Εξακολουθεί να είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με κάποια περιστατικά να έχουν καταγραφεί και στο Ρέθυμνο τις τελευταίες μέρες.
Εξαιρετικά μεταδοτικό χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες γιατροί τον συγκεκριμένο ιό της γαστρεντερίτιδες που προκαλεί έντονα συμπτώματα (έμετος, διάρροια), όμως με μικρή διάρκεια, 1-2 ημερών, χαρακτηρίζοντας αυτήν τη μεγάλη έξαρση ως ένα «πρωτόγνωρο» γεγονός.
Παράλληλα ο ΕΟΔΥ διερευνά το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος ιός να αποτελεί ένα νέο στέλεχος, όπου αποδίδουν τη μεγάλη μεταδοτικότητά του στην κοινότητα λόγω των χαμηλών αντισωμάτων.
Όπως περιέγραψε ο επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ Κρήτης 91,2, και στη δημοσιογράφο Σώτια Πεντεδήμου η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά νεαρούς ηλικίας 18 – 19 ετών, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί τα ακριβή αίτια για την έξαρση της γαστρεντερίτιδας τον τελευταίο καιρό στη δυτική Κρήτη.
Ο ίδιος επισημαίνει: «Εργαστηριακά έχει επιβεβαιωθεί ότι μιλάμε για νοροϊό, ένα πολύ μεταδοτικό παθογόνο, που όμως διεθνώς και βιβλιογραφικά καταγράφονται χειμώνα. Τα δύο χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το είχαμε μέσα στο καλοκαίρι και ότι ο πληθυσμός νοσεί πάρα πολύ εύκολα. Τα συμπτώματα είναι έμετος και διάρροια που κρατούν μια έως δύο ημέρες, πάραυτα είναι μεγάλος ο αριθμός και με επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΟΔΥ διερευνούν τη πιθανότητα να πρόκειται για κάποιο νέο στέλεχος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των πολιτών δεν έχει έρθει στο παρελθόν σε επαφή με αυτό και γι’ αυτό και έχουμε πολύ κόσμο που καταλήγει στο νοσοκομείο. Βέβαια γίνονται οροί για την αφυδάτωση και μετά φεύγουν, δεν υπάρχουν βαριά περιστατικά. Αλλά είναι μεγάλος αριθμός καθημερινά, 50 κρούσματα διαρκώς καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ. Επίσης βλέπουμε μια διασπορά. Έχουμε και σε παιδιατρικά τώρα και στο ναυτικό νοσοκομείο Χανίων. Δηλαδή βλέπουμε ότι αυξάνεται. Έλαβα εχθές καινούργια ενημέρωση με τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ και, μάλιστα, και από άλλη περιφερειακή ενότητα, το Ρέθυμνο. Βασικά αυτήν τη στιγμή τα πολλά προβλήματα είναι στη δυτική Κρήτη. Δηλαδή περιστατικά που έχουν πάει στο νοσοκομείο και έτσι καταγράφονται, διότι είναι νόσημα που δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση. Πάραυτα υπάρχει ένα έντυπο καταγραφής που οφείλουν οι γιατροί που έχουν κάνει τη διάγνωση να μας στέλνουν κάποιες στήλες με τα συμπτώματα που έχουν οι νοσούντες και ένα τηλέφωνο ώστε να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε για να δούμε τη μετάδοση. Αυτήν τη στιγμή είναι κυρίως σε οικογενειακό περιβάλλον, δηλαδή άπαξ και ασθενήσει ένα μέλος της οικογένειας και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα θα κολλήσουν και τα υπόλοιπα μέλη, είτε σε επίπεδο εργασιακό».
Για τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού μίλησε ο κ. Παπαδάκης δίνοντας το παράδειγμα ότι στην κεφαλή μιας καρφίτσας υπάρχει τόσο ιικό φορτίο που μπορούν να κολλήσουν χίλια άτομα, αποτυπώνοντας την ανθεκτικότητα του ιού, ενώ για την απολύμανση και την πρόληψη ανέφερε:
«Είναι πάρα πολύ ανθεκτικός ο ιός στο περιβάλλον, που σημαίνει ότι δεν απολυμαίνουμε με ήπια απολυμαντικά, αλλά με χλωρίνη. Έχουμε ένα θέμα με τα ξενοδοχεία που λένε ότι οι τουρίστες δεν θέλουν κ.λπ. Εάν δεν μπει χλωρίνη δεν υπάρχει περίπτωση να λύσουν το ζήτημα της γαστρεντερίτιδας που έχει μπει στο ξενοδοχείο τους. Επίσης πολύ καλός καθαρισμός χεριών με νερό και σαπούνι. Το αλκοολούχο αντισηπτικό στον συγκεκριμένο ιό δεν έχει καμία επίδραση. Οπότε έχουμε έναν συνδυασμό πολύ μεγάλης μεταδοτικότητας και πολύ μεγάλης ανθεκτικότητας στο περιβάλλον, γι’ αυτό και υπάρχουν τόσα προβλήματα.
Σημαντική είναι η πρόληψη συμπληρώνει ο κ. Παπαδάκης, καθώς και η σωστή ενημέρωση των πολιτών. «Η πρόληψη είναι σημαντική και να ενημερωθούν οι πολίτες με την πολύ καλή ατομική υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών, τον πολύ καλό καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών σε περίπτωση που υπάρχει στην οικογένεια ή στον εργασιακό χώρο κρούσμα. Πολύ καλός αερισμός και αποστάσεις στα ξενοδοχεία που βιώνουν τα προβλήματα. Ο κόσμος απλώς πρέπει να προσέχει διότι είμαστε σε πολύ αυξημένο αριθμό περιστατικών».
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά στη θητεία του που βιώνει μια τόσο μεγάλη έξαρση γαστρεντερίτιδας στο νησί και τόνισε ότι διερευνώνται τα αίτια προκειμένου να προστατευτεί ο πληθυσμός και κυρίως οι ευάλωτες ομάδες:
«Ο ΕΟΔΥ το διερευνά γιατί είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Θέλουμε να προστατεύσουμε και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τους ηλικιωμένους με τα υποκείμενα νοσήματα και τις εγκυμονούσε κ.λπ. Η αιτία όταν έχεις τόσα πολλά περιστατικά στην κοινότητα δεν είναι σημειακή και δεν μπορείς να τη βρεις εύκολα. Επίσης ο ιός μεταδίδεται μέχρι και τρεις ημέρες που δεν έχει συμπτώματα».
Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κουντουνιώτη