Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Περιήγηση στο αρχαίο θέατρο» οι μαθητές του Γυμνασίου Ατσιποπούλου συνεργαζόμενοι με το σωματείο «Διάζωμα» υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας, που βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου.
Τι σημαίνει, όμως, υιοθετώ ένα αρχαίο θέατρο;
Κάθε πολίτης, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες μπορεί να συνεισφέρει τον οβολό του για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση και την αποκατάσταση ενός αρχαίου θεάτρου. Αυτή την προσπάθεια των πολιτών διευκολύνει το σωματείο «Διάζωμα», το οποίο ιδρύθηκε το 2008 και έχει θέσει ως επίκεντρο του ενδιαφέροντός του την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, την εξεύρεση πόρων και την ένταξή τους στην καθημερινότητα των σύγχρονων πολιτών.
Αυτήν, ακριβώς, την πρωτοβουλία στήριξαν πρώτοι από όλα τα σχολεία του νομού Ρεθύμνου οι μαθητές μας θέλοντας έτσι να τιμήσουν δεόντως την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εκτός από χορηγοί, ωστόσο, έγιναν ζωγράφοι (καλλιτεχνώντας αρχαία θέατρα), χειροτέχνες (φτιάχνοντας μάσκες) και ηθοποιοί (ενσαρκώνοντας το Μενέλαο και την Ελένη σε μία σκηνή από την τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη). Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφτηκαν και το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, και αφουγκράστηκαν τους «υποκριτές» των αρχαίων παραστάσεων που φιλοξενούνταν στα Μεγάλα Διονύσια, τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή της πόλης των Αθηνών.
Οι «πρωταγωνιστές» αυτού του προγράμματος, που υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο, Ατσιποπούλου ήταν οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου (με αλφαβητική σειρά) Αποκορωνιωτάκη Μαρία, Ασπρογιάννης Δημήτρης, Βελονάκη Ηρώ, Βουρβαχάκης Νίκος, Ζαζοπούλου Γιάννα, Κωστάκης Δημήτρης, Λαχνιδάκης Κώστας, Μαρκάκης Βασίλης, Νύκταρης Φίλιππος, Παπαδομανωλάκης Στέλιος, Σταγογιάννης Γρηγόρης, Τζαγκαρούλης Κώστας, Τσόγκας Μανώλης και Χρυσανίδου Αριστέα με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Κατσούλα Αφροδίτη και Δαβέλη Ράνια.
Οι «υπεύθυνοι» της υιοθεσίας, λοιπόν, ελπίζουν και εύχονται η πράξη τους αυτή να βρει γρήγορα και άλλους μιμητές, ώστε η πολιτιστική μας κληρονομιά να διατηρηθεί στο παρόν και να παραχωρηθεί αλώβητη στο μέλλον για να επωφεληθούν και οι επόμενες γενιές.
Γυμνάσιο Ατσιποπούλου