Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από πλευράς Δήμου για τη λειτουργία των παραλιών, ενώ χθες δημοσιεύτηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να πληρούν οι επιχειρηματίες, αλλά και για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ των ομπρελοκαθισμάτων.
Στον Δήμο Ρεθύμνου έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις επιχειρηματιών από όμορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις επόμενες ημέρες, αφού υπογραφούν τα σχετικά συμφωνητικά, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα αιγιαλού θα ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος ωστόσο δεν θα γίνει νωρίτερα από το επόμενο εικοσαήμερο, αφού απαιτούνται εγκρίσεις από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ωστόσο μεγάλο αγκάθι για τη δημοτική αρχή τη φετινή σεζόν αποτελούν τα σημαντικά μειωμένα έσοδα που θα φτάσουν στα δημοτικά ταμεία από τα μισθώματα αιγιαλού, τα οποία αφενός φέτος με υπουργική απόφαση μειώθηκαν σε ποσοστό 60% και αφετέρου το υπουργείο δεν έκανε δεκτή την πρόταση των δήμων να τους καταβάλλεται το 90% του μισθώματος στους δήμους και το υπόλοιπο 10% στην κτηματική εταιρία. Αντίθετα από τα μισθώματα αιγιαλού ο Δήμος Ρεθύμνης θα λαμβάνει το 70% και η κτηματική εταιρία του δημοσίου το 30%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ενώ πέρυσι ο Δήμος εισέπραξε 430.000 ευρώ από τα μισθώματα της παραλίας, φέτος έχει υπολογίσει να εισπράξει μόλις 173.000 ευρώ και αυτό σε περίπτωση που μισθωθούν τα ίδια τμήματα με πέρυσι, αφού όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενδέχεται να περιοριστεί το ενδιαφέρον των υποψήφιων μισθωτών. Το αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνα με τον ίδιο μια τεράστια περικοπή στα δημοτικά έσοδα.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, ανέφερε: «Η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από τις όμορες επιχειρήσεις προχωράει και δεχόμαστε καθημερινά αιτήσεις. Για να γίνει αποδεκτή μια αίτηση από μια όμορη επιχείρηση θα πρέπει οι επιχειρηματίες να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να γίνεται ο σχετικός έλεγχος από την κτηματική υπηρεσία για να εγκριθεί, για να ακολουθήσει η υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ακόμα καμία άδεια, αφού πρέπει να προηγηθεί η παραπάνω διαδικασία, η οποία είναι και χρονοβόρα. Παράλληλα θα ετοιμάσουμε και τον διαγωνισμό για τα υπόλοιπα τμήματα που θα μισθώσουμε. Ο διαγωνισμός υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε 20 μέρες τουλάχιστον, καθώς απαιτούνται εγκρίσεις από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο» ενώ αναφερόμενος στις απώλειες εσόδων επεσήμανε ότι: «Μέχρι τώρα από το μίσθωμα που εισπραττόταν από τον αιγιαλό λάμβανε ο Δήμος το 60% και το κράτος, μέσω της κτηματικής εταιρίας το 40%. Επειδή η χρονιά φέτος ήταν περίεργη με όλα αυτά που συμβαίνουν, έγινε μια κίνηση από την ΠΕΔ Κρήτης με έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου ζητήθηκε να μην είναι το μίσθωμα 60-40 αλλά να είναι 90-10, δηλαδή 90% του μισθώματος να λαμβάνει ο Δήμος και το υπόλοιπο 10% η κτηματική εταιρία. Τελικά το αίτημα δεν έγινε δεκτό και έτσι η αναλογία είναι 70% του μισθώματος να λαμβάνει ο Δήμος και το υπόλοιπο 30% η κτηματική. Με δεδομένο ότι είναι μειωμένο κατά 60% το μίσθωμα, οι εισπράξεις του Δήμου πέφτουν στα τάρταρα. Πέρσι είχαμε εισπράξει από τον αιγιαλό 430.000 ευρώ, φέτος εάν είναι όλες ίδιες οι επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα εισπράτταμε θεωρητικά 172.000 ευρώ. Εάν όμως σκεφτούμε ότι πολλές επιχειρήσεις – ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν, άρα δεν θα μισθώσουν και αιγιαλό, αυτό σημαίνει ότι η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε ποσοστό βγαίνει σίγουρα 60% σε σχέση με πέρσι συν όλες αυτές οι απώλειες που θα προκύψουν από ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν φέτος, άρα δεν θα μισθώσουν αιγιαλό.
Προετοιμασίες για το ναυαγοσωστικό έργο
Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδρίαση η αρμόδια επιτροπή για τον χαρακτηρισμό των παραλιών ως πολυσύχναστων ή μη προκειμένου να γίνει επανακαθορισμός τους λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου στη συνέχεια να συνταχτεί ο διαγωνισμός για το ναυαγοσωστικό έργο του Ρεθύμνου και οι ναυαγοσώστες να είναι στη θέση τους την 1η Ιουλίου, όπως ορίζει η πρόσφατη νομοθεσία. Ο χαρακτηρισμός των παραλιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό του αριθμού των ναυαγοσωστών, οι οποίοι ενδέχεται φέτος να είναι λιγότεροι, μιας και είναι πολύ πιθανόν ξενοδοχειακές μονάδες σε περιοχές όπως τον Αδελιανό Κάμπο και τον Σταυρωμένο να μην λειτουργήσουν, άρα αυτό όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, είναι ένα κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στη συνεδρίαση της επιτροπής, αν δηλαδή τα συγκεκριμένα τμήματα παραλίας εξακολουθούν να θεωρούνται πολυσύχναστα, ακόμα και με κλειστές τις ξενοδοχειακές μονάδες που γειτνιάζουν.
Σε ό,τι αφορά την παραλία του Ρεθύμνου, όπως εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης, ο αριθμός των ναυαγοσωστικών πύργων θα παραμείνει ίδιος, ωστόσο με βάση την πρόταση της υπηρεσίας οι πύργοι προτείνεται να είναι δέκα αντί 17 που ήταν πέρυσι υπολογίζοντας πως κάποια ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. Ωστόσο απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο οι μονάδες να λειτουργήσουν αργότερα ο κ. Σπανουδάκης είπε πως σε τέτοια περίπτωση θα γίνει επαναξιολόγηση.
Συγκεκριμένα τη φετινή χρονιά το ναυαγοσωστικό έργο θα διαρκέσει από την 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου με ωράριο από τις 10:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα.
«Δεν υπάρχει ακόμα προϋπολογισμός για τον ναυαγοσωστικό έργο παρά μόνο η μελέτη έχει γίνει και είναι 170.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν στην πληρωμή των ναυαγοσωστών. Θα είναι περίπου 10, πέρσι ήταν 18 σύμφωνα με την πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Εάν κάποιο ξενοδοχείο ανοίξει τελευταία στιγμή θα το ξανά-αξιολογήσουμε για να προσθέσουμε κάποιον ναυαγοσώστη. Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων θα ανοίξει φέτος το 20% των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου. Όμως ακόμα και αν ανοίξει το 30 ή το 40% πάλι θα είναι χιλιάδες λιγότεροι οι λουόμενοι για φέτος, άρα μπορεί να μην ορίζονται και ως πολυσύχναστες οι παραλίες» τόνισε ο κ. Σπανουδάκης.
Με καφέ, αλλά χωρίς μουσική στις παραλίες
Παράλληλα, χθες δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών, που ορίζει τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και επιτρέπεται πλέον, η παρασκευή ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ. αλλά εξακολουθεί η απαγόρευση για την αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων και η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.
Με βάση την απόφαση, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.
Επίσης ορίζονται τα εξής:
– Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα.
– Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.
– Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.
Για τις υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου καταστήματος σε ενιαίο χώρο με την παραλία ορίζονται τα εξής:
– Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο και delivery στο σημείο της ξαπλώστρας.
– Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Επιτρέπεται η παρασκευή μόνο ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ.
– Απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.
– Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
– Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο.
– Και υπάρχει η ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.
Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους όρους της ΚΥΑ, επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.