Συνεχίζονται από χθες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες, χωρίς να έχει επέλθει ακόμα συμφωνία, που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως ναι μεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, ενώ από την πλευρά της τρόικας ανέκυψαν νέες ενστάσεις, όπως για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το που θα διανεμηθεί αυτό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αφενός πιέζουν για να… συμπιεστεί το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 που θα διανεμηθεί εφέτος και αφετέρου δεν συμφωνούν για τη διάθεσή του μόνο σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, ζητώντας να δοθούν κεφάλαια για αναπτυξιακούς σκοπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα, περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (στα τέλη Ιανουαρίου φθάνουν τα 4,63 δισ. ευρώ), ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Επιπλέον, εκκρεμότητες υπάρχουν για τα εργασιακά, για τα μισθολογικά στο Δημόσιο και άλλα ζητήματα, ενώ η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Ακόμα, οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται σε διαρθρωτικά θέματα, ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.
Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, πιθανότατα εντός Μαρτίου θα δοθεί η έγκριση για τη δόση, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μέχρι τον Μάιο.