Το 3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου κατά το σχολικό έτος 2019-20 συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA229 με τίτλο «Maths is around us». Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τα σχολεία: Colegiul de Stiinte «Grigore Antipa» από το Brasov της Ρουμανίας και IES Izpisúa Belmonte από το Hellín της Ισπανίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έγινε η πρώτη μετακίνηση πέντε μαθητών/μαθητριών και δύο καθηγητριών του σχολείου στην πόλη Brasov της Ρουμανίας από τις 3-6 Δεκεμβρίου.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης μας καλωσόρισαν στο σχολείο φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές και προσφέροντάς μας, σύμφωνα με το έθιμό τους, ψωμί και αλάτι. Ακολούθησε παρουσίαση των τριών σχολείων και ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Στην συνέχεια μας υποδέχθηκε η θεατρική ομάδα του σχολείου, η οποία παρουσίασε αποσπάσματα από το θεατρικό που ανεβάζουν φέτος. Με την βοήθειά τους παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας για να σπάσει ο πάγος.
Αργότερα πήγαμε στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου, όπου έγινε μία εισαγωγή/ επίδειξη εργαλείου λογιστικών φύλλων για την στατιστική επεξεργασία των απαντήσεων σε ερωτηματολόγια που δημιούργησαν συνεργατικά οι τρεις χώρες και τα οποία είχαν συμπληρωθεί από δείγμα μαθητών/τριών και των τριών σχολείων το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα ερωτηματολόγια διερεύνησαν τη στάση τους απέναντι στα μαθηματικά. Για την στατιστική μελέτη, οι μαθήτριες/ές χωρίστηκαν σε ομάδες, μοίρασαν τα ερωτήματα και δημιούργησαν «πίτες» και ραβδογράμματα. Έπειτα ερμήνευσαν τα αποτελέσματα και κατέγραψαν τα ευρήματά τους χρησιμοποιώντας συνεργατικά εργαλεία για να συνθέσουν τα επιμέρους πορίσματα. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με έναν διαγωνισμό για τη δημιουργία αφίσας/εξωφύλλου για την έρευνά τους. Έτσι πέρασε η πρώτη μέρα που ήταν γεμάτη και δημιουργική.
Την δεύτερη ημέρα συναντηθήκαμε όλες και όλοι ξανά στο σχολείο όπου έγινε μια εισαγωγή στην δραστηριότητα της ημέρας, έναν μαθηματικό περίπατο-κυνήγι θησαυρού στην παλιά πόλη του Brasov. Οι μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και με αφετηρία το σχολείο και ξεναγούς-οδηγούς τους Ρουμάνους μαθητές/τριες περπάτησαν στην παλιά πόλη προσπαθώντας να λύσουν τους γρίφους και να εντοπίσουν ανάμεσα στα μνημεία της πόλης τα ζητούμενα σημεία εικαστικού ενδιαφέροντος. Σε κάθε τέτοιο σημείο έπρεπε να βγούνε μία φωτογραφία selfie, διαδικασία που αποδείχτηκε πολύ διασκεδαστική, παρά το τσουχτερό κρύο. Επισκεφτήκαμε την Μαύρη εκκλησία, την πύλη της Αικατερίνης, την πύλη του Schei και το παλιό δημαρχείο.
Την τρίτη ημέρα έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας και μετά μεταβήκαμε στο πανεπιστήμιο Transilvania University. Εκεί μας υποδέχθηκε η αντιπρύτανης και μας παρουσίασε το πανεπιστήμιο. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην κεντρική του βιβλιοθήκη. Στην αίθουσα τελετών έγινε η απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες.
Κατόπιν, όλοι μαζί πήγαμε να επισκεφτούμε το πρώτο ρουμανικό σχολείο, όπου διδάχτηκε η ρουμάνικη γλώσσα. Στον χώρο λειτουργούσε και τυπογραφείο. Πολλά παλιά βιβλία που εκθέτονται εκεί, τυπώθηκαν στο τυπογραφείο αυτό. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι τυπωμένα στα ελληνικά.
Την τελευταία μέρα έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος από όλες τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες και ως πιο αγαπημένη δραστηριότητα αναδείχτηκε, με μεγάλη διαφορά, το κυνήγι θησαυρού!
Μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων μας ήρθε η ώρα για χαλάρωση και εκδρομή. Επισκεφτήκαμε το κάστρο Bran, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της δραστηριότητας της κρυπτογραφίας που θα ακολουθήσει στα επόμενα στάδια του προγράμματος. Το κάστρο αυτό, το οποίο χρονολογείται από το 13ο αιώνα, είναι γνωστό ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα», από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ. Επίσης, επισκεφθήκαμε και την ακρόπολη του Râșnov, μέρος της γραμμής οχύρωσης της πόλης του Βrasov. Στην ομώνυμη πόλη φάγαμε όλοι μαζί. Επιστρέφοντας στο Brasov είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην χριστουγεννιάτικη αγορά και να αποχαιρετήσουμε έτσι το φιλόξενο Brasov.
Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθήτριες και μαθητές μας φιλοξενήθηκαν από οικογένειες, δημιούργησαν δεσμούς και φιλίες. Συγκινητική ήταν η ημέρα της αναχώρησής μας, αφού όλες και όλοι δυσκολεύτηκαν να αποχωριστούν τους/τις νέους φίλους/ες. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο Ρέθυμνο στα τέλη του Γενάρη για να μελετήσουμε την σχέση της τέχνης με τα μαθηματικά. Τους περιμένουμε και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποδώσουμε την θερμή φιλοξενία των Ρουμάνων εταίρων μας.
3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου