Έτοιμα να ανέβουν στην σκηνή και να παρουσιάσουν στο κοινό το ταλέντο τους στο θέατρο είναι τα παιδιά της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Ατσιποπούλου.
Με την βοήθεια των καθηγητών τους, κάνουν εντατικές πρόβες, προσδοκώντας να παρουσιάσουν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, δείχνοντας πως όταν έχουν θέληση και πάθος για κάτι αλλά και την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη, μπορούν να δημιουργήσουν σπουδαία πράγματα.
Ο τίτλος του θεατρικού έργου που θα παρουσιάσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές του νεοσύστατου σχολείου Ατσιποπούλου, είναι «Μεγάλες Προσδοκίες» και αφορά στις επιθυμίες και στους στόχους που έχουμε όλοι ως άνθρωποι, ατομικά και συλλογικά.
Το έργο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 3 Ιουνίου, ώρα 20:30 στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Ατσιποπούλου.
Η παράσταση ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας της πρώτης τάξης του λυκείου. Παράλληλα, πρόκειται για φιλανθρωπική δράση αφού την ημέρα της παρουσίασης του έργου θα συγκεντρωθούν από τους μαθητές και τους καθηγητές τρόφιμα και φάρμακα για να προσφερθούν σε κοινωνικές δομές.
Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα του σχολείου είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της και μάλιστα ενίσχυσε υλικοτεχνικά τη διοργάνωση.
Η συλλογικότητα, η συνεργασία, η συντροφικότητα και η άρση του εγωισμού είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται μέσα από το συγκεκριμένο έργο, το οποίο σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, Αλεξάνδρα Ντρουμπογιάννη, αποτελεί πόνημα των ίδιων των παιδιών, γεγονός που το κάνει ξεχωριστό.
«Το σημαντικό με αυτήν την παράσταση είναι ότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, που έχουν συγγράψει τα παιδιά στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας. Τα παιδιά θέλουν να τονίσουν τα συναισθήματα του εγωισμού στη ζωή μας, παράγοντα που συνδυάσαμε βιωματικά και με τη φιλανθρωπική δράση. Πάνω στη σκηνή θα βρίσκονται 19 ηθοποιοί και δύο παιδιά που έχουν το ρόλο των δημοσιογράφων, οι οποίοι ουσιαστικά παίρνουν συνέντευξη και συζητούν όλα αυτά τα ζητήματα για το ανθρώπινο συναίσθημα και τον εγωισμό», επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» η κ. Ντρουμπογιάννη.
Πόσο εύκολο ήταν όμως να υλοποιηθεί το μαθητικό θεατρικό εγχείρημα;
«Ήταν πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η παράσταση, γιατί όλες οι πρόβες γινόταν στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας, κάθε Δευτέρα τις δύο τελευταίες ώρες. Τα παιδιά ήταν κουρασμένα και έπρεπε να ασχοληθούν και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους μετά το σχολείο. Οπότε, ήταν αρκετά δύσκολο για τα παιδιά να ενωθούν στον κοινό σκοπό και να συνεργαστούν. Όμως συντονιστήκαμε και τα καταφέραμε», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η φιλόλογος του ΓΕΛ Ατσιποπούλου, Ελεονώρα Μάλλιου.
«Δύσκολο το εγχείρημα αλλά τα παιδιά τα κατάφεραν»
Το Γενικό Λύκειο Ατσιποπούλου λειτουργεί φέτος για πρώτη χρονιά με 64 μαθητές σε μία μόνο τάξη, η οποία ουσιαστικά διοργάνωσε την παράσταση, πράγμα το οποίο σύμφωνα με την κ. Ντρουμπογιάννη ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.
«Το σχολείο μας ξεκίνησε φέτος με 64 παιδιά, ένα σχολείο που στήθηκε από την αρχή και θελήσαμε, το έργο έχει τίτλο «Μεγάλες Προσδοκίες» και μπορεί να φαίνεται αφενός εγωιστικό, αλλά από την άλλη ήταν οι μεγάλες προσδοκίες που θέσαμε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Οι στόχοι, η στοχοθεσία. Υψηλή στοχοθεσία για ένα σχολείο που ξεκινάει για πρώτη χρονιά, από το μηδέν. Τα παιδιά μπήκαν στο πνεύμα αυτό, έμαθαν να δουλεύουν συλλογικά μέσα από ένα μάθημα και κατάφεραν τελικά να παράξουν ένα προϊόν, το θεατρικό», αναφέρει η ίδια.
Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Ατσιποπούλου, τα παιδιά δεν περίμεναν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, με τις ίδιες να εκφράζουν τη σπουδαιότητα τέτοιων βιωματικών διαδικασιών ως προς την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σοβαρά ζητήματα.
«Δεν το περίμεναν, ήταν μεγάλη προσδοκία. Μέσα από όλο αυτό που έζησαν και από τους ρόλους που ανέλαβαν, μπήκαν έστω και για λίγο στον κόσμο των μεγάλων. Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η πρώτη τους απόπειρα να αρθρώσουν λόγο μπροστά σε κοινό. Η συλλογικότητα, το καθετί που κάνουμε και είναι χαρούμενο και όλα αυτά, είναι σημαντικά μηνύματα», λέει η κα Ντρουμπογιάννη, ενώ η κα Μάλλιου συμπληρώνει:
«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται βιωματικά εργαστήρια σε ορισμένα ζητήματα και να μην τους μεταδίδονται θεωρητικά. Το θετικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ζουν, νιώθουν και έτσι καταλήγουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα αυτό που θέλεις να τους πεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης, θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία θα διατεθούν στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Ρεθύμνου και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αντίστοιχα.
«Η φιλανθρωπική δράση του θεατρικού έγκειται στο γεγονός ότι αρχικά μιλάει για τον εγωισμό που δε θα έπρεπε να έχουμε, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και μέσα στο πλαίσιο αυτό, εντάξαμε και το φιλανθρωπικό έργο που κάνουμε. Ο καθένας από το κοινό μπορεί να φέρει τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν για το φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνου και φάρμακα για το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής Αλληλεγγύης», τονίζει η κ. Μάλλιου.