Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ…
Οι δεκάδες μαθητές της Ά τάξης του Πειραματικού Λυκείου της πόλης μας «εγκαινίασαν» χθες το πρωί στο Κέντρο Νέων τα νέα επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τις πρώτες βοήθειες, που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνου και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο του Νομού.
Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης μαθητών Λυκείου, που θα υλοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με την συμμετοχή ιδιωτών γιατρών της πόλης, γιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο και διασωστών από το παράρτημα Ρεθύμνου του ΕΚΑΒ.
Το εν λόγω πρόγραμμα στόχο έχει από φέτος και στο εξής να προκύψει μια νέα γενιά Ρεθεμνιωτών, που να γνωρίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο πως να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, δεδομένου ότι πρόκειται για μία δεξιότητα ζωής, όπως την χαρακτήρισε η αντιδήμαρχος Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.
«Θα προσπαθήσουμε σαν τμήμα Παιδείας να δώσουμε αυτή την πνοή. Δηλαδή, να δώσουμε περιεχόμενο στην παιδεία με εναλλακτικούς τρόπους που είναι το ίδιο χρήσιμοι. Αυτό είναι μια σπουδαία δεξιότητα, καθώς τα εν λόγω παιδιά θα εκπαιδευτούν για να σώσουν μια ζωή.
Στο πρόγραμμα -που θα έχει δίωρη διάρκεια- έχουν δηλώσει συμμετοχή όλα τα σχολεία του Δήμου και συγκεκριμένα και τα 37 τμήματα της Ά Λυκείου, καθώς δεν πρόκειται για μία θεωρητική, αλλά για μια ουσιαστική βιωματική προσέγγιση. Διαλέξαμε την Α λυκείου με κριτήριο ότι τα παιδιά είναι αρκετά ρωμαλέα και μπορούν να μάθουν σωστά το αντικείμενο στο οποίο θα εκπαιδευτούν και παράλληλα είναι αρκετά νέα, ώστε να είναι δεκτικά σε μια τέτοια εξειδικευμένη γνώση», σημείωσε μεταξύ άλλων η Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.
Γιώργος Στεφανάκης: «Αν κάποιος καταρρεύσει δίπλα μας τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμα…»
Στη μεγάλη σημασία υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος το οποίο μάλιστα απευθύνεται σε νέους και ειδικά σε μαθητές, αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης.
Ο κ. Στεφανάκης τόνισε πως σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην χώρα μας η καρδιολογική κοινότητα αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση, που δεν είναι άλλη πέρα από την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής και του αιφνίδιου θανάτου. Δηλαδή, όπως εξήγησε του θανάτου, που οφείλεται σε καρδιολογικά αίτια και ο οποίος είναι μία τραγική κατάσταση που εκδηλώνεται μέσα σε λίγο χρόνο και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μιας ζωής.
«Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε στην πράξη τους πολίτες, αλλά και να τους μυήσουμε στην χρήση των εξωτερικών απινιδωτών, που έχουν ήδη τοποθετηθεί δύο στην πόλη μας (στο Δελφίνι και στην Κρήνη Ριμόντι) και πρόκειται για συσκευές που με απλούς τρόπους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους, είτε έχουν είτε δεν έχουν την στοιχειώδη εκπαίδευση ώστε οι άνθρωποι αυτοί να είναι αποτελεσματικοί», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι αντίστοιχες εκπαιδεύσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε σχολεία, αλλά και σε ομάδες πολιτών που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Επίσης ανέφερε ότι στην πόλη μας πέρα από το ΕΚΑΒ, σεμινάρια εκπαίδευσης σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο, παρέχει και το αντίστοιχο τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
«Φιλοδοξία μας ήταν να μπούμε στα σχολεία και να εκπαιδεύσουμε χρόνο με τον χρόνο τις νέες γενιές παιδιών, που θα μπορούν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους να δώσουν αυτές τις πολύτιμες πρώτες βοήθειες μέσα στα πρώτα λεπτά από την κατάρρευση ενός ανθρώπου δίπλα μας, που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος μετρά πάρα πολύ και είναι εξαιρετικά σημαντικό κάποιος να είναι εκπαιδευμένος στην παροχή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και να μην είναι απλά μάρτυρας στον θάνατο κάποιου ανθρώπου», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στεφανάκης.
Ερωτηθείς επίσης για το εάν είναι επίφοβο να κάνει κάποιος κάρπα σ’ έναν άνθρωπο έχοντας μόνο μια δίωρη -για παράδειγμα- εκπαίδευση, απάντησε ότι τα επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι όποια προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και να κάνει κάποιος σε έναν άνθρωπο, είναι καλύτερο από το να μην κάνει τίποτα. «Δεν πρόκειται να κάνεις κάτι λάθος, δεν πρόκειται να έχεις την ευθύνη ενός θανάτου. Άρα η προσπάθεια ανάνηψης ειδικά αν έχεις και κάποιες γνώσεις, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε έναν άνθρωπο που κινδυνεύει», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανάκης.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πρόσθεσε και τα εξής: «Σαν χώρα έχουμε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, διότι έχουμε μείνει πίσω στην εκπαίδευση του κοινού που φαίνεται -από τις μελέτες χωρών που προηγούνται σε αυτά τα θέματα- ότι όσο πιο πολλούς νέους εκπαιδεύσουμε και όσους περισσότερους εξωτερικούς αυτόματους απινιδωτές έχουμε, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η παρέμβασή μας. Και τούτο διότι τα 2/3 των θανάτων από ανακοπή καρδιάς, συμβαίνουν εκτός νοσοκομείων».
Μανόλης Λέκκας: «Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στο Ρέθυμνο στον τομέα της εκπαίδευσης»
Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών, πέρα από τους γιατρούς -ιδιώτες και νοσοκομειακούς- παίζουν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο, Μανόλης Λέκκας, εξήρε το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος, καθώς και το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Πιστεύω ότι αυτή η ενημέρωση στα παιδιά κάτι θα τους αφήσει, έτσι ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να σώσουν στην κυριολεξία μια ζωή, προβαίνοντας σε συγκεκριμένους χειρισμούς που είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι στον τομέα αυτό, δηλαδή της εκπαίδευσης, παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα στο Ρέθυμνο, ενώ μίλησε και για την ανάγκη που υπάρχει να γίνει κάποια στιγμή μια οργανωμένη και καλά συντονισμένη δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να εκπαιδευτούν στον τομέα της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και της παροχής πρώτων βοηθειών, ολοένα και περισσότεροι πολίτες.
«Είναι αλήθεια ότι στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στο Ρέθυμνο, διότι μία σωστή εκπαίδευση πάντα ξεκινά από τα παιδιά και από τα σχολεία. Ο λαός μας λέει ότι «τα παιδιά απορροφούν τις γνώσεις σαν σφουγγάρι» και αυτό είναι πραγματικότητα. Από την πολύχρονη εμπειρία μου -που ανέρχεται περίπου στα 8 χιλιάδες άτομα εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο- διαπιστώνω ότι τα παιδιά είναι αυτά, τα οποία στο τέλος θυμούνται μετά από χρόνια το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν σε αντίστοιχη περίπτωση. Επίσης παρατηρώ ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ενδιαφέρον και από τους πολίτες του Ρεθύμνου, αλλά θα χρειαζόταν ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα από όλους τους φορείς για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες και να είναι εκεί που πρέπει στην συγκεκριμένη στιγμή και στην συγκεκριμένη ώρα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Μανόλης Λέκκας.