Με βάση τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων έχει προγραμματιστεί σημαντική μείωση στο εφάπαξ που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται, στις επικουρικές συντάξεις, στις νέες συντάξεις που θα δοθούν στο μέλλον, στο ΕΚΑΣ και άλλα κοινωνικά επιδόματα, ενώ προωθείται και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.
Ανύπαρκτη η κόκκινη γραμμή
Για να δικαιολογήσει την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και τη διάψευση των προσδοκιών που η ίδια δημιούργησε στους συνταξιούχους, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προβάλει σαν κόκκινη κυβερνητική γραμμή τη μη μείωση των κύριων συντάξεων που ήδη καταβάλλονται.
Είναι αλήθεια ότι στον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό προβλεπόταν η διατήρηση των κύριων συντάξεων που καταβάλλονται ήδη, για μία τριετία, μέσω της επινόησης της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Στη συνέχεια, αμέσως μετά τη λήξη της τετραετίας, οι κύριες συντάξεις θα έπεφταν κατά ένα σημαντικό ποσοστό για να ευθυγραμμιστούν με τις μειωμένες κύριες συντάξεις που λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι.
Αυτό το πολιτικό τέχνασμα δεν πέρασε απαρατήρητο από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών και κυρίως δεν άντεξε στην επιδείνωση των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης που προκλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα.
Με τα πειράματα του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη μετατράπηκε η αναπτυξιακή διετία 2015-2016 που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά και προέβλεπε επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε διετή επιστροφή στην ύφεση. Χάθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης με την ανάπτυξη της οικονομίας, επιδεινώθηκαν τα δημόσια οικονομικά και χειροτέρευσε η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Αναφέρω ενδεικτικά ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν το 2015 κατώτερα των εσόδων του 2014, παρά τους πρόσθετους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές υποχώρησαν κατά 3% το 2015 και, σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση το 2016 εφόσον υποχώρησαν κατά 7% τον Ιανουάριο και ο Φεβρουάριος δείχνει και αυτός απογοητευτικός.
Αυστηρή προειδοποίηση
Οι προτάσεις Τσίπρα-Κατρούγκαλου δεν καλύπτουν τη δημοσιονομική, ασφαλιστική απόσταση που χάθηκε το 2015 εξαιτίας των κυβερνητικών πειραμάτων, δεν κλείνουν την άμεση ασφαλιστική τρύπα των 1,8 δισ. ευρώ, ούτε δημιουργούν δυναμική μεσομακροπρόθεσμης εξυγίανσης του συστήματος. Απορρίπτονται από τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές, με τη μόνη διαφορά να είναι στον τρόπο διατύπωσης της αρνητικής αξιολόγησης.
Πιο σκληροί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι επιβάλλεται η μείωση των κύριων συντάξεων «εδώ και τώρα» και σε σημαντικό ποσοστό, προκειμένου να ισορροπήσει οικονομικά το σύστημα. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών περιγράφουν το πρόβλημα με έναν τρόπο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται η άμεση μείωση των κύριων συντάξεων. Αφήνουν όμως στην κυβέρνηση Τσίπρα τη δυνατότητα να αναζητήσει ένα λιγότερο ισοπεδωτικό μείγμα πολιτικής που μπορεί να στηρίζεται στη μείωση των κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ή 1.200 ευρώ και στην επιβολή οροφής για τις ανώτατες συντάξεις.
Όσο περνάει ο χρόνος και χειροτερεύει η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, τόσο ενισχύεται η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ, το οποίο ζητάει δραστική μείωση όλων των κύριων συντάξεων, σε σχέση με την πιο ήπια επιχειρηματολογία των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.
Σε διάστημα λίγων μηνών θα έχει αποκαλυφθεί και αυτή η κυβερνητική μπλόφα με τις υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά στη μείωση των κύριων συντάξεων, να αποδεικνύονται ανύπαρκτες. Με τις επιλογές του ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιδείνωσε τα δημόσια οικονομικά και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατον να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις στα σημερινά τους επίπεδα. Είναι γνωστό ότι μετά τον Μάιο θα εμφανιστούν, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεννόηση με την τετραμερή, προβλήματα στη χρηματοδότηση του Δημοσίου και της πραγματικής οικονομίας.
Τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν στο παρασκήνιο τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών ότι θα κάνουν αυτό που πρέπει για να υπάρξει η θετική πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και να καταβληθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι δόσεις και οι υποδόσεις. Οι μειώσεις των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των κύριων συντάξεων που ήδη καταβάλλονται, είναι προγραμματισμένες και με υπογραφή Τσίπρα.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.