Η πανδημία μάς έφερε και μας φέρνει πιο κοντά – για καλό σκοπό και με την τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων – παρότι άμα τη …εμφανίσει του κορονοϊού οι επιστήμονες δεν παύουν – ορθά (και κοφτά πολλές φορές, διότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους!) – να συστήνουν να κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις! Ένα απ’ τα πολλά οξύμωρα σχήματα που συνοδεύουν την υγειονομική περιπέτεια της τελευταίας διετίας, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, για ακόμη μία φορά, και στο Ρέθυμνο.
Το γιορτινό κύμα αλληλοβοήθειας ήταν τεράστιο: έγινε τσουνάμι… προσφοράς, που υπερκέρασε και παραμέρισε το πανδημικό κύμα. Και μπορεί με τον ιό να έχουμε χαθεί στη μετάφραση και στην ονοματολογία (ελέω των παραλλαγών του), η ανθρωπιά όμως – μολονότι εκφράζεται από πολλά πρόσωπα – δεν μεταλλάσσεται, απλώς αναπτύσσεται· κι έχει μία και μόνο απαράβατη αφετηρία. Το δικό της αλφάβητο εξαντλείται σ’ ένα γράμμα, το «Α», και δυο λέξεις: Αληθινή Αγάπη.
Η ανταπόκριση των Ρεθεμνιωτών στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, «ήταν τεράστια και καταπληκτική» λέει στα «Ρ.Ν.» η αρμόδια αντιδήμαρχος Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.
Η τοπική κοινωνία, με απλοχεριά, στάθηκε στο πλευρό των κοινωνικά αδύναμων. Οι δωρεές ήταν πολλές κι από πολλούς: σύλλογοι, ιδιώτες, επιχειρήσεις, μαθητές – εντός κι εκτός των ορίων του Δήμου προσπάθησαν κι εν τέλει κάλυψαν αξιοσημείωτο μέρος των πολλών αναγκών άπορων συνανθρώπων μας.
«Η διανομή των Χριστουγέννων ήταν πάρα πολύ πλούσια σε σχέση με μία κλασική διανομή. Συγκεντρώσαμε άλλα τόσα πράγματα μπορεί και παραπάνω. Μοιράσαμε λάδι και παιχνίδια από δωρεές, τα οποία πήγαν παντού. Καλύψαμε όλες τις ωφελούμενες οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου» αναφέρει η κα Ελευθεριάδου.
Άκρως συγκινητικό και ευοίωνο για την ίδια είναι ότι με το που τελείωσε η διανομή «ξεκίνησε να έρχεται μία σειρά από σχολεία, τα οποία είχαν μαζέψει τρόφιμα. Πολλοί γονείς ήρθαν μαζί με τα παιδιά τους κι έφεραν τρόφιμα μακράς διάρκειας. Είχαμε και δωρεές από σχολεία εκτός του Δήμου Ρεθύμνης, όπως τα νηπιαγωγεία των Ανωγείων».
Πολλές φορές τα καλύτερα μαθήματα παραδίδονται (κι) εκτός σχολικών αιθουσών. «Για μένα είναι σημαντικό ότι πήγαν εκεί τα παιδιά. Είναι το πιο σημαντικό από όλα, ότι τα παιδιά επισκέφθηκαν το Παντοπωλείο και πρόσφεραν αυτό που είχαν να προσφέρουν. Είδαν τη δομή. Ευαισθητοποιούνται διαφορετικά όταν κάτι γίνεται βιωματικά» σχολίασε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής.
Επιπλέον, πριν την Πρωτοχρονιά μοιράστηκε φρέσκο χοιρινό κρέας σε όλες τις ωφελούμενες οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Τα περίπου «50 πακέτα» που περίσσεψαν αξιοποιήθηκαν στο συσσίτιο.
Άπειρα αποθέματα φιλανθρωπίας
Οι «Χριστουγεννιάτικες Μέρες Αγάπης», όπως τιτλοφορούνταν οι μουσικές εκδηλώσεις του Δήμου Ρεθύμνης, είχαν και τ’ όνομα και τη χάρη, αφού στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία! Ευτυχώς, πρόλαβαν την έξαρση της πανδημίας.
«Οι γιορτές που κάναμε στο δρόμο βοήθησαν και κάπως ανταποδοτικά την πόλη, να αφυπνιστεί, να ακουστούν μουσικές, να ανέβει το ηθικό μας, να μπούμε σε γιορτινή διάθεση» υποστήριξε η κα Ελευθεριάδου.
Τέτοιου είδους εγχειρήματα (ακριβώς επειδή γίνονται εν μέσω κοινωνικοοικονομικής και υγειονομικής κρίσης) κάνουν «πιο γνωστές τις δομές μας. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος που θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν ξέρει ούτε πως, ούτε ότι υπάρχουμε» εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος. «Ένα βασικό κέρδος απ’ τις γιορτές στο δρόμο, απ’ τις γιορτές αγάπης, ήταν ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το συσσίτιό μας έγιναν πιο δημοφιλή. Έφτασε στ’ αφτιά περισσότερων ανθρώπων ότι υφίστανται».
Με κέφι και χαρά, ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε δείχνοντας ότι το Ρέθυμνο έχει και αντανακλαστικά και άπειρα αποθέματα αλληλεγγύης, μια πνευματική αρχή που ανέκαθεν δίεπε την πόλη.
Η κα Ελευθεριάδου διαπιστώνει πως «σαφώς κι η πανδημία έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά. Κι αυτό το διαπιστώνουμε σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας – όχι μόνο στην προσφορά στους κοινωνικά αδύναμους. Βλέπεις ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Πάντα πρέπει από κάθε κακό να αναζητούμε και να βρίσκουμε κάτι καλό».
Ουδέν κακόν αμιγές καλού, κοντολογίς, πολλώ δε μάλλον σε μία πόλη όπως το Ρέθυμνο όπου ανέκαθεν το αίσθημα αλληλεγγύης ήταν υψηλό. «Ο τρόπος που κάνουμε τις δράσεις μας, έτσι οργανωμένα, κάνει τον κόσμο να είναι απόλυτα πεπεισμένος πώς ό,τι προσφέρει θα πάει εκεί που πρέπει» είναι ένας απ’ τους λόγους που ξεχωρίζει και παραθέτει η αρμόδια αντιδήμαρχος, αποδίδοντας και εκεί την ζέση, την ανταπόκριση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των συνδημοτών της. «Ξέρεις π.χ. πώς όταν φέρεις λάδι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα πάει σε οικογένειες που πραγματικά είναι σε ανέχεια. Είναι εγγύηση ότι μεσολαβεί ένας επίσημος και σοβαρός φορέας, όπως ένας Δήμος. Η προσφορά σου θα πιάσει τόπο. Έχει βοηθήσει πάρα πολύ και το ΕΣΠΑ με τη χρηματοδότηση αυτών των υπηρεσιών. Έχει βοηθήσει ώστε η κοινωνική πολιτική να γίνεται όπως πρέπει. Είναι ένας βασικός παράγοντας αυτός, που ο κόσμος είναι πιο δοτικός. Διότι ξέρει πώς ό,τι δώσει δεν θα πάει στο βρόντο».
Ο γιορτές τελείωσαν, οι ημέρες αγάπης ασφαλώς και δεν έχουν ημερομηνία λήξης. «Είμαστε μονίμως σε εγρήγορση. Αν κι εφόσον παραμείνω στο τιμόνι της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας υπάρχει προγραμματισμός, ποικιλοτρόπως, για ανάλογη δραστηριότητα» είναι σε θέση να υποσχεθεί η κα Ελευθεριάδου. «Να δούμε και τα περιθώρια που μας αφήνει ο κορονοϊός»…