Ξεκίνησε ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη με την ζήτηση φέτος λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού να είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το υπουργείο Υγείας, όπως έχει ανακοινώσει, έχει προμηθευτεί φέτος 4,2 εκ. δόσεις εμβολίων, με στόχο να προφυλαχτούν από την εποχική γρίπη όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Για τον αντιγριπικό εμβολιασμό φέτος είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δηλαδή η ιατρική συνταγή και ο λόγος είναι για να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει κατά κύριο λόγο να προφυλαχτούν από την εποχική γρίπη.
Ο εμβολιασμός γίνεται δωρεάν τόσο από τις δημόσιες δομές υγείας, όσο και από τα πιστοποιημένα φαρμακεία.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να εφαρμόζεται κυρίως κατά προτεραιότητα στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου που είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τα παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, Χρόνια νεφροπάθεια, Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα και οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Όπως εξήγησε στα «Ρ.Ν.» ο παθολόγος και συντονιστής της 1ης ΤΟΜΥ Ρεθύμνου, Λεωνίδας Ζωγραφάκης, οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να απευθύνονται στην ΤΟΜΥ, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για να συνταγογραφήσουν ή και να κάνουν το εμβόλιο, ακόμα και αν δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε ότι το προσωπικό της ΥΟΜΥ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε σχέση με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, έχει ξεκινήσει ήδη και έχουμε προσέλευση από τις 28 Σεπτεμβρίου. Είναι ενημερωμένος ο κόσμος,, έρχεται, συνταγογραφούμε το εμβόλιο και μετά ο εμβολιασμός γίνεται στα πιστοποιημένα φαρμακεία ή και στη μονάδα μας. Εμείς συνταγογραφούμε το εμβόλιο για όλους τους πολίτες, αρκεί να ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να καλέσουν στο τηλέφωνο 2831020081, ακόμα και αν δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα μας, να κλείσουν ένα ραντεβού , να προσέλθουν στην μονάδα μας και εμείς συνταγογραφούμε το εμβόλιο. Όταν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες αναφερόμαστε στους ηλικιωμένους άνω των 60, στα άτομα με χρόνια προβλήματα όπως είναι σακχαρώδης διαβήτης, άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά, άτομα με χρόνια προβλήματα όπως είναι ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καρδιοπάθεια, που παίρνουν ασπιρίνες και διάφορα άλλα αιμοστατικά φάρμακα, οι έγκυες, άτομα που φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών, άτομα που διαβιούν ή φροντίζουν άτομα με ευπάθεια. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο».
Εμβολιασμός των ρομά και των απόρων
Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την εποχική γρίπη με γνώμονα την προαγωγή της δημόσιας υγείας προσωπικό της ΤΟΜΥ Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου έχει προγραμματιστεί να προχωρήσει σε εμβολιασμό στον καταυλισμό των ρομά στον Τσεσμέ, αλλά και σε άπορους που εξυπηρετούνται από το συσσίτιο του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Βαρβάρας.
«Την Τρίτη σε συνεργασία με το Υγειονομικό, θα πάμε στον καταυλισμό των Ρομά στα Μυσσίρια και θα κάνουμε εμβολιασμό σε όσους θέλουν. Την Παρασκευή θα πάμε στα συσσίτια του Αγίου Κωνσταντίνου και στην Αγία Βαρβάρα, για να εμβολιάσουμε επίσης όσους πολίτες επιθυμούν. Έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προωθήσουμε και να αναδείξουμε την σημασία της πρόληψης, η οποία είναι και το πιο σημαντικό. Αν χάσουμε την πρόληψη, τα έχουμε χάσει όλα» επισημαίνει ο κ. Ζωγραφάκης.
Σημειώνεται ότι η ΤΟΜΥ είναι στελεχωμένη με τέσσερις γιατρούς, δύο νοσηλεύτριες, δύο διοικητικούς υπάλληλους και μια κοινωνική λειτουργό.
Αυξημένη ζήτηση στα φαρμακεία για το εμβόλιο
Αυξημένη είναι αυτές τις ημέρες η ζήτηση και η κίνηση στα φαρμακεία του Ρεθύμνου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Όπως αναφέρει η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, λόγω και της πανδημίας, οι πολίτες είναι ανήσυχοι και σπεύδουν για να προμηθευτούν το εμβόλιο.
Σύμφωνα με την ίδια η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει σε τρεις φάσεις με την τελευταία να είναι τον Νοέμβριο. Η κα Ψυχαράκη, επανάλαβε πως το εμβόλιο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ αυτό μπορεί να γίνει σε όλα τα πιστοποιημένα φαρμακεία του Ρεθύμνου. «Είμαστε ήδη ενήμεροι από το καλοκαίρι μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι φέτος λόγω της αυξημένης ζήτησης και των προβλημάτων της διαδικασίας παραγωγής, θα παραλάβουμε εμβόλια σε τρεις φάσεις. Έχουμε ήδη παραλάβει μία πρώτη ποσότητα τέλη Σεπτεμβρίου, τώρα τον Οκτώβριο θα παραλάβουμε ακόμα μία και μέχρι και τα μέσα του Νοέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή όλων των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί από τον Μάρτιο. Ήδη από το καλοκαίρι υπήρξε μία αναστάτωση με τον κόσμο, ο οποίος ήθελε να μπει σε λίστες προκειμένου να είναι βέβαιος ότι θα κάνει το εμβόλιο. Εκεί ευτυχώς επενέβη το κομμάτι του Υπουργείου με την απόφαση να χορηγηθεί το εμβόλιο αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή έτσι ώστε να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες, να θεωρήσει δηλαδή ότι αυτές θα έχουν πρόσβαση στο κομμάτι του εμβολιασμού, οπότε πλέον χορηγείται αυστηρά με συνταγή γιατρού. Το εμβόλιο μπορεί να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του φαρμακείου, με δεδομένα ότι όλα τα φαρμακεία σχεδόν του νομού μας είναι πιστοποιημένα στο κομμάτι του αντιγριπικού εμβολιασμού».
Η ίδια εκτίμησε ότι φέτος θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, τονίζοντας πως: «Θεωρώ ότι φέτος θα έχουμε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και νομίζω ότι το νούμερο θα είναι ικανοποιητικότερο, χωρίς να πιστεύω βέβαια ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε το μέγιστο. Δηλαδή θα μείνουν σίγουρα άνθρωποι χωρίς συνταγή και σίγουρα θα υπάρξουν άτομα πιο επιφυλακτικά, που σκέφτονται ότι δεν αξίζει να το κάνουν χωρίς κάποιο ιατρικό ιστορικό και με μόνο προαπαιτούμενο την ηλικία, εφόσον ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, είναι ασπίδα προστασίας και προσωπικά και κοινωνικά. Με αφορμή την πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε λόγω πανδημίας ο κόσμος προσλαμβάνει πληροφορίες και του δημιουργείται σύγχυση. Την γρίπη την γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Έχουμε την ευτυχία να έχουμε στα χέρια μας ένα αντιγριπικό εμβόλιο, οπότε ξέρουμε ότι μπορούμε πλέον να θωρακιστούμε. Κάποια δημοσιεύματα που υπήρξαν, που ανέφεραν ότι η γρίπη σκοτώνει πολύ περισσότερα άτομα κάθε χρόνο, ή θεωρίες συνομωσίες για τον κορωνοϊό… Κάθε εμβόλιο είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε» και κατέληξε πως: «υπήρξε μεγάλος πανικός από τον κόσμο που έχει ήδη περάσει την γρίπη και ζορίστηκε οπότε ανεξάρτητα από το αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέλει να κάνει το εμβόλιο ξανά. Πολύς είναι επίσης και ο κόσμος που συγχέει τις εποχικές ιώσεις με την γρίπη αυτή κάθε αυτή, επειδή έχουν κοινή συμπτωματολογία, κάτι που περιμένουμε να γίνει και φέτος λόγω πανδημίας, ο οποίος έχει στις αρχικές του μορφές κοινή συμπτωματολογία. Όλη αυτή η σύγχυση λοιπόν δημιούργησε αυξημένη ζήτηση και από άτομα που δεν έχουν λόγο να εμβολιαστούν».
Ενημέρωση στα σχολεία για τον κορωνοϊό από το προσωπικό της ΤΟΜΥ
Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προαγωγή και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, το προσωπικό της Τοπικής Μονάδας Υγείας θα πραγματοποιήσει ενημέρωση σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πόλης για τον κορωνοϊό. Μια ενημέρωση που έχει να κάνει με την πληροφόρηση για την επικινδυνότητα του ιού, αλλά κυρίως για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα να προφυλαχτεί τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα: «Ήδη από την επόμενη Δευτέρα αρχίζουμε να μιλάμε σε σχολεία για τον κορωνοϊό και για τα μέτρα υγιεινής. Η ενημέρωση αφορά την πρόληψη στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα προληπτικά μέτρα δηλαδή, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τον covid-19. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε μαθητές και καθηγητές. Έχουμε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με τους διευθυντές των σχολείων και σε όσα σχολεία μας καλέσουν εμείς θα πάμε» ανέφερε ο συντονιστής της 1ης ΤΟΜΥ, Λεωνίδας Ζωγραφάκης.