Μεγάλη διάκριση έλαβε η Πατριαρχική Σχολή Κρήτης – Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Χανίων για τη συμμετοχή της στο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Βίντεο με θέμα «Το Παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος» για το σχολικό έτος 2016-2017.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάρα πολλά σχολεία από όλη την χώρα. Η Εκκλησιαστική Σχολή μας πρώτευσε μεταξύ όλων των επαρχιακών σχολείων και ήταν το μοναδικό σχολείο από όλη την Κρήτη που βραβεύτηκε.
Οι πρωτεύσαντες θα συμμετάσχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία. Τα ονόματα των μαθητών μας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και την επίσκεψη στο Άουσβιτς είναι: Γεώργιος Βραχνάκης και Χρυσοβαλάντης Μαθιουδάκης καθώς και η καθηγήτρια Αγγελική Δημητρούλα.
Για το επιτυχημένο αυτό αποτέλεσμα εργάστηκαν όλοι οι μαθητές της Β’ Λυκείου με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Αγγελικής Δημητρούλια, Σπύρου Ξηρουχάκη και Γιάννη Φραγκάκη.
Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτέλεσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ιδιαίτερη μνεία στα παιδιά που έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι μαθητές, μέσα από τα έργα τους, κλήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή.
Επιπλέον, ο διαγωνισμός έδωσε αφορμή για την ενασχόληση των μαθητών με την ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, την εξοικείωση με τον όρο, που σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, όπως των Εβραίων από τους Ναζί, αλλά και αλλά συγχρόνως και με την ιστορία της τοπικής τους κοινωνίας, που αφορά στα ολοκαυτώματα της Καντάνου, της Βιάννου, του Κοντομαρί κλπ.
Επίσης δόθηκαν αφορμές για προβληματισμό και παραλληλισμούς με άλλα ιστορικά γεγονότα όπως τη γενοκτονία των Ποντίων, που εξολοθρεύτηκαν επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί και τη γενοκτονία των Ελλήνων που ήταν η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση των Ελληνικών πληθυσμών της Μικρά Ασίας της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου, που θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.
Για το θέμα του βίντεο αντλήθηκαν στοιχεία από την τοπική Συναγωγή των Χανίων και την ιστορία της, την οποία οι μαθητές επισκέφτηκαν, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων καθώς και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και το Μουσείο Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα και έγιναν οι ίδιοι ερευνητές του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και μελέτη πρωτογενών και δευτερογενών ιστορικών πηγών. Εκεί ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το ναυάγιο του πλοίου ΤΑΝΑΪΣ στις 7 Ιουνίου 1944 στο οποίο οι Γερμανοί είχαν επιβιβάσει όλους εκείνους τους Κρητικούς που κρατούσαν στις φυλακές και όσους θεωρούνταν επικίνδυνοι για τις κατοχικές δυνάμεις. Επιβίβασαν και τους Εβραίους της Κρήτης στο ίδιο πλοίο. Το πρωτότυπο στοιχείο της έρευνας και για το οποίο οι συντελεστές του βίντεο βραβεύτηκαν ήταν ότι με την άδεια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης δημοσιεύτηκε η έκθεση μικρού Εβραίου μαθητή του Δημοτικού ο οποίος αργότερα πνίγηκε στο ναυάγιο του πλοίου ΤΑΝΑΪΣ.
Οι μαθητές και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά τους εκπροσώπους της Εβραϊκής Συναγωγής Χανίων, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για το δικαίωμα χρήσης του υλικού (τετράδιο και έκθεση του μικρού μαθητή) και τον Μανώλη Κολοκοτρώνη για τις συμβουλές του στη δημιουργία του βίντεο.
Θωμάς Παναγιώτου, διευθυντής της Πατριαρχικής Σχολής Κρήτης – Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Χανίων