Με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων, τιμήθηκε η 48η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Ρέθυμνο.
Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι – άνθρωποι όλων των ηλικιών – έδωσαν ραντεβού έξω από το δημαρχείο της πόλης, λίγο μετά τις 6 χτες το απόγευμα ενώ ακολούθως πραγματοποίησα πορεία στους κεντρικός δρόμος της πόλης φωνάζοντας συνθήματα για το Πολυτεχνείο.
Στην αθρόα τους διαδήλωση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, επικοινωνήθηκαν οι πάντα επίκαιρες αξίες για μια καλύτερη, ανθρώπινη και δημοκρατική κοινωνία, μηνύματα που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» κι αποτελούν την προμετωπίδα των σύγχρονων αναγκών – διεκδικήσεων.
Με αφορμή τη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 αρχές και φορείς με ανακοινώσεις τους αναφέρθηκαν στη σημασία της ημέρας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του αναφέρει:
«Αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Υπερασπίστηκαν αξίες και ιδανικά, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους. Οι αγωνιστές της Δημοκρατίας με την εξέγερση στο Πολυτεχνείο έθεσαν γερά τα θεμέλια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής».
Σε μήνυμα του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει: «Πριν από 48 χρόνια φοιτητές και πολίτες που στάθηκαν απέναντι στη βία και την τυραννία του καθεστώτος άνοιξαν τον δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσα από τον αγώνα και τη θυσία τους. Η σημερινή επέτειος δίνει σε εμάς, τις νεότερες γενιές, το μήνυμα της διαρκούς εγρήγορσης για τη δημοκρατία και την ελευθερία αλλά και για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τίποτε από αυτά δεν είναι αυτονόητο χωρίς τη δική μας στάση. Γιατί η δημοκρατία είμαστε κάθε ημέρα εμείς, οι πολίτες της. Ο καθένας από εμάς ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί. Και στην πατρίδα μας η Ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ενωμένοι, μακριά από φανατισμούς και μισαλλοδοξίες, μπορούμε ως Έλληνες να βαδίζουμε στον δρόμο της κοινής προόδου και της ευημερίας».
Ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης ,τονίζει: «Τον Νοέμβριο του 1973, επτά χρόνια μετά από την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δικτατορικό καθεστώς. H κατάληψη του Πολυτεχνείου την 14η Νοεμβρίου εξέφρασε τη μαζική αντίδραση στο καθεστώς των συνταγματαρχών και πήρε τη μορφή γενικευμένου ξεσηκωμού ενάντια στην Χούντα. Η καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και η επιβολή της βίας αποτυπώθηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο στην εικόνα της εισβολής του τανκ στην κεντρική πύλη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η γνώση της ιστορίας μας είναι η δικλείδα ασφαλείας, που διαθέτουμε ως χώρα για να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας, και το δημοκρατικό πολίτευμα.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου πάντα είχε ιδιαίτερο νόημα για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς συνδέεται στενά με αυτήν και τις αξίες που πρεσβεύει. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες αξίες και συμπεριφορές, όπως η δημοκρατικότητα, η παρρησία και η κοινωνική υπευθυνότητα, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, ιδανικά που κατεξοχήν προάγονται και τιμώνται στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα».
Σε μήνυμα του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: «Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ξεσηκωμός των φοιτητών που στήριξε και αγκάλιασε ο λαός της Αθήνας στέλνει το μήνυμα ότι κανένα καθεστώς, όση βία και αν επιστρατεύσει, δεν είναι ανίκητο. Η 17η Νοεμβρίου υπενθυμίζει ότι ο δρόμος για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη χαράσσεται από τους μεγάλους αγώνες του λαού. Αγώνες κόντρα σε αυταρχικά καθεστώτα και τα κάθε λογής αντιδραστικά στηρίγματα τους.
Σήμερα ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας, ορίζεται κυρίαρχα από το καθήκον να νικήσει η ζωή! Να προστατεύσουμε την κοινωνία από τη φονική πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτή προκαλέσει! Να θωρακίσουμε την κοινωνία από το τρομακτικό κύμα λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος! Να βγούμε όρθιοι κ νικητές!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία και συνολικότερα την ασφάλεια της κοινωνίας. Δουλειά της είναι η προστασία των συμφερόντων των λίγων, των κλινικαρχών, του ΣΕΒ, των ιδιωτικών κολεγίων. Η βία και ο αυταρχισμός είναι το συμπλήρωμα μίας κυβερνητικής πολιτικής που είναι εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει ξανά την ΕΥΠ σε μηχανισμό παρακολούθησης πολιτών, αναζητώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Είναι πλέον φανερό ότι το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη αποτελεί έναν ατελείωτο Γολγοθά. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση!
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!
Η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας εμπνέει ενάντια στην μοιρολατρία, ενάντια στην αποδοχή της παρακμής. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ζωή με δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία».
Το ΚΚΕ Ρεθύμνου σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν.
Ο αγώνας των εργαζομένων στο Λιμάνι του Πειραιά, η επιτυχημένη απεργία των διανομέων της «e-food», οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε οικοδόμους και υγειονομικούς, τα συλλαλητήρια των πληγέντων από φυσικές καταστροφές δείχνουν πως οι εργαζόμενοι, με όπλα τους την οργάνωση, τον αγώνα και την ταξική αλληλεγγύη, μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να αδρανοποιήσουν αντεργατικούς νόμους, δικαστικές αποφάσεις που επιχειρούν να «βάλουν στον γύψο» την εργατική – λαϊκή πάλη. Μπορούν να αποτελέσουν τα ρυάκια του εργατικού – λαϊκού ποταμιού που θα πλήξει τα θεμέλια της ταξικής εκμετάλλευσης.
Παράλληλα, το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα για να κλείσουν όλες οι βάσεις, να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ενώσεις και τις συμμαχίες του κεφαλαίου. Αποτελεί χρέος στη διεθνιστική αλληλεγγύη, προϋπόθεση του αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που γεννάει τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση.
Δίπλα στη λαϊκή απαίτηση για απεμπλοκή της χώρας μας από τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα σχέδιά τους αντηχεί ταυτόχρονα το σύνθημα «Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα» – καμιά συμμετοχή στις σχεδιαζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Ό,τι κέρδισε διαχρονικά ο εργαζόμενος λαός, το κέρδισε ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα, κόντρα στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις και την εργοδοσία. Η ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τίποτα δεν χαρίζεται από την εκάστοτε άρχουσα εκμεταλλεύτρια τάξη. Κατακτιέται με αγώνες ενάντια στους εκμεταλλευτές, την οικονομική κυριαρχία και την πολιτική εξουσία τους.
Φυσικά, οι όποιες κατακτήσεις ή παραχωρήσεις στον καπιταλισμό δεν είναι παρά προσωρινές και σίγουρα κατώτερες των αντικειμενικών δυνατοτήτων που υπάρχουν. Από την άλλη, η φτώχεια, η ανεργία και ο αυταρχισμός, οι κρίσεις και οι πόλεμοι είναι μόνιμα χαρακτηριστικά του ανθρωποφάγου εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού.
Με αυτή την έννοια, δίδαγμα από την ιστορία της ταξικής πάλης είναι και το ότι αυτή δεν προχωράει ευθύγραμμα, αλλά μέσα από καμπές και στροφές, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, εξοπλίζοντας τους νέους αγώνες με την πείρα και τα διδάγματα των παλιότερων. Διαχρονικό δίδαγμα είναι ότι η οριστική δικαίωση σχετίζεται με την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».