Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις εμπορικές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου. Η κατάσταση στην τοπική αγορά δείχνει να είναι πολύ χειρότερη από τα χρόνια των μνημονίων, λόγω της σοβαρής απώλειας των τουριστικών εσόδων, που είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Οι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες της πανδημίας έχουν επιδράσει σημαντικά στον τρόπο συμπεριφοράς των καταναλωτών, στη ζήτηση προϊόντων αλλά και τις προτιμήσεις στα μέσα πωλήσεων.
Η τοπική οικονομία βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον τουριστικό κλάδο με πολλές οικογένειες να ασχολούνται επαγγελματικά άμεσα ή έμμεσα με τον τριτογενή τομέα, ο οποίος δέχτηκε ισχυρό πλήγμα οδηγώντας στην ανεργία μεγάλο αριθμό συμπολιτών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των ντόπιων είχε ως αποτέλεσμα οι εισπράξεις των εμπορικών καταστημάτων να υποστούν καθίζηση ξεπερνώντας σε ποσοστό το 50% το πρώτο οκτάμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019, το οποίο επίσης χαρακτηρίζοντας μια κακή εισπρακτικά χρονιά για την αγορά.
Παρά τη μικρή αύξηση της κίνησης που καταγράφηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, η αγορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο εσωτερικός τουρισμός αναθέρμανε λίγο την κίνηση, αφού αρκετοί Έλληνες βρέθηκαν στην πόλη για διακοπές, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις σοβαρές απώλειες που θα θέσουν εν όψει και της χειμερινής περιόδου σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας και στην τοπική αγορά. Οι θερινές εκπτώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα επίσημα, ενώ από Τρίτη ξεκινά η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που θα διαρκέσει 15 ημέρες. Οι έμποροι δεν περιμένουν ιδιαίτερα πράγματα εκτιμώντας ότι όσοι ήθελαν να ψωνίσουν θα το έκαναν μέχρι τώρα, ωστόσο δεν αποκλείεται δεδομένης και της κατάστασης οι προσφορές και οι χαμηλές τιμές να δελεάσουν κάποιους καταναλωτές.
Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά εμπορικά καταστήματα μετά την περίοδο του lock down κατέβασαν ρολά, είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Αρκετά ενοικιαστήρια γέμισαν τους εμπορικότερους δρόμους της πόλης, όπως την Εθνικής Αντιστάσεως, τη Γερακάρη και την Αρκαδίου, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση.
Τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα, τα χρέη αλλά και η απουσία ρευστότητας οδήγησαν πολλούς επιχειρηματίες στην απόφαση του λουκέτου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο αφού ο αριθμός των καταστημάτων που δεν θα επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθεί.
Βασικό ζητούμενο για τον εμπορικό κόσμο είναι τα μέτρα στήριξης τους κυρίως με τη χορήγηση ρευστότητας μέσω χαμηλότοκων τραπεζικών δανεισμών.
Αναλυτικά,
Μειωμένες κατά 60% οι εισπράξεις στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου
Ως μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων πολλών ετών περιγράφει ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου το πρώτο οκτάμηνο του έτους, το οποίο σημαδεύεται από την πανδημία του κορωνοϊού. «Τα χρόνια του μνημονίου», ήταν απλώς ένα δείγμα μιας κακής εποχής για την αγορά, η οποία πλέον βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση.
Το αναγκαστικό κλείσιμο των καταστημάτων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά και τα όσα ακολούθησαν ως άμεσες συνέπειες της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις να αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν και να οδηγηθούν σε λουκέτο, ενώ και όσες άνοιξαν με τεράστια δυσκολία προσπαθούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα.
Η συρρίκνωση του τουρισμού και η οικονομική αδυναμία των ντόπιων, με δεδομένο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνταν στον τουριστικό κυρίως κλάδο οδηγήθηκαν στην ανεργία, αποτέλεσε την χαριστική βολή για την τοπική αγορά.
Ανήσυχοι και απογοητευμένοι οι έμποροι εκφράζουν φόβους για το αύριο, διεκδικώντας από την πολιτεία την στήριξη και την ενίσχυση του κλάδου τους και ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα δανειοδότησης με χαμηλούς τόκους από τις τράπεζες για να μπορέσουν όπως λένε να επιβιώσουν και να διατηρήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου ότι η πτώση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα ξεπερνά το 50%.
Παρά την μικρή αύξηση της κίνησης που καταγράφηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, η αγορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα: «Από πλευράς μας ο φετινός ήταν ο χειρότερος Δεκαπενταύγουστος των τελευταίων δέκα ετών. Είναι πολύ μεγάλη η πτώση το τελευταίο οκτάμηνο με δεδομένο ότι και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο μήνες σε αυτό το διάστημα με την πτώση στο τζίρο να ξεπερνά το 50%. Αυτό δεν το είχαμε δει ούτε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης.
Ο εσωτερικός τουρισμός, αναθέρμανε την αγορά τις προηγούμενες ημέρες, αφού αρκετοί Έλληνες βρέθηκαν στην πόλη για διακοπές, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις σοβαρές απώλειες που θα θέσουν εν όψει και της χειμερινής περιόδου σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας και στην τοπική αγορά. «Με την άφιξη των Ελλήνων επισκεπτών κινήθηκε η αγορά, δεδομένων πάντα των συνθηκών, ωστόσο ήδη φαίνεται η μείωση της κίνηση και δυστυχώς προβλέπεται ότι θα επιστρέψουμε σε σταθερά αρνητικά επίπεδα που έχει η αγορά τη φετινή χρονιά» υπογράμμισε ο κ. Πολιουδάκης.
Πλέον, το τοπικό επιχειρείν βλέπει τις ελπίδες για τον τουριστικό Σεπτέμβριο να εξανεμίζονται, αφού διαπιστώνεται πως οι ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων συνεχίζονται μη αφήνοντας πλέον περιθώρια αισιοδοξίας. «Πλέον είχαμε ελπίδες για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που είχαν δείξει πως θα είχαν μια δυναμική, ωστόσο ξεκίνησαν εκ νέου οι ακυρώσεις, κάτι που δείχνει πως δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα από τον τουρισμό», εξήγησε.
Παρατεταμένη εκπτωτική περίοδος
Οι θερινές εκπτώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα επίσημα, ενώ από Τρίτη ξεκινά η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που θα διαρκέσει 15 ημέρες. Οι έμποροι δεν περιμένουν ιδιαίτερα πράγματα εκτιμώντας ότι όσοι ήθελαν να ψωνίσουν θα το έκαναν μέχρι τώρα, ωστόσο δεν αποκλείεται δεδομένης και της κατάστασης οι προσφορές και οι χαμηλές τιμές να δελεάσουν κάποιους καταναλωτές.
«Οι θερινές εκπτώσεις τελειώνουν την Δευτέρα 31 Αυγούστου και αμέσως μετά ξεκινάει η ενδιάμεση περίοδος, που θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Μιλάμε για μια, παρατεταμένη εκπτωτική περίοδος, κατά την οποία όμως δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο, γιατί γνωρίζουμε την αγοραστική δύναμη των ντόπιων. Ωστόσο οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν τα καταστήματα αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές, έχουν τη δυνατότητα να το εκμεταλλευτούν και να ψωνίσουν» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Φόβοι για λουκέτα
Η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη και δεδομένη, αφού θεωρείται ότι ο αριθμός των λουκέτων το επόμενο δίμηνο θα αυξηθεί σημαντικά. Η οικονομική αδυναμία των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα και τις οικονομικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης σε ό,τι αφορά την ρευστότητα των επιχειρήσεών τους έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μεγαλύτερο μέρος των εμπόρων. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου είπε: «Μετά τον Οκτώβριο θα έχουμε πολλά «λουκέτα». Ήδη μετά την λήξη της καραντίνας είχαμε κάμποσα. Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης, έχει παραταθεί η μείωση κατά 40% του ενοικίου και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είπε ότι θα δώσει την τρίτη δόση για την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρήσεις που το δικαιούνται. Το βασικό μας αίτημα ήταν και παραμένει οι τράπεζες να μας ενισχύσουν με ρευστότητα με χαμηλότοκο δανεισμό».
Αίτημα για επαναφορά καθολικής ρύθμισης 120 δόσεων από τους εμπορικούς συλλόγους της Κρήτης
Με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζητά την επαναφορά καθολικής ρύθμισης 120 δόσεων για τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Στην επιστολή της, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Oπως προκύπτει από τα αντικειμενικά γεγονότα, η πρωτοφανής κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώσαμε τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, βρίσκεται σε φάση έξαρσης και ίσως ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα.
Η αγορά βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία. Οι ελπίδες για μερική ανάκαμψη της κατανάλωσης με την έστω και καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής κίνησης, δεν επαληθεύτηκαν, με αποτελέσματα οι εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν απωλέσει πλέον το 50% του τζίρους τους.
Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που λάβατε το προηγούμενο διάστημα φαίνεται τώρα να μην επαρκούν. Ενώ οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκτός των άλλων είναι αντιμέτωπες με την άμεση υποχρέωση εξόφλησης των επιταγών covid 19, των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων που λόγω της πανδημίας πήραν παράταση αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.
Από τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα, τα οποία είναι βεβαίως εις γνώση σας, είναι βέβαιο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Λόγω των παραπάνω και μετά από αίτημα των μελών μας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζητάει την καθολική επαναρρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις, ώστε αφενός να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας και αφ’ εταίρου να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να είναι καθολική, ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο όσους εντάχθηκαν σε παλαιότερα προγράμματα 120 δόσεων, αλλά και αυτούς που με άλλα ευνοϊκότερα οικονομικά δεδομένα είχαν επιλέξει ρυθμίσεις μικρότερης διάρκειας, που τώρα όμως λόγω της πανδημίας απωλέστηκαν, καθώς βέβαια και όλες τις νέες οφειλές που προέκυψαν ή θα προκύψουν λόγω της πανδημίας.
Η ρύθμιση θα πρέπει επίσης να παραμείνει ανοιχτή για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, γιατί είναι βέβαιο ότι οι λόγοι που την επιβάλουν δεν πρόκειται να εξαλειφθούν σύντομα.
Επειδή το αίτημα μας αφορά τη λύση σε καίρια προβλήματα των επιχειρήσεων που θα εκδηλωθούν άμεσα και η οποιαδήποτε καθυστέρηση ενδεχομένως θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και την απασχόληση των εμπορικών επιχειρήσεων, προσδοκούμε στη θετική σας ανταπόκριση».