Με τρόπο παραδοσιακό, τηρώντας έθιμα πατροπαράδοτα, θα βιώσουν τη σημερινή μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, όσοι επισκεφθούν την Αργυρούπολη Ρεθύμνου και ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου, της Ενορίας και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας της Περιφέρειας.
Στην πρόσκληση αναφέρονται τα παρακάτω:
Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής
Ένα έθιμο που ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν όταν η Αργυρούπολη δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και δημοτικό φωτισμό. Οι ενορίτες-χωριανοί για να τιμήσουν το νεκρό Ιησού, αλλά και για να φωτίσουν τη διαδρομή, που ακολουθούσε η λιτανεία του επιτάφιου κατασκεύαζαν «λαμπάδες» (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες, τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους.
Κάθε «Λαμπάδα» μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Την κατασκευή των «λαμπάδων» αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν τη Μεγάλη Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι «λαμπάδες» προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στη πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου ανάβουν και προπορεύονται του Επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, όσους παρευρεθούν, πίσω στον χρόνο.
Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Παρασκευής
Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας) είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο. Τη Μεγάλη Παρασκευή νηστεύουμε και από το λάδι, για να εκφράσουμε τη συμμετοχή μας στο βαρύ πένθος της ημέρας.
Εφέτος για πρώτη φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη και το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής θα προσφέρουν, μετά από την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου και της λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής (περί τις 22:30), νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά Κρητικά φαγητά, που έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες του χωριού με την καθοδήγηση των επαγγελματιών σεφ και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας.