λεωφόρο Ηγουμένου Γαβριήλ και από εκεί μέσω της οδού Κριάρη οδήγησαν την πορεία προς την παλιά πόλη. Με παλμό και ζωηρό βήμα οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Μητροπόλεως για να καταλήξουν και πάλι στο Δημαρχείο, όπου και τελικά διαλύθηκε η πορεία 2,5 ώρες μετά.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Αντιφασιστική ομάδα της ΕΛΜΕΡ, με αφορμή τον εορτασμό, μεταξύ άλλων τονίζει: «Στις 17 Νοέμβρη είναι η επέτειος ενός αντιδικτατορικού αγώνα, ενός αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό, τον φασισμό, ενός αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 θεωρείται από πολλούς ως ένα γεγονός που παρόμοιό του δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί, αφού το σημερινό κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο, στις ανεπτυγμένες τουλάχιστον περιοχές του πλανήτη, κάνει την πιθανότητα να επιβληθεί μια στρατιωτική δικτατορία να φαντάζει μηδενική.
Όμως τις τελευταίες δεκαετίες ζούμε μια διαδικασία ενίσχυσης των νεοναζιστικών οργανώσεων και παράλληλα εντατικοποίησης της αυταρχικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Όσο περισσότερο βαθαίνει η κρίση, όσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για σκληρότερα οικονομικά μέτρα, τόσο αντιδημοκρατικότερες γίνονται οι κυβερνήσεις που θέλουν να τα επιβάλλουν.
Ο αγώνας για τη διατήρηση των δημοκρατικών μας κεκτημένων και μιας ευνομούμενης κοινωνίας, συνδέεται άρρηκτα με τη μάχη της υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και του κοινωνικού επιπέδου διαβίωσης και αυτός με τον αγώνα ενάντια στο φασιστικό κίνδυνο. Η μάχη στα τρία αυτά μέτωπα δεν μπορεί παρά να γίνει συντονισμένα και να είναι κοινή. Αυτή τη μάχη είναι απαραίτητο να την δώσουμε μέσα στον χώρο της Εκπαίδευσης και σε κάθε χώρο εργασίας, αλλά και σ’ ένα όσο πιο διευρυμένο κοινωνικό επίπεδο είναι κάτι τέτοιο εφικτό.
Για να μη δούμε τους σκελετούς του φασισμού και ναζισμού που οδήγησαν στην Δικτατορία των Συνταγματαρχών να ζωντανεύουν 5 δεκαετίες αργότερα, χρειάζονται μαζικοί και οργανωμένοι αγώνες, χρειάζεται ένα νέο «Πολυτεχνείο».
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, από την πλευρά του αναφέρει:
«Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας. Η εξέγερση των φοιτητών μας δίδαξε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Τα αιτήματα εκείνης της εποχής ήταν πολλά και συμπυκνώθηκαν με το ιστορικό σύνθημα «Ψωμί -Παιδεία- Ελευθερία»!
Έτσι και σήμερα τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα, καθώς ο ελληνικός λαός μαστίζεται από τις πιο βάρβαρες πολιτικές που εφαρμόζουν η εσωτερική και εξωτερική Τρόικα. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδηγούν την ελληνική κοινωνία στην εξουθένωση, στην ανεργία, στην ανέχεια και στη φτώχεια. Τα σύγχρονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αγγίζουν κάθε σπίτι, κάθε εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο. Η ενότητα όλων των εργαζομένων σε κάθε τομέα και φορέα, η αντιμετώπιση της κυβερνητικής επιλογής του κοινωνικού αυτοματισμού (προσπάθεια διαίρεσης και χειραγώγησης των εργαζομένων)και της τρομοκρατίας, η κοινή στόχευση, οι κοινοί αγώνες πρέπει να αποτελούν πλέον το βασικό μας μέλημα.
Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που οραματίστηκαν και πάλεψαν για την ελευθερία, για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία. Σήμερα αγωνιζόμαστε για τις ίδιες αξίες, για τα ίδια ιδανικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, τρομοκρατίας των εκπαιδευτικών και των πολιτών, φαινόμενα που εποφθαλμιούν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση!
Οι αγώνες και τα κατορθώματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου πρέπει να αποτελούν για μας σημαντική παρακαταθήκη και οδηγό, προκειμένου να μπορέσουμε να ανορθώσουμε το ανάστημά μας και να ανατρέψουμε όλες εκείνες τις πολιτικές που χαντακώνουν το μέλλον μας, να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη τρομοκρατία που ισοπεδώνει τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και η κάθε μας απάντηση να είναι μαζική και δυναμική. Ως εκπαιδευτικοί το έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας, στην κοινωνία και το μέλλον του τόπου».
Σε γραπτή δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνει:
«Ο αγώνας των ηρώων του Πολυτεχνείου αποτελεί παρακαταθήκη και διαχρονικό μήνυμα για τις επόμενες γενιές», αναφέρει σε δήλωσή του με αφορμή την ιστορική επέτειο, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Συγκεκριμένα στην δήλωσή του ο περιφερειάρχης αναφέρει:
«Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου για τον αγώνα που έδωσαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στην πατρίδα μας. Ο αγώνας τους αποτελεί παρακαταθήκη και διαχρονικό μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία παραμένει επίκαιρο εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα. Οι νέοι βρίσκονται πάντα μπροστά στους αγώνες για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους ειδικά την περίοδο αυτή που αναζητούν ευκαιρίες για ένα ελπιδοφόρο μέλλον».
Με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει: «Κάθε χρόνο, ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου γεμίζει τους Έλληνες χαρά και περηφάνια. Παράλληλα, «ποτίζει» τη νέα γενιά του τόπου μας με τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η 41η επέτειος του Πολυτεχνείου έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα μας πασχίζει να προχωρήσει με σταθερά βήματα σε μια νέα εποχή.
Οφείλουμε να σεβαστούμε τις θυσίες των πολιτών και να προασπίσουμε το πολιτικό μας σύστημα από ακραίες φωνές, από αντιδημοκρατικές πρακτικές και από ανεύθυνες ρητορείες. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στη νέα γενιά που δοκιμάζεται και αναζητά διεξόδους».