Η ομαλή εξυπηρέτηση των επισκεπτών που επέλεξαν φέτος τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αναδεικνύεται ως το στοίχημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα φέτος ως τουριστικός προορισμός. Και αυτό γιατί ο όγκος των επισκεπτών είναι συνεχώς αυξανόμενος, όπως όμως αυξανόμενες είναι και οι απαιτήσεις τους.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος υποστήριξε ότι σε ετήσια βάση η χώρα δέχεται τουριστική κίνηση σχεδόν τριπλάσια του πληθυσμού της, γεγονός που όπως υποστηρίζει ενέχει προβλήματα όταν η έντονη εποχικότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις τουριστικές μας υποδομές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες όχι απλώς δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, αλλά ακόμα υστερούν και ως προς τα στοιχειώδη.
Ο κ. Ρέτσος χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός να διαιωνίζονται και να επανέρχονται κάθε χρόνο ζητήματα που είναι γνωστά και καταγεγραμμένα χρόνια τώρα, όπως π.χ. ο έγκαιρος προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών σε εποχικό προσωπικό -κυρίως σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και υπηρεσίες καθαριότητας- η ενίσχυση του δυναμικού αστυνόμευσης και διενέργειας ελέγχων στις τουριστικές περιοχές, η διαδικασία παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, η περίοδος εκτέλεσης έργων συντήρησης.
Τα αεροδρόμια είναι ο πιο κομβικός κρίκος στον τομέα των μεταφορών ως προς τη διακίνηση των επισκεπτών. Περίπου 54 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των ελληνικών αεροδρομίων το 2016, με 416.000 πτήσεις. Ειδικά τους μήνες αιχμής η εξυπηρέτηση επιβατών και πτήσεων στα περισσότερα αεροδρόμια ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα ενώ η εικόνα που αυτά καταγράφουν σε αρκετές περιπτώσεις δεν αρμόζουν σε τουριστικό προορισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο η ενεργοποίηση της Fraport στη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην αγορά, παρά το γεγονός ότι η σχετική σύμβαση άρχισε να υλοποιείται λίγο πριν από την έναρξη της φετινής περιόδου.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της αδήλωτης ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί διαχρονικά κυρίαρχο αίτημα του τουριστικού κόσμου. Ο τουρισμός, προσθέτει, μέσω των φορέων του, πρωτοστάτησε σε θέματα όπως η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η καταβολή μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζών, οι τακτικοί έλεγχοι, η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων.
Παράλληλα, όμως, διαπιστώνει μία δυσκολία από πλευράς πολιτείας στην αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής και αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως με την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ιδιωτικών χώρων σε τουρίστες. Παρά την πρόσφατη και ούτως ή άλλως καθυστερημένη νομοθέτηση θεσμικού πλαισίου για τις μισθώσεις αυτές, η εφαρμογή του ακόμα καθυστερεί.