Υποτονική ήταν η κίνηση στην αγορά τη χειμερινή περίοδο με έξι στους δέκα εμπόρους να βλέπουν μειωμένες πωλήσεις σε σχέση με το 2017.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ σωρευτικά στο πρώτο δίμηνο η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε στο 8,8% (484 εκ. ευρώ) ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που βιώνουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι έμποροι.
Στο Ρέθυμνο η κίνηση κυμάνθηκε στα περσινά χαμηλά επίπεδα αφήνοντας και πάλι απογοητευμένο τον εμπορικό κόσμο που αναγνωρίζει ως μόνο θετικό το γεγονός ότι τουλάχιστον δεν καταγράφηκε στους τζίρους μείωση, όπως συνέβη στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.
Η διατήρηση της κίνησης στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου οφείλεται στους επισκέπτες του χειμερινού τουρισμού και ελάχιστα στους επισκέπτες του καρναβαλιού.
Όμως, όπως υποστηρίζει, αυτό δεν σημαίνει ότι η εικόνα στην αγορά είναι καλή. Αντιθέτως επισήμανε ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς τα τελευταία χρόνια στην τοπική αγορά, η οποία μαραζώνει ενώ ακόμα και οι εκπτωτικές περίοδοι -ιδιαίτερα τον χειμώνα- περνούν απαρατήρητες ελλείψει αγοραστικής δύναμης από πλευράς των καταναλωτών.
Ανυπεράσπιστοι, όπως δηλώνουν, από την ίδια την πολιτεία, η οποία δεν μεριμνά για την ενίσχυση του κλάδου τους και έχοντας απέναντι τους για δυόμιση περίπου χρόνια τα capital controls και καταναλωτές με πολύ περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, οι έμποροι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Στην πλειοψηφία τους είναι αντιμέτωποι με χρέη, τα οποία αδυνατούν ακόμα και να ρυθμίσουν, αφού τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα, οι μισθοδοσίες προσωπικού και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις δεν τους αφήνουν περιθώρια.
Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, ενώ και η υψηλή φορολόγηση έχει παγιωθεί, καθηλώνοντας τις εισπράξεις των εμπορικών καταστημάτων.
Αντίστοιχα όμως και οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι στην Εφορία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία προοπτική για την αγορά.
Επιβεβαίωση της παραπάνω δραματικής κατάστασης είναι και τα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ για τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των γιορτών. Η εικόνα είναι απογοητευτική, αφού παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προσφορές στα προσφερόμενα είδη, για παραπάνω από 6 στους 10 επιχειρηματίες σε επίπεδο χώρας, οι πωλήσεις τους τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2017. Ποσοστό 26% δήλωσε ότι παρέμειναν σταθερές και το 8% ότι κινήθηκαν καλύτερα. Από τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν μικρότερο τζίρο στις χειμερινές εκπτώσεις του 2018 σε σύγκριση με το 2017 τέσσερις στις δέκα είχαν μείωση έως 20%, το ίδιο περίπου ποσοστό εμφάνισε μείωση μεταξύ 21% και 40% και 16% των επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση πωλήσεων άνω του 40%.
Σελ. 7