Η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας, άλλαξε άρδην την καταναλωτική συμπεριφορά των Ρεθεμνιωτών ακόμα και σε ό,τι αφορά την κίνηση στη λαϊκή αγορά.
Μια βόλτα στους χώρους διεξαγωγής της τη Δευτέρα, την Πέμπτη και το Σάββατο, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος, ότι και στη λαϊκή, η οποία κατά κάποιο τρόπο πάντα απευθυνόταν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη.
Η συζήτηση με τους παραγωγούς και τους εμπόρους που συμμετέχουν, αποκαλύπτει τη διαφοροποίηση, η οποία έχει επέλθει σε σχέση με το παρελθόν και καταδεικνύει την αγωνία των πολιτών να ανταποκριθούν σε έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης, περιορισμένο ωστόσο, στα απολύτως αναγκαία.
Μιλώντας με τους πωλητές μπροστά από τους πάγκους τους, διαπιστώνει εύκολα κάποιος, την δύσκολη κατάσταση τόσο των ίδιων όσο και των πελατών τους.
Οι έμποροι κάνουν λόγο για διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα είδη όπως ρούχα, παπούτσια και υφάσματα στα πιο χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών, χωρίς αυτό, ωστόσο, να έχει συμβάλει σε αύξηση των πωλήσεων.
«Έχει πέσει η ζήτηση σε ό,τι πιο φθηνό και χρήσιμο», μας είπε μία έμπορος μπροστά από τον πάγκο της, ενώ συνάδελφος της μας τόνισε, ότι «ζητούν επιπλέον προσφορές, σε σημείο που καμιά φορά δεν μπορούμε καν να ανταποκριθούμε».
Περπατώντας και μιλώντας με τους περισσότερους πωλητές χθες το μεσημέρι στους χώρους της λαϊκής αγοράς στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, οι απαντήσεις ήταν σχεδόν στερεότυπες: «μειωμένη κίνηση» – «συνεχή παζάρια»! Πολλοί από αυτούς μας είπαν, ότι είναι συχνό φαινόμενο από πολλούς καταναλωτές να ζητούν και να προτιμούν τα ήδη χρησιμοποιημένα ρούχα και παπούτσια, διότι οι τιμές τους είναι πιο χαμηλές σε σχέση με τα διατιθέμενα καινούργια! Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και το μέγεθος της οικονομικής ανεπάρκειας που βιώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά!
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί υποστηρίζουν, ότι στους δικούς τους πάγκους η ζήτηση είναι σχετικά μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των εμπόρων, αλλά στα ζητήματα των χαμηλών τιμών και των απαιτητικών παζαριών η κατάσταση δεν διαφοροποιείται, αφού οι πολίτες ερευνούν πλέον και τη διαφορά των δέκα λεπτών για το ίδιο προϊόν από πάγκο σε πάγκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα οπωροκηπευτικά το κιλό ανά είδος κυμαίνεται από 50 λεπτά έως ένα ευρώ!
Σύμφωνα με τους ίδιους, σε σχέση με την κίνηση των τριών λαϊκών αγορών που διεξάγονται στο Ρέθυμνο, αυξημένη καταγράφεται κυρίως κάθε Πέμπτη ή κατά τις ημέρες που οι εργαζόμενοι έχουν εισπράξει το μισθό τους, δηλαδή περίπου κάθε δεκαπέντε ημέρες.
«Αναμένουμε τον τουρισμό»
Είναι κοινός τόπος για έμπορους και παραγωγούς, ότι αναμένουν με πολλές ελπίδες την τουριστική περίοδο. Όχι μόνο γιατί οι επισκέπτες της πόλης αυξάνουν την κίνηση και στη λαϊκή αγορά, αλλά γιατί και οι θέσεις εργασίας για το ντόπιο εργατικό δυναμικό αυξάνονται, οπότε αντίστοιχα και η οικονομική δυνατότητα των Ρεθεμνιωτών καταναλωτών.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρώην προέδρου των εμπόρων της λαϊκής κ. Νίκου Μαριόλου, ο οποίος μας είπε: «περιμένουμε και ζητούμε από τους τοπικούς παράγοντες να κάνουν ό,τι απαιτείται για να έρθει ικανός αριθμός τουριστών και να κινηθούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες του Ρεθύμνου.»