Μειωμένα είδαν τα ποσά που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου από τις επιδοτήσεις που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της χορήγησης του 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Αν και δεν παρακρατήθηκαν τελικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ, πολλοί αγρότες βρήκαν μικρότερα τα ποσά που ανέμεναν να λάβουν, λόγω των νόμιμων κρατήσεων αλλά και των πιστώσεων που έχουν πάρει για διευκολύνσεις από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και των χρεών που έχουν προς στο βασικό Τραπεζικό Οργανισμό, μέσω του οποίου γίνονται οι περισσότερες πληρωμές.
Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος επιδοτήσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου κ. Βασίλης Βρέντζος «οι διαδικασίες αυτές γίνονται αυτοματοποιημένα από την Τράπεζα και η παρακράτηση χρημάτων αφορούν χρέη ή υποχρεώσεις των αγροτών και γίνονται από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν παρακρατείται ποσόν από τις επιδοτήσεις λόγω «κόκκινων» δανείων και ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχει να κάνει με την Ένωση. Πολύ πιθανόν να υπάρχει και συμφωνία μεταξύ αγροτών και τραπεζών, ώστε να γίνεται αυτή η παρακράτηση του οποιουδήποτε ποσού χρωστά ο κάθε αγρότης».
Ανάμεσα στα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από τις επιδοτήσεις των αγροτών βρίσκονται και οι πιστώσεις που έχουν λάβει από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και οι οποίες αφορούν κυρίως στην αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών: «Όσον αφορά τις παρακρατήσεις που κάνει η Ένωση, αυτές γίνονται μόνο με μια προϋπόθεση. Να έχουμε ειδική εξουσιοδότηση από τον κάθε αγρότη για συγκεκριμένο ποσό. Δεν κάνουμε αυθαίρετα παρακρατήσεις των ποσών που αναλογούν στους αγρότες από εμάς. Ζητάμε δηλαδή από την τράπεζα να μας κρατήσει συγκεκριμένα χρήματα, με εξουσιοδότηση του οφειλέτη παραγωγού. Κι αυτό γιατί οι παραγωγοί έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν οικονομική διευκόλυνση από εμάς (Ένωση) για την αγορά λιπασμάτων ή ζωοτροφών, νωρίτερα των επιδοτήσεων. Εφόσον δεν έχει μετρητά και σε δυο μήνες, για παράδειγμα, παίρνει την επιδότηση. Μόνο σε τέτοια περίπτωση γίνονται παρακρατήσεις», τονίζει ο κ. Βρέντζος.
Εν τω μεταξύ, από τους 12.400 αγρότες μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, 370 δεν έχουν λάβει ακόμη την τακτική επιχορήγηση, επειδή αποτελούν μέρος της τυχαίας δειγματοληψίας που διενεργεί κάθε χρόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των δικαιούχων.
«Τριακόσια εβδομήντα άτομα από το σύνολο των 12.400 δεν έχουν πληρωθεί καθόλου. Κι αυτό γιατί οι παραγωγοί αυτοί βρίσκονται στο ετήσιο δείγμα ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτοί δεν πληρώνονται μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Κάθε χρόνο επιλέγεται τυχαία ένα δείγμα της τάξης του 5% και όποιος βρίσκεται στο δείγμα αυτό, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν μπορεί να πληρωθεί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σωστοί και πληρώνονται μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους στην επομένη δόση του κατατίθεται από το κράτος», επισημαίνει ο κ. Βασίλης Βρέντζος.
Εκτός από αυτούς άλλα περίπου 500 άτομα στο Ρέθυμνο δεν έχουν λάβει ακόμη το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί, καθώς ελέγχονται για παράνομες-μη δηλωθείσες κατασκευές εντός των αγροτεμαχίων τους, τα οποία ωστόσο δηλώνουν κανονικά και βρίσκονται στη λίστα των επιχορηγήσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την ίδια στιγμή που έχουν λάβει πίστωση από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου για να προβούν στην αγορά λιπασμάτων ή ζωοτροφών, έχοντας καταθέσει ως «εγγύηση» τα έγγραφα των επιδοτήσεων που ανέμεναν να λάβουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίχως ωστόσο να περιμένουν πως θα ελεγχθούν για αυτό.
«Έχουμε βέβαια και κάποιους, οι οποίοι με τις αλλαγές στις χαρτογραφήσεις και τις επιλεξιμότητες που έχει βγάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χάνουν χρήματα. Αυτοί χρήζουν περαιτέρω ελέγχου, γιατί προφανώς θα πρέπει να διαπιστωθούν ορισμένα ζητήματα. Για να πληρωθεί κάποιος θα πρέπει τα αγροτεμάχιά του να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες θέτει το υπουργείο. Για παράδειγμα ένα χωράφι που μέχρι χθες δεν είχε κτίσμα έπαιρνε την επιδότηση κανονικά αλλά αν εντοπιστεί δορυφορικά ότι έχει γίνει κάποια αλλαγή, το σύστημα του υπουργείου από μόνο του το αποκλείει από τις πληρωμές των επιδοτήσεων. Μπορεί εμείς να μην έχουμε ενημερωμένο χάρτη για να βλέπουμε το κτίσμα, πρέπει να μας το δηλώσει από μόνος του ο παραγωγός, ωστόσο το υπουργείο έχει αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης αυτός να μπλοκάρεται και να μην πληρώνεται».
Αν και μειωμένα τα ποσά των επιδοτήσεων που έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτρόφων αναμένεται να τους δώσουν μια «ανάσα» μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, χαρακτήρισε σημαντική και ταυτόχρονα συμβολική την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου πληρωμών, για τρεις κυρίως λόγους όπως ανέφερε: Πρώτον, σαφέστατα ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, δεύτερον σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εγγυημένων δανείων των αγροτών, σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο του πρωτογενούς τομέα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τρίτον αίρει την αβεβαιότητα που επικρατούσε για την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο.
Συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς – Ελληνικού Δημοσίου
Από την Τράπεζα Πειραιώς, εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη συνεργασία της Τράπεζας και του Ελληνικού Δημοσίου για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ:
«Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που διενήργησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη Διακήρυξη 3429/Χ.Δ/2014, για την ανάθεση υπηρεσιών για την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου για τα επόμενα 4 έτη.
Με την υλοποίηση του έργου αυτού, ποσό χρηματοδότησης ύψους 2,5 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμο κατ’ έτος, ώστε να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι πληρωμές στους αγρότες και κτηνοτρόφους των άμεσων ενισχύσεων που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει την γνώση, την εμπειρία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ανταποκριθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες της συνεργασίας αυτής, καθώς εκτελεί ήδη με απόλυτη επιτυχία την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων.
Εξάλλου, είναι η μοναδική Τράπεζα που έχει πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα κατά ISO 9001 στην ταμειακή διαχείριση και τις πληρωμές Κοινοτικών Γεωργικών Ενισχύσεων προς παραγωγούς.
Η ενέργεια αυτή συμπληρώνει ένα μεγάλο κύκλο πρωτοβουλιών της Τράπεζας Πειραιώς για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, αφού άλλωστε αυτό, εξαρχής, έχει αναγορευτεί σε στρατηγική της δέσμευση».