Μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις δεν αποκλείεται να βρεθεί την περίοδο των εορταστικών ημερών η αγορά του Ρεθύμνου, καθώς με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Νομού, αναμένεται να υπάρξει μείωση των αρνιών που θα διατεθούν προς πώληση.
Αυτό υπογράμμισε χθες μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα σχετικά με τις ελλείψεις σε αρνιά.
Όπως εξήγησε ο κ. Βενιεράκης η έλλειψη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος του Νομού έχει πλέον φτάσει σε σημείο απόγνωσης, εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής, με συνέπεια να μην μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει. «Για μας το κόστος για την αγορά των ζωοτροφών είναι δυσβάσταχτο και κάθε χρόνο δυσκολευόμαστε κυριολεκτικά να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιεράκης.
Επιπλέον ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, θέλησε να καταστήσει σαφές στο καταναλωτικό κοινό, που είναι και ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων που παράγει, ότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν τις ποσότητες ζωοτροφών που αγόραζαν παλαιότερα, δεδομένου ότι οι τιμές πώλησής τους είναι ασύμφορες.
«Ήδη αυτή την στιγμή παρουσιάζεται μειωμένη παραγωγή αρνιών και οφείλεται κυρίως σε αυτόν τον βασικό λόγο. Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να μας φανεί περίεργο εάν την περίοδο των εορτών παρατηρήσουμε πως τα ντόπια αρνιά που θα διατίθενται προς πώληση στην αγορά, θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή που θα παρατηρούμε ότι τα περισσότερα κρέατα στην αγορά θα είναι τα λεγόμενα εισαγόμενα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βενιεράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιεράκη αυτή την περίοδο που οι παραγωγοί του Νομού που σφάζουν τα αρνιά τους, η τιμή πώλησης του κρέατος κυμαίνεται στην αγορά από 4.50 έως 5.00 ευρώ το κιλό, με την πλειοψηφία των παραγωγών ωστόσο, να πουλά γύρω στα 4.80 ευρώ το κιλό το κρέας. Μάλιστα η τιμή αυτή συγκριτικά με πέρυσι, είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα, δεδομένου ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2018 η τιμή πώλησης των αρνιών κυμαίνονταν μεταξύ 4.50 έως 4.70 ευρώ το κιλό.
Στο Νομό Ρεθύμνου πάντως, από τις 10 Δεκεμβρίου και έπειτα οι παραγωγοί προγραμματίζουν να ξεκινήσουν πιο εντατικά τις διαδικασίες για την τροφοδοσία της αγοράς με ντόπια αρνιά, ενόψει των εορτών. «Φέτος που εκτιμούμε ότι η παραγωγή σε ντόπια αρνιά θα είναι μειωμένη, πιστεύουμε ότι η τιμή πώλησης του κρέατος -λόγω των ελλείψεων- ίσως και να είναι καλύτερη, δηλαδή, πιο αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βενιεράκης.
Προβλήματα και στην παραγωγή γάλακτος
Πέρα όμως από τα προβλήματα με την τροφοδοσία της τοπικής αγοράς με αρνιά ενόψει των εορτών, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου μίλησε και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο του και από τις τιμές πώλησης του γάλακτος.
Όπως ανέφερε κατά την φετινή περίοδο το γάλα πωλείται από τους παραγωγούς στην αγορά προς 0.80 ευρώ το λίτρο, την ίδια στιγμή που πέρυσι η τιμή πώλησης κυμαίνονται από 0.75 έως 0.80 ευρώ το λίτρο. Φέτος μόνο, όπως πρόσθεσε οι δύο Αγροτικές Συνεταιριστικές Ενώσεις του Νομού αποφάσισαν να αγοράζουν από τους παραγωγούς το γάλα στην τιμή των 0.90 ευρώ το λίτρο, προσφέροντας τους μια μικρή ανάσα.
«Ο κλάδος μας απειλείται με αφανισμό. Βλέπετε εξάλλου, τις εξευτελιστικές τιμές που πωλούνται τα προϊόντα μας, τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά σε ελεύθερη πτώση και φανταστείτε ότι είμαστε και ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός Νομός της Κρήτης. Σήμερα το γάλα πωλείται περίπου στο 0.80 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν λίγα χρόνια το ίδιο προϊόν, πωλείτο περίπου στο 1.10 ευρώ το λίτρο. Η κατάσταση είναι πλέον τραγική, διότι δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο θα σταθεροποιηθούν οι τιμές», επανέλαβε μεταξύ άλλων πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Νομού.
Εξάλλου, αισθητή αναμένεται να είναι και φέτος -με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα του κτηνοτροφικού κόσμου- η υποχώρηση και στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος σε επίπεδο Ρεθύμνου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πέρυσι, δηλαδή, ο Νομός Ρεθύμνου παρήγαγε συνολικά 28 χιλιάδες τόνους γάλακτος από τους 56 χιλιάδες τόνους που παρήχθησαν συνολικά στην Κρήτη, ενώ κατά την φετινή χρονιά η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά πέντε χιλιάδες τόνους.
Πάντως, όπως επανέλαβε ο Γιώργος Βενιεράκης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει -κυρίως τα τελευταία χρόνια- ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Κρήτη, παραμένουν πολλά και άλυτα. Επίσης, τόνισε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να βρεθεί έστω η «χρυσή τομή» για να καταφέρει να βγει ο κλάδος από το αδιέξοδο στο οποίο έχει σταδιακά περιέλθει.
«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι θα πρέπει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα που μας αφορούν, τα οποία μεταξύ άλλων επικεντρώνονται στο μεγάλο κόστος παραγωγής που έχουμε σήμερα, στις παράνομες ελληνοποιήσεις που παρατηρούνται στο γάλα και στο κρέας, ενώ θα πρέπει να εξετάσει επίσης και το θέμα της άμεσης διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή.
Εξάλλου, αυτός ο «κατήφορος» στον οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος μας, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Γι’ αυτό και ζητάμε την στήριξη της Πολιτείας, διότι δυστυχώς ο κλάδος μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία χρονιά με την χρονιά, με αποτέλεσμα την δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος μας», τόνισε με έμφαση ο Γιώργος Βενιεράκης.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «θέλουμε ο κ. Βορίδης να σκύψει και στο θέμα των τιμών, αλλά και σε ό,τι αφορά στην πώληση των προϊόντων μας, καθώς και στο κόστος για την αγορά των ζωοτροφών. Αυτό που επιζητούμε δεν είναι παράλογο. Θέλουμε ο κλάδος μας να γίνει και πάλι βιώσιμος, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι εφικτό να γίνει, αρκεί όπως προανέφερα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι αποφασισμένη να προσφέρει».