Μειωμένη έως και 70% είναι η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη εξαιτίας της καταστροφής που υπήρξε στα ελαιόδεντρα λόγω των καιρικών συνθηκών, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης αναφέροντας πως το οικονομικό πλήγμα για το νησί ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ, ζητώντας παράλληλα να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Κρήτης.
Στο υπόμνημα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΑΑΤ) και τον ΕΛΓΑ αναλύεται διεξοδικά η καταστροφή που έχει υποστεί η Ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και τους νότιους ανέμους, που έπληξαν το νησί κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης των ελαιοδέντρων.
Στο υπόμνημα αυτό, το οποίο κοινοποιείται στην Περιφέρεια και Αντιπεριφέρειες, τους Δήμους και τους βουλευτές και ευρωβουλευτές της Κρήτης, περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις Δήμων της Κρήτης σχετικά με τις ζημιές που σημειώθηκαν στις περιοχές τους, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ότι οι ζημιές αυτές είναι και πολύ σοβαρές αλλά και πολύ εκτεταμένες και ότι τελικά αποδεκάτισαν την ελαιοπαραγωγή του νησιού προκαλώντας μια μείωση της, της τάξεως του 65-70% και ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης, της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ.
Βασικό σημείο του Υπομνήματος είναι ότι με αυτό τεκμηριώνεται, αντίθετα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, ότι πάνω από το μισό των ζημιών αυτών που οφείλεται σε σχινοκαρπία και καρπόπτωση είναι αποζημιώσιμο από τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ και το υπόλοιπο που οφείλεται σε ανθόπτωση πρέπει, με τροποποίηση του Κανονισμού να χαρακτηριστεί ως αποζημιώσιμο.
Όπως σημειώνεται στις προτάσεις που διαμορφώνει ο ΣΕΔΗΚ «δεν είναι λογικό και ηθικό οι ελαιοπαραγωγοί να τίθενται σε ήσσονα μοίρα από τους άλλους παραγωγούς της χώρας» αφού ζημιές πριν την καρπόδεση, όταν προκαλούνται από παγετούς, που συμβαίνουν συνήθως στην Βόρειο Ελλάδα να χαρακτηρίζονται ως αποζημιώσιμες και όταν προκαλούνται από καύσωνες, που συμβαίνουν συνήθως στην Κρήτη και Νότια Ελλάδα να εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις.
Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι ζημιές αυτές, όπως φαίνεται από τον Πίνακα που ακολουθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν Δήμοι της Κρήτης στον ΣΕΔΗΚ, έπληξαν σχεδόν το σύνολο των Δήμων της Κρήτης και κυμάνθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δήμων, η Καρπόπτωση από 30-70%, η Σχινοκαρπία από 20-50% και η Καρπόπτωση από 20-90%. Έτσι, προκάλεσαν μια συνολική μείωση της ελαιοπαραγωγής της τάξεως του 60-75% που εκτιμάται σε απώλεια 60-75 χιλ. τόνων ελαιολάδου άξιας 150-200 εκατ. ευρώ.
Επομένως το πλήγμα για την οικονομία των ελαιοπαραγωγών και ολόκληρου του νησιού είναι τεράστιο και εκτεταμένο, γι’ αυτό και το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με την δέουσα προσοχή και κατανόηση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς».
Ο Σύνδεσμος Ελαικομικών Δήμων Κρήτης τονίζει την ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί και υπογραμμιστεί ότι ο Κανονισμός στο αρθ.3, παρ 8, για λόγους επιστημονικούς αλλά και δεοντολογικούς θα πρέπει να τροποποιηθεί και να ισχύει για όλα τα αίτια ότι ισχύει και για τον παγετό. Δηλαδή η κάλυψη και των ζημιών που συμβαίνουν και πριν το δέσιμο του καρπού. Κι αυτό γιατί είναι φανερό ότι η ισχύουσα διατύπωση του κανονισμού, θέτει τους ελαιοπαραγωγούς, που βρίσκονται κυρίως στην Νότια Ελλάδα και τα νησιά και επομένως πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες, σε μεροληπτικά δυσμενή θέση έναντι των παραγωγών της λοιπής χωράς που συνήθως πλήττονται από παγετούς, ενώ και αυτοί καταβάλλουν ίδιες εισφορές για τον ΕΛΓΑ όπως όλοι οι αγρότες.
Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως το όλο θέμα των ζημιών στην Ελαιοπαραγωγή της Κρήτης και ενδεχόμενα άλλων περιοχών της χώρας, εξεταστεί με την επιβαλλόμενη προσοχή και κατανόηση από το ΥΠΑΑΤ και δρομολογηθούν τα εξής:
(α) Άμεση έναρξη διαδικασιών για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τον φυσικό ασφαλιστικό Φορέα της αγροτικής παραγωγής για τις ζημίες από Σχινοκαρπία και Καρπόπτωση σύμφωνα με το άρθ.6, παρ.4.του Κανονισμού.
Οι αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ η Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, εκτός του ότι είναι αβέβαιες αφού υπόκεινται σε σειρά διαδικασιών και εγκρίσεων της ΕΕ είναι τόσο μακρόχρονες που συνήθως παρέχονται κατόπιν εορτής, ενώ οι αγρότες τις έχουν άμεσα ανάγκη.
(β) Παροχή οδηγιών για άμεση τροποποίηση του Κανονισμού στο άρθρο 6 παρ. 4 ώστε να ισχύει για όλα τα ζημιογόνα αίτια ότι και για τον παγετό. Δεν είναι λογικό και ηθικό οι ελαιοπαραγωγοί να τίθενται σε ήσσονα μοίρα από τους άλλους παραγωγούς της χώρα».
O περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Ανραουτάκης, είχε συνάντηση χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, από τον οποίο και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των «καυτών» προβλημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης.
Στη συνάντηση τέθηκαν από τον περιφερειάρχη τα κρίσιμα θέματα του Πρωτογενή Τομέα, δίνοντας έμφαση στο αίτημα αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών από την απώλεια εισοδήματος λόγω της πρωτοφανούς φετινής ακαρπίας σε πολλές περιοχές, αλλά και στην αποζημίωση των αμπελουργών από τις ζημιές του περονόσπορου το 2011. Η συνάντηση με τον υπουργό όπως έγινε γνωστό, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων, θα επαναληφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο περιφερειάρχης επισκέφτηκε στη συνέχεια και ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο, για το θέμα ο οποίος μάλιστα, όπως είπε, θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες την Κρήτη προκειμένου να εξετάσει από κοντά την όλη κατάσταση.