«Το μάθημα της Κρητικής διαλέκτου ήρθε στο Πανεπιστήμιου Κρήτης για να μείνει» τόνισε στα «Ρ.Ν.», στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρίνα Τζακώστα. Η κ. Τζακώστα ξεκίνησε το μάθημα της Κρητικής διαλέκτου στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό μας ίδρυμα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και εισήχθη ως μάθημα επιλογής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα που είχε κατατεθεί από τοπικούς φορείς.
Η κ. Τζακώστα μας επεσήμανε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να συνεχίζουμε να μιλάμε την μητρική μας γλώσσα, τονίζοντας πως η Κρητική λαλιά δεν πρέπει να αφανιστεί κι ότι αν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την Κρητική διάλεκτο είναι σαν να χάνουμε την ιστορία μας.
Μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Το να σταματάμε να μιλάμε τις μητρικές μιλιές μας, είναι σαν να χάνουμε μια ολόκληρη ιστορία. Το γεγονός ότι εισήχθη σε παιδαγωγικό τμήμα είναι από μόνο του σημαντικό, γιατί εκπαιδεύουμε τους εκπαιδευτικούς που έρχονται σε επαφή με παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Να τα μάθουν να μην εγκαταλείψουν την γλώσσα τους. Θέλουμε στην πραγματικότητα να κάνουμε συνείδηση για τους εκπαιδευτικούς, την αξία των διαλέκτων. Το μάθημα ήρθε για να μείνει και σκοπεύω να το προσφέρω κάθε χρόνο, οπότε πιστεύω ότι σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που θα επιλέγουν μέσω της παρακολούθησης, να αναδεικνύουν αυτόν τον γλωσσικό και πολιτιστικό θησαυρό. Ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται μια ανάλογη δουλειά στο τμήμα Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, για την ποντιακή διάλεκτο. Πάντως, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από συναδέλφους, είναι ότι από την στιγμή που έγινε η αρχή, θα προσπαθήσουν να γενικευτεί το μάθημα των διαλέκτων και να λάβει έκταση σε όσο περισσότερα Πανεπιστήμια γίνεται».
Χ. Χαραλαμπάκης: «Η γλώσσα μας, είναι η ταυτότητά μας και ο πολιτισμός μας»
Την ιδιαίτερη σημασία της διατήρησης της Κρητικής διαλέκτου τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, που τιμήθηκε για την προσφορά του, τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη γλώσσα μας γιατί είναι η ταυτότητά μας, ο πολιτισμός μας.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαραλαμπάκης:
«Η γλώσσα μας, είναι τόσο πλούσια και εκφραστική που φτάνει κανείς στο σημείο να πει πως είναι δυνατόν σε αυτό το μικρό νησί να καλλιεργηθεί σε τέλεια μορφή μια γλώσσα που ήταν σε θέση τότε (14ο– 15ο και κυρίως 16ο-17ο αιώνα) με τα περίφημα έργα της Κρητικής Σχολής, να έχουμε αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.. Βέβαια, όλοι συζητούμε και μιλάμε για τον «Ερωτόκριτο» και τον Βιτσέντζο Κορνάρο, πολλοί ξεχνούμε όμως ότι εδώ έχουμε τον Γεώργιο Φωτάκη, ο οποίος όχι μόνο με την «Ερωφίλη», που αποτελεί ένα από τα αθάνατα μνημεία λόγου αλλά και μια μεγάλη λογοτεχνική παραγωγή και ο οποίος αποτέλεσε στυλοβάτη αυτής της λογοτεχνικής παράδοσης. Το Ρέθυμνο έχει πολλά θετικά στοιχεία και όλοι το γνωρίζουμε από άποψη πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι την έλεγαν «Πόλη των Γραμμάτων». Εγώ ειδικά ως γλωσσολόγος συγκινούμαι ιδιαίτερα διότι ο πατέρας της ελληνικής γλωσσολογίας, κατάγεται από το Ρέθυμνο. Είναι λίγο πράγμα αυτό; να δημιουργείται δηλαδή μια επιστήμη, η επιστήμη της Γλωσσολογίας στην Ελλάδα, από τον μεγάλο Ρεθεμνιώτη Γεώργιο Χατζηδάκη, άσχετα αν είναι πολλοί που δεν γνωρίζουν τον βίο του; Μεγάλη μορφή ήταν και ο δάσκαλος μου, ο Ρεθεμνιώτης Γεώργιος Κουρμούλης, λαμπρός γλωσσολόγος στον οποίο και οφείλω την αγάπη μου για τη γλώσσα.