Είναι, πράγματι, πολύ πλεονεκτικότερη η θέση του Ρεθύμνου από τις άλλες πόλεις της Κρήτης ως πόλος έλξης της κρουαζιέρας.
Διότι, ενώ από πρώτη άποψη το Ηράκλειο υπερτερεί, ευρισκόμενο εγγύς στην Κνωσσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα εκθέματα της τελευταίας, μια εμβριθέστερη θεώρηση του ζητήματος φέρει το Ρέθυμνο στο προσκήνιο ως υπερέχον.
Το Ηράκλειο, βέβαια, βρίσκεται κοντά στη μήτρα του Μινωικού πολιτισμού. Όμως η μετάβαση, οδικώς, από το Ρέθυμνο στην Κνωσσό χαρίζει στον επισκέπτη μια επαρκή εικόνα της κρητικής γης, που δίνει ποικιλία και δρα προσθετικά στη θαλασσινή του περιπλάνηση.
Περαιτέρω, το Ρέθυμνο έχει κοντά τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ελεύθερνας. Και πέραν του αρχαίου πολιτισμού, υπάρχει το Αρκάδι, το κεντρικό και κορυφαίο μνημείο και προσκύνημα του θρησκευτικού τουρισμού στην Κρήτη. Είναι μάλιστα η εγγύτητα Ελεύθερνας-Αρκαδίου λίαν εξυπηρετική εν προκειμένω.
Σίγουρα, παραπέρα, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στη μοναδικότητα του Ρεθύμνου όσον αφορά την ευκαιρία για περίπατο στην μακρύτερη παραθαλάσσια οδό δίπλα σε φοινικόδεντρα, είτε στα σοκάκια του ιστορικού του πνεύμονα, την παλιά πόλη.
Από την άλλη, η επικοινωνία με τις εταιρείες, που διενεργούν κρουαζιέρες στις ελληνικές θάλασσες και την Μεσόγειο γενικότερα (που, σημειωτέον, δεν ξεπερνούν τις πενήντα), είναι ευχερέστατη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Καθόλου δύσκολο λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο να εναλλάσσονται τα πλοία στο λιμάνι μας καθημερινά. Αρκεί μόνο να διαμορφώσουμε και προωθήσουμε τις απαραίτητες υποδομές, και συγκεκριμένα να τους δώσουμε άμεση προτεραιότητα.
Επειδή, όπως θα έλεγε ο Καρκαβίτσας, μας κράζει η θάλασσα.
*Ο Παρασκευάς Μαμαλάκης είναι συγγραφέας