Ματαιώθηκε η χθεσινή τελετή αναγόρευσης του Γερμανού καθηγητή κ. Χάινς Ρίχτερ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες από Ρεθεμνιώτες, κορυφώθηκαν χθες στην αίθουσα του Ωδείου, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, καθώς περίπου τριάντα άτομα συγκεντρώθηκαν εκτός του χώρου αρχικά και στη συνέχεια εισήλθαν εντός της αίθουσας, όπου εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες κατά του κ. Ρίχτερ, της Πρυτανικής Αρχής και καθηγητών του Πανεπιστημίου για την επιλογή αναγόρευσης του Γερμανού καθηγητή.
Συγκεκριμένα, ενώ στην αίθουσα του Ωδείου επρόκειτο να ξεκινήσει η εκδήλωση, εισήλθαν οι διαμαρτυρόμενοι (συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής), οι οποίοι αποκάλεσαν τον κ. Ρίχτερ «ανεπιθύμητο», τόνισαν στον αναπληρωτή πρύτανη ότι είναι ντροπή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης να βραβεύει τον συγκεκριμένο καθηγητή, ο οποίος κατά την άποψή τους, καταφέρεται αρνητικά κατά της ιστορικής Μάχης της Κρήτης, στο περιεχόμενο του βιβλίου του, ζητώντας, εν μέσω αποδοκιμασιών, να μην γίνει η εκδήλωση.
Αντιλαμβανόμενος ότι το κλίμα που είχε δημιουργηθεί δεν επέτρεπε την πραγματοποίηση της τελετής αναγόρευσης, ο αναπληρωτής Πρύτανης κ. Β. Καρδάσης ανακοίνωσε την ματαίωση της εκδήλωσης, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη και την απογοήτευσή του για το θέαμα που αντίκρισαν όσοι βρίσκονταν στο Ωδείο. Να σημειωθεί ότι εντός και εκτός της αίθουσας υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για τον φόβο της πρόκλησης επεισοδίων, ωστόσο δεν χρειάστηκε η επέμβασή τους, καθώς η διαμαρτυρία των συγκεντρωμένων ήταν ειρηνική.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των συγκεντρωμένων, ήταν άτομα, συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής που στα χέρια τους κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών, τις οποίες επιδείκνυαν στον Χάινς Ρίχτερ.
Εν τω μεταξύ, κατά την ώρα που είχε προγραμματιστεί η έναρξη της εκδήλωσης στην αίθουσα του Ωδείου οι παρευρισκόμενοι ήταν λιγοστοί, καθώς πέραν των ακαδημαϊκών, του κ. Ρίχτερ, της συζύγου του και ορισμένων ακόμα ανθρώπων του Πανεπιστημίου, της τέχνης και των γραμμάτων, δεν βρέθηκαν εκεί οι τοπικοί φορείς, ούτε απλοί πολίτες.
Αναπληρωτής πρύτανης: «Το Πανεπιστήμιο δείχνει σεβασμό ακόμα και αν έχει αντίθετες απόψεις»
Ο αναπληρωτής πρύτανης, κ. Βασίλης Καρδάσης επεσήμανε τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, μέσα από νόμιμες διαδικασίες, αποφάσισε την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Χάινς Ρίχτερ, ενός διακεκριμένου Γερμανού επιστήμονα που τον έχει βραβεύσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς στην Ελλάδα για το συνολικό επιστημονικό του έργο. Υπήρξε αντίδραση συγκεκριμένων φορέων της Κρήτης, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.
Κατά την εκτίμηση του Πανεπιστημίου, οι αγώνες του Κρητικού λαού, η αντίσταση εναντίον της Γερμανικής επίθεσης δεν αίρονται και δεν επαναδιατυπώνονται. Είναι προφανές ότι αυτοί οι αγώνες παραμένουν αυτούσιοι στη συνείδηση όλων μας και στη συνείδηση του Πανεπιστημίου.
Κατά τα άλλα, ωστόσο, θέλω να τονίσω την απαράδεκτη στάση ορισμένων κύκλων, που θεωρώ ότι έχουν υποδαυλίσει αυτά τα φαινόμενα, τα οποία δεν συνάδουν ούτε με το κύρος του Πανεπιστημίου στον διεθνή χώρο, ούτε με την Κρήτη.
Το κλίμα που υπάρχει εδώ δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας. Εμείς ελπίζαμε ότι η εκδήλωση θα γινόταν μια αφορμή ενός διαλόγου με τον ίδιο τον κύριο Ρίχτερ, ο οποίος έχει έρθει στο νησί προκειμένου να τιμηθεί.
Αυτό δυστυχώς δεν έχει γίνει και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει. Κατά τ’ άλλα είναι απολύτως προφανές ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να δείχνει σεβασμό ακόμα και αν έχει αντίθετες απόψεις».
Χάινς Ρίχτερ: «Σε έναν πόλεμο υπάρχουν βιαιότητες και από τις δυο πλευρές»
Ο Γερμανός καθηγητής στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι ούτε έχει πει ούτε έχει γράψει αυτά τα οποία του καταλογίζονται. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι δημοκρατία και είναι δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, όμως δεν ξέρουν περί ποίου πράγματος διαδηλώνουν. Απλά διαδηλώνουν. Αυτά που με κατηγορούν δεν τα έχω πει ποτέ και δεν τα έχει γράψει ποτέ. Εάν πάρει από το βιβλίο κανείς, μια σειρά και μια λέξη και, από μια άλλη σελίδα πάρει μια άλλη λέξη, αυτό που θα προκύψει θα είναι κάτι περίεργο που προκαλεί τους ανθρώπους. Αλλά δεν έχω γράψει τέτοια πράγματα.
Αυτό που με κατηγορεί ο στρατηγός και που έχει προκαλέσει όλα αυτά είναι ότι καταρρίπτεται ο μύθος των έξι εβδομάδων. Αυτός ο μύθος όπως και διάφοροι άλλοι κατασκευάστηκαν από τον βρετανό Ίντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών το 1941.
Στο βιβλίο μου περιέγραψα την πρώτη φάση των γερμανικών αγριοτήτων και βιαιοτήτων και πρόκειται να γράψω άλλα δύο βιβλία για τις επόμενες φάσεις των βιαιοτήτων και των αγριοτήτων που έκαναν οι Ναζί εδώ στην Κρήτη και απέναντι στους αγωνιστές.
Αυτά που με κατηγορούν είναι ακριβώς το αντίθετο. Σε έναν πόλεμο υπάρχουν βιαιότητες και από τις δυο πλευρές».
Συγγενείς θυμάτων: «Ο καθηγητής προσβάλλει τη νοημοσύνη μας»
Εκ μέρους των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Ωδείο, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Σταράκης σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, κάλεσε το Πανεπιστήμιο, έστω και την τελευταία στιγμή, να ματαιώσει την εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Βρεθήκαμε εδώ αρκετοί συγγενείς νεκρών από τις ορδές του Χίτλερ για να πούμε ότι ο κύριος Ρίχτερ είναι ανεπιθύμητος. Ο κύριος Ρίχτερ στο βιβλίο του, με δόλιο τρόπο, προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ωμότητες, τις ελεεινότητες της καταστροφής που έκαναν από άκρο σε άκρο στο νησί.
Θεωρούμε τραγικό αυτό που πάει να κάνει το Πανεπιστήμιο, να τιμήσει έναν άνθρωπο, ο οποίος προσπαθεί να δικαιολογήσει τις βαρβαρότητες που έγιναν.
Θέλουμε να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής στους νεκρούς της Μεγαλονήσου, στα Ανώγεια που έκαψαν, στο Σταυρωμένο, σε όλα αυτά τα χωριά, στο Αμάρι, στην Κρύα Βρύση, στο Άνω Μέρος, στον Μυλοπόταμο.
Δεν μπορούν να τιμούν έναν άνθρωπο, ο οποίος με τα γραφόμενά του προσβάλει και την νοημοσύνη μας και δικαιολογεί τους φασίστες και τους βάρβαρους».